elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych
Moje domowe kucharzenieprzesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem
mojewypiekiinietylkołyżki majonezu [ sosu czosnkowego ] 2/3 szklanki mąki (8-10 łyżek) szczypta soli ketchup, majonez 1 pomidor 100 g kiełbasy lub salami 100 g sera żółtego lub mozzarella Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru). Pokroić w plasterki pomidora(...)odrobiną oliwy [ u mnie bez oliwy]. Wlać cienką warstwę ciasta i od razu zmniejszyć ogień na dość mały. Jeśli patelnia jest mała, trzeba będzie ciasto podzielić na dwie części. [ja po lekkim podsmażeniu przewróciłam na drugą stronę]. Posmarować ciasto po wierzchu keczupem i majonezem, położyć plasterki szynki, pomidorów i inne dodatki wedle uznania. Posypać serem. Przykryć patelnię i smażyć
Moje domowe kucharzeniemisie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie się lekko kleić. Przekładamy je do przesmarowanej olejem miski (najlepiej pomóc sobie plastikową szpatułką), uformować kulę i odstawić pod przykryciem do wyrastania w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość(...)czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Następnie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy wałeczek, rozciągając go na szerokość blaszki i dowolnie okręcając. Podsypujemy mąką lub ziarnami (ciasto lekko się klei). Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (można przesmarować rozbełtanym jajkiem, wówczas ładnie błyszczą) i odstawiamy na ok.15 minut (do napuszenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowelekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami. 11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. 12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaobjęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką kawy :) Tarta de Santiago oprószona jest z wierzchu cukrem pudrem, a jej znakiem rozpoznawczym jest(...)przelej ostrożnie do formy i piecz przez około 45 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Otwórz szeroko drzwiczki piekarnika, wysuń ciasto i upieczone pozostaw w formie do ostygnięcia. Ciasto lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam ostrym nożem boki od formy. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj samo lub z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi
Słodko-Słony Świat Ilonyobrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut(...)mąką, rozciągnij delikatnie do kwadratu i złóż z jednego boku w jednej trzeciej do środka, lekko przygnieć palcami krawędź, następnie złóż w jednej trzeciej z przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na części około 35g i daj im odpocząć około 10 minut
Grahamka, weka i kajzerkasezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno , jogurtowe ciasto z rabarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem , ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate(...)łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur. Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy
Kulinarne przygody Gatitychoć miałam obawy, że nasze idealne nie będą, tak śmiało przyznaję, że wyszły równie pięknie i nie odbiegają zbytnio od ideału Pierniczki są korzenne, po upieczeniu mięciutkie, następnie lekko twardnieją. W szczelnym pojemniku przechowujemy do świąt. Polecam! Składniki: 110 g masła lub margaryny 600 g mąki 110 g cukru 250 g miodu 2 jajka 10 g kakao 1 opakowanie przyprawy(...)Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką. Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And SonWydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą. Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościtruskawek Wykonanie : 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2. Formę do tarty lekko natłuścić Wyłożyć ciasto lekko dociskając wyrównując wierzch. Piec przez 15-18 minut. Po upieczeniu wystudzić inaczej budyń się rozpuści na gorącym spodzie. 3. mleko kokosowe razem z wanilią umieścić w rondlu
vaniliowoczekoladowaokoło łyżkę cukru pudru. Ciasto dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy. Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta, obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta dekorujemy owocem granatu lub jak w moim przypadku galaretką. Życzę smacznego! Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl
Czerwona PorzeczkaPyszne, lekkie ciasto z aromatem olejku migdałowego. Idealne do sobotniej kawki, nie dość, że smaczne, to nie pracochłonne, wystarczy minimalna ilość wysiłku, aby zaskoczyć najbliższych po przekrojeniu ciasta. Ciasto układa się w "zebrę" co daje wyjątkowy i zachwycający efekt :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju
Piekę, bo lubięGotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ostudzonego ciasta. Ciasto przekrajamy wzdłuż i smarujemy 2/3 masy, następnie nakładamy drugą część ciasta lekko przyciskając. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy, posypujemy okrojonymi drobno migdałami. Smacznego
Słodkie Przyjemności