lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:5/613)

Drożdżowe warkoczyki na ostatki 169

rąk ciasto. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto( powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na lekko obsypany(...)mąką blat, lekko rozciągamy palcami, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Ciasto lekko rozwałkowujemy na placek o grubosci ok. 0,5 cm. i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości ok. 1.5 cm i długości ok.12-14 cm. Dwa  paski ciasta przeplatamy

Mia Cucina Sofieta
Muffiny na chandrę i depresję! 151

mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ). Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:) Przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy 25`C w 180`C. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 178

Inspiracja   Matka wariatka  i  Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje:  jogurtowe ciasto z rabarbarem ,  kruche ciasto rabarbarowe  i   lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła(...)przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony rabarbar i imbir.  Dusimy na małym ogniu, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z rabarbarem 127

przepisy z rabarbarem w roli głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem(...)Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru. Tarte pieczemy przez kolejne 20 minut. Gdy tarta będzie już upieczona przygotowujemy syrop. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, Lekko przestudzonym

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi 87

delikatnie. Nie powinno być gorące, lecz jedynie ciepłe. Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier, sól i orzechy - wymieszać wszystko razem. Wbić jajko, wlać mleko i esencję waniliową. Zagnieść lekko ciasto. Na końcu dodać masło i wyrobić ciasto na jednolitą masę przez około 2-3 minuty.  Ciasto pozostawić w misce przykryte czystą ściereczką na około godzinę. Powinno podwoić swoją(...)objętość, czasem może trwać to dłużej. Ważne jest, aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, lekko zagnieść i przełożyć do formy wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i wysypanej orzechami zmielonymi lub mąką. Ponownie przykryć i odstawić do podrośnięcia na około pół godziny. Przez ten czas przygotować kruszonkę. Składniki: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek mąki pszennej Masło rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 136

rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem(...)karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 101

puszki Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Pieczemy do zarumienienia. Gotowe

Słodkie Przyjemności
Gwiazda drożdżowa z cynamonem - przepis krok po kroku 386

roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kopiec kreta 151

ciasta       Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około 30 min.        Ciasto po upieczeniu lekko studzimy i w jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm )      Wydrążony środek drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu(...)dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy na nie                      ubitą śmietanę formując z niej kopiec. Posypujemy pokruszonym ciastem lekko je                     dociskając by nie odpadło. Wstawiamy ciasto do lodówki na 24 godz

Proste Potrawy
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 2554

Zbliżające się upały zmusiły nas do poszukiwań fajnego, smacznego i lekkiego ciasta, które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy na największym blogu cukierniczym naszego kraju :P  chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche

Kolizje Smaków
CYNAMONOWE HARMONIJKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 153

pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :) Zapraszam. Składniki: gotowe ciasto franc uskie 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Wykonanie: Płat ciasta lekko rozwałkowujemy. Następnie posypujemy go cukrem wymieszanym z cynamonem. Boki ciasta składamy do środka a wierzch ponownie posypujemy cukrem. W zależności jaki duży płat ciasta posiadamy czynność powtarzamy kilkakrotnie(...)składałam 2 razy). Im więcej razy złożymy ciasto, tym więcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut

Walijskie Pichcenie
Placek pomidorowo serowy z bazylią 158

mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte(...)stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć  papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut. W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym.  Na podpieczone ciasto wyłożyć  warstwę  cebuli ( można ją wcześniej

Stare Gary
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 107

pół godziny, aby trochę stężał. Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów: Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać widelcem.  Gdy ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko.  Zagniatać ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać trochę mąki.  Uformować z ciasta(...)minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić. Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może

Codziennik Kuchenny
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 604

Bardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!   Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC  | Czas pieczenia(...)białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie). Upieczone ciasto wystudzić (nie nalezy wyjmować z blaszki). Masa budyniowa. Ugotować 4 budynie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jablecznik mojego dziecinstwa 168

Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto. 2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie(...)wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne. Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna. Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania