lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:23/613)

Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 169

jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220° C i pieczemy przez 10-15 minut. Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania(...)się udało, ocenicie sami, stając w szranki - sam na sam z Vol-au-vent. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi, to danie wykwintne nie tylko z nazwy. Lekkie ciasto przechodzi smakiem sosu i pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost je „uwielbiają”, odwdzięczając się za to niezwykłym bogactwem

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 193

ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić. Składniki na budyniową piankę: - 5 białek - 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję(...)cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 30 - 40 minut

Walijskie Pichcenie
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4658

pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika, a kiedy ciasto lekko przestygnie obrócić i ściągnąć delikatnie papier. Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dodać 450 ml. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby(...)grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód

Trzeci talerz
Babka majonezowa z czekoladową przykrywką :) 111

Kolejne ciacho, które pojawiło się na Wielkanocnym stole. Babka na pewno nie należy do ciast lekkich i dietetycznych. Musicie mi wybaczyć :) Ale gościom bardzo smakowała :D Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 250 g majonezu - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do   pieczenia(...)formy, a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnej masy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180* na ok. 60 minut, ale polecam sprawdzić najpierw wykałaczką czy ciasto jest upieczone (musi być suchy patyczek

Zdrowie na języku :P
Czekoladowiec z czereśniami 172

Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne...mężuś był bardzo zadowolony i cała moja rodzinka a szczególnie szwagier;) Składniki; 15 dkg gorzkiej czekolady, 4 jajka, 15 dkg miękiego masła, 10 dkg cukru, 40 dkg czereśni, 6 łyżek mąki(...)dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut.     żródło " Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Ciasto Barbie 187

Całość mieszamy delikatnie,ale dokładnie. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 - 30 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy ze spodu papier. Blachę wykładamy świeżym papierem do pieczenia i ponownie wkładam biszkopt. *Moja uwaga: biszkopt z mąką ziemniaczaną wychodzi nieco bardziej suchy(...)wsypujemy dwa opakowania śnieżki i mieszamy na najwyższych obrotach aż całość zgęstnieje. Następnie wlewamy tężejące galaretki i wszystko dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę z ciastkami i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Ostatnią galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do schłodzenia .Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na piankę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki i schładzamy kilka

My simple kitchen
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 251

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić

Mała Cukierenka
Ciasto migdałowe bez mąki 176

migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który(...)bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem pudrem. Nie dodałam, że przepis znalazłam na blogu  Dziękuję Było Pyszne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki twarogowe z bananem 168

dodaję roztrzepane jajko oraz mleko, mieszam. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaje miód do smaku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy po jednej łyżce ciasta, lekko spłaszczamy. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Langosze 2090

Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. (Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.) Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść i podzielić na 4-5 części. Z każdej porcji uformować kulę, spłaszczyć i delikatnie rozciągnąć. (Grubość placka powinna wynosić około 1-1,5 cm.) Smażyć (pojedynczo) na rozgrzanym

Di gotuje
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 131

cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Zakręcone bułeczki 144

osobno rozwałkować, a następnie jedną część położyć na drugą i ponownie  rozwałkować, aby połączyć obie części.Podzielić na dwie części.Jedną część posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę.Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku

Moje domowe kucharzenie
Pizza z salami i rukolą 121

Oprószamy ciasto mąką i wałkujemy od środka, aby usunąć pęcherzyki powietrza, formując pożądany kształt. Układamy na blszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, kładziemy ciasto nadając mu ostateczny kształt. Ciasto lekko smarujemy oliwą. Nakładamy startą mozzarellę, plasterki salami, pokrojone w plastry kulki mozzarelli, pokrojone oliwki i chilli. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 – 20 min. (w zależności od tego

mojewypiekiinietylko
Mini pączki ze śliwką + film 109

oraz szczyptę soli i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji układamy śliwkę, całość dokładnie sklejamy i formujemy małe pączki. Gotowe pączki smażymy z każdej strony, partiami na złoto- brązowy kolor w głębokim

Smakowite Dania
Kluski śląskie z mięsem mielonym 184

przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.  Ugotowane

Kuchnia Danusi
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 357

razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut

Smakołyki Asi
Zawijane babeczki cynamonowe 156

resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Wiśniowiec z kremem 145

wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewany na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy i gdy jest jeszcze dość ciepłe, ściągamy z niego papier. Warstwa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość

My simple kitchen
Drożdżówki z truskawkami 198

kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię

Takie tam pichcenie
Placuszki z mąki razowej i ricotty. Z jagodami. 104

sody, szczypta soli 100 g jagód (użyłam mrożonych), łyżka cukru trzcinowego, łyżeczka soku z cytryny W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami. Smacznego

Plate of Joy
Ciasto odwracane z rabarbarem. 153

dodawać naprzemiennie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jogurt. Ciasto wylać na rabarbar . Całość piec ok 40 min  w 180'C. (do suchego patyczka ) Po tym czasie ciasto lekko wystudzić  (ok 6-8 min) Wyłożyć na talerz "do góry nogami" tak ,żeby rabarbar znalazł się na górze. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tarta z malinami 142

było za ciepłe, bo się wszystko rozpuści :) Następna warstwa to biała masa, delikatnie rozprowadzamy na czekoladzie i uważamy aby jej nie poprudzić. Układamy maliny. Przed podaniem możemy ciasto lekko schłodzić. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kluski z makiem 105

trójniaka, 60 g orzechów włoskich, skórka otarta z 1 pomarańczy, Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej

królestwo garów
Łazanki z serem zapiekane 107

żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie

królestwo garów
Kotleciki z polędwiczki. 202

oliwek(marynata), mięso kroimy w paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą,  wkładamy do lodówki na 3-4 godz., z jajka, mąki przygotowujemy lekkie  ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron

Kuchnia Beaty
Szarlotka z połówek jabłek 143

obficie cynamonem, przykryć drugą częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem

Delicious Titbits
Tort czekoladowo-miętowy 144

wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Nasączamy wiśniówką lub wodą z sokiem z cytryny. Tort dekorujemy zastygającą polewą czekoladową. Dowolnie ozdabiamy.  Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego! Tutaj torcik z mniejszych proporcji (średnica tortownicy

bistro mama
Chleb drożdżowy bez zagniatania 187

jednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu. Chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na rozgrzany kamień). Na wierzchu zrobić kilka nacięć ostrym nożem

CookYourself
Waniliowy zajączek wielkanocny, czyli pyszne, szybkie i mięciutkie ciasto 652

końcu wbijamy jajka. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję. Wlewamy je do dwóch silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy ostrożnie z formy. Smacznego

Słodkie okruszki
bułki pszenno-żytnie... 173

minut w cieple piekarnik nagrzać do 200 C, pieczenie góra/dół, blachę ustawić na 2 poziom i piec 20 minut na złocisty wypieczony kolor bułki są chrupiące, ciasto lekkie i smakują smacznie, można dodać inne ziarna: jakie mamy i lubimy................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 172

wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli użyjemy mrożonych malin, najlepiej odłożyć je by rozmarzły, po czym odcisnąć z nich sok. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 260

Dzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże

W kuchennej krainie
Zawijasy z ciasta francuskiego 121

opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować

Gosia gotuje
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 180

orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g)  kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy kwadrat naciąć ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku  każdego

Gosia gotuje
Cudowne naleśniki :) 115

smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem z owocami i zawijamy w rulonik. Podajemy

vegetanie
Krokiety z nadzieniem serowym. 141

smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku

vegetanie
Ciasto "Żądło" 372

gotującego się mleka.  Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć  masą budyniową. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Chrupiące parówki. 108

łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy, aż do otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce wraz ze zmiażdżonymi płatkami smażymy najlepiej na maśle klarowanym na złoty kolor i gotowe

Kuchnia Beaty
Ryby smażone w zalewie octowej. 171

ziarenek ziela angielskiego  6 ziarenek pieprzu  3 łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem, jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto) rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Pizza z miłością 188

kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 220 stopni

Kolizje Smaków
Pierniczki alpejskie 166

mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości

dom-agi.pl
Sernik z rosą 279

starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik

dom-agi.pl
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 135

malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno

Zdrowie na języku :P
Leniwe pierogi II 151

zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek,   a następnie kroić pod skosem   podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania należy ciasto lekko podsypać mąką, żeby nie kleiło się do podłoża. Zagotować wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody

Na słodko lub wytrawnie
OWOCOWA TARTA Z Crème Pâtissière 110

rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 15 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko przestygnie wylać krem i ułożyć owoce

Kuchnia w opałach
Krówka pod chmurką 4452

Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna sezamu zarumienić krótko na suchej patelni cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Posypać nimi ciasto lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia

happycreatiff.blogspot.com
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 198

świąteczną wstążeczką.  NA CIASTECZKA: W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.  Smacznego!  Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie

Gotowanie to kochanie
Zawijańce z orzechami i mixem keksowym 174

wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem keksowym, rozdrobnionymi orzechami i pokrojoną suszoną żurawiną.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 20 minut w rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaczki z dynią 140

elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin) 3. Na nadzienie: masło rozpuścić a cukier wymieszać z przyprawami. 4. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt 25×30 cm. Posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na mniej więcej 15 kawałków

UgotujmyTo.pl
Makaron domowy 128

łatwiej było wałkować.    Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek.    Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło.    Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki.    Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu

Maminek kulinarny
Karpatka 140

Lekkie ciasto z puszystym kremem. Składniki na ciasto: -szklanka wody -szklanka mąki -1/2 kostki margaryny -5 jajek Składniki na krem: -budyń -kostka margaryny -szklanka cukru pudru -1,5 szklanki mleka    Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z margaryną.    Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Odstawiamy

Maminek kulinarny
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 130

trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól. Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając. W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, chwilę podsmaż, aby bułka się zrumieniła . Polej kopytka

Pasje Jolki
SŁONE PALUCHY DO PIWA 140

paluchów) 50g masła łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli trochę wrzątku Wykonanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, odrobinę wody i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1cm, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i sezamem (kminkiem, makiem czym lubimy) i piec w temp.170st

Walijskie Pichcenie
Oszukana pizza z patelni 203

ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut, aż ciasto lekko się przypiecze, a ser roztopi. Przekładamy na talerz i podajemy. Smacznego

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania