Pizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód(...)posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut w 195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko je posolić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki koziej rolady. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5-6 minut (aż do ścięcia się białka). Upieczoną pizzę przełożyć
Ugotowaćmieszanka uzyska postać drobno zmielonej bułki tartej. Żółtko wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, dodać do suchych składników. Płaskim nożem mieszać, aż ciasto zacznie przypominać nierówną bryłę. Ciasto lekko kilkakrotnie zagnieść - powinno być miękkie, gładkie, ale nie klejące. Ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Zakątek rozkoszy kulinarnychwycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej. To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka
Na słodko lub wytrawniedodać sól, roztopione i wystudzone masło, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn i majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem. 3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny
Apetyczna babeczkaDziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść(...)otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityplastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam 3/4 szklanki mleka, resztę zagotowałam z cukrami i śmietaną(...)puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem. Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta
mojewypiekiinietylkomisce łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 40 minutach – dzielenie ciasta na gwiazdę: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy. Następnie ciasto dzielę na dwie równe części (najlepiej po podzieleniu sprawdzić na wadze czy ciasto równo podzieliliśmy) w moim przypadku każdy kawałek
Uwaga Babcia Piecze Chlebmąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesię kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody. 2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo
Mała Cukierenkacukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając
Praktyczna plroztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy
Emcia PichciNajlepiej sprawdzić to naciskając delikatnie ciasto palcem - jeśli ciasto odbije do góry, jest już wystarczająco wyrobione, jeśli w cieście pozostanie wgłębienie, trzeba jeszcze nad nim popracować. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko masłem miski, nakryć ściereczką lub folią(...)spożywczą i pozostawić na około 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lub stolnicę. Uderzyć ciasto pięścią by wypuścić z niego powietrze. Lekko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 18 równych części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą
maniapieczeniaserdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: Wszystkie składniki w temp. pokojowej. 0,5 kg mąki - najlepiej wrocławska, dobrej firmy np. lubella 2 całe jajka jedno żółtko pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego - 16 g 5 dag drożdży trochę soli ( niecała płaska łyżeczka) pół szklanki oleju pół kostki masła/ margaryny szklanka mleka ROZCZYN Z DROŻDŻY Mleko lekko podgrzać, ma być letnie, nie gorące(...)drożdży. Wszystko ucieraj, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Ciasto ostawiamy do pieca ( 60 stopni) do wyrośnięcia na ok. godzinę. Oczywiście przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu podsypuję w misce ciasto, lekko je wyrabiam i podsypuję mąką. Przygotowuję blachę uniwersalną 39,5 cm x 23,5 cm lubą większą 40x30 cm ( wtedy ciasto będzie nieco niższe). Smaruję ją masłem i podsypuję mąką
Calzonella.comłyżki budyniu, za każdym razem czekając aż składniki dobrze się połączą. Składanie Pierwsze ciasto ułożyć w formie, posmarować dżemem. Na dżemie rozsmarować krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugie ciasto, lekko docisnąć. Czekoladę stopić z mlekiem w kąpieli wodnej rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać wiórkami, ułożyć migdały. Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny. Najlepiej kroić dobrze schłodzone nożem zamoczonym
Pełny talerzkażdym razie musi powstać 8 kawałków ciasta francuskiego o bokach ok 20x8cm. Parówki obieramy z osłonek (jeśli je posiadają) i zawijamy je w ciasto. Brzego sklejamy (możemy lekko zwilżyć ciasto wodą, żeby się lepiej sklejało. Na "szwie" ciasta robimy wzorek widelcem dociskając brzego ciasta do siebie. Każdą parówkę w cieście kroimy na cztery części i układamy na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia. Na koniec zmarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby się ładnie przyrumieniły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy aż ciasto urośnie i lekko się zrumieni
Kulinarne Inspiracje