lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:2/613)

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 346

Będąc w sklepie moim oczom ukazały się świeżutkie, piękne maliny. Kupiłam je z myślą o podwieczorku...skończyły w tym oto cieście:) Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, od razu skojarzyło mi się z wakacjami, nie wiem dlaczego, być może świeże maliny przyniosły mi na myśl lato. Ciasto jest wilgotne(to chyba oczywiste), delikatne i jeszcze to kruche ciasto(...)tylko na czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku.  Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 333

ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już!  Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 150 g cukru pudru 5 żółtek skórka z cytryny(...)papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach

Mia Cucina Sofieta
pyszne,lekkie śliwkowo-jabłkowe ciasto twarogowe... 183

połówki śliwek łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie rozsmarować resztę ciasta na owocach ciasto piec w 200C około 40 minut, z blaszki wyjąć zimne i posypać pudrem cukrem ciasto twarogowe jest lekkie i smaczne w połączeniu z owocami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką 330

sezonowymi owocami: np. malinami, jagodami, borówką amerykańską lub tak jak u mnie z truskawkami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Post Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kakaowiec zawijany 308

przez kilka minut. Na koniec dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miało jednolitą konsystencję. Dno miski, w której wyrabiane było ciasto lekko oprószyć mąką, włożyć do niej kulę z ciasta i ją również oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia. W tym czasie kakao(...)Dzięki temu będzie błyszczące i po upieczeniu nabierze złoto-brązowego koloru. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka dolna) około 30 – 35 minut. Gdyby wierzch rumienił się za bardzo można ciasto lekko przykryć folią aluminiową. Przestudzić przed krojeniem

Trzeci talerz
ciasto na oleju jabłkowo-gruszkowe z cynamonową kruszonką... 127

najwyższych obrotach około 3 minuty wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny

W Mojej Kuchni Lubię
NAJLEPSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ 433

Reszta według przepisu, pamiętaj, że ilość mąki, cukru i mleka zmniejszyła się o to, co zostało wzięte do zaczynu). Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut , aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk(...)staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut.  Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 26 x 30 cm . Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie

Słodko-Słony Świat Ilony
Terapeutyczne brownies z różą 173

mikserem ubijamy jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Do gotowej, puszystej masy dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną formę. Równomiernie rozkładamy owoce róży na cieście, lekko dociskając je, żeby zanurzyły się w masie. Pieczemy 18-20 minut, aż ciasto jest ścięte z góry, ale wciąż wilgotne. Kiedy ciasto lekko ostygnie, okrawamy brzegi i wyrzucamy ciasto

les mirabelles
Chałka drożdżowa z kardamonem 199

wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość, na 30-60 minut. (Ja dodatkowo ciasto lekko posmarowałam oliwą). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat. Wgnieść delikatnie rodzynki-jeśli dodajemy. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą uformować w wałek grubszy w środku a cieńszy(...)całości składników -na 700g mąki- trzeba skorzystać z blachy z wyposażenia piekarnika, bo chałka jest ogromna! Ciasto przykryć przezroczystą folią, lekko posmarowaną oliwą, aby po wyrośnięciu, folia lekko odeszła od ciasta. Zostawić tak przykryte ciasto do ponownego wyrośnięcia (u mnie 30 minut). Po wyrośnięciu z ciasta ściągnąć delikatnie folię. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 242

innym szczelnym pojemniku - można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną(...)obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - na środku każdego krążka ułożyć łyżeczką nieco powideł, przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko docisnąć ciasto wokół nadzienia - w tak przygotowanych krążkach foremkami wycinać różne kształty, pamiętając, że muszą być one na tyle duże, by "schowały" w środku nadzienie - pierniczki wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 170

dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 60  minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową

Kulinarne przygody Gatity
Rogale drożdżowe 112

cukrem. Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijam pięścią, aby odgazowało i formuję, np. tym razem – rogale(...)Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane rogale poukładałam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia, przykryłam i na 30 minut odstawiłam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Uwielbiam, gdy po domu roznosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego

mojewypiekiinietylko
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 140

odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę).  Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste(...)razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek). Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie . Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie

Moje domowe kucharzenie
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi 110

mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do podrośnięcia na około 10 minut. Do podrośniętego zaczynu wlać mleko, oliwę, dodać sól, zioła prowansalskie  i mąkę. Dobrze wyrobić dość luźne ciasto, przesypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i delikatnie połączyć je z ciastem. Ciasto(...)mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Górę oprószyć mąką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia - także i tym razem powinno podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem ostrym nożem naciąć lekko ciasto. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Ciasto powinno lekko zrumienić się, a po wyjęciu uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. pieczywo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 98

połączenia składników. 4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. 5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardzie bardziej sprężyste(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 8. Gdy ciasto podwoi objętość odgazowujemy je, czyli uderzamy w nie pięścią, aby pozbyć się powstałych w czasie wyrastania gazów. 9. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat i formujemy bochenek. Bochenek przekładamy na wysypaną mąką czystą ściereczkę i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba lub -jak ja- w durszlaku. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

UgotujmyTo.pl