ciepłe miejsce na około 10 min. Do dużej miski przesiej mąkę i sól, wymieszaj z dożdżami i oliwą, wyrabiaj ciasto rękami, jeśli konieczne to dodaj trochę wody Zagniataj ciasto na lekko oprószonym blacie około 10 min., aż będzie gładkie i lśniące Przełóż ciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min., aż wyrośnie(...)wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania. Z tych składników upiekłam jedną pizzę w prodiżu, a drugą na dużej blaszce w piekarniku. Smak różnił się nieco
Proste PotrawyLekkie, puszyste i szybkie ciasto jogurtowe, przygotowane na "kubeczki" :) Składniki: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g ) - 3 kubeczki mąki - 2 i 1/2 kubeczka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kubeczek oleju roślinnego - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - cukier puder do posypania Przygotowanie: Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki: mąkę, proszek
Zainspirowana w kuchnikonsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi lekko
UgotujmyTo.plPrzełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto płatkami migdałowymi. Im mniejsza tortownica(...)czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony, to ciasto gotowe! Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy
Grunt to przepis!zrobi się cieplej będę mogła ruszyć z remontem i koncepcji już nie zmieniać ;) Przynajmniej jedno pozostaje bez zmian! Moje zamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą i magazynem(...)mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem
Słodkie Przyjemnościdrugiej. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto. Następnie ścinamy lekko wierzch ciasta, aby miało równą powierzchnię. Powstałe biszkopty przecinamy wzdłuż, aby z prostokątów 10cm x 20cm, powstały dwa o szerokości 5cm. Można pomóc sobie linijką albo miarką. Dżem morelowy podgrzewamy lekko
Kolizje Smakówcukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, 0,5 łyżki cukru i wymieszać. Pozostawić by drożdże się "poruszały". Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, resztę cukru, żółtko i zaczyn drożdżowy. Zmiksować(...)minut, aż zrobi się gładkie i jednolite ciasto. Misę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blat lekko posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na prostokąt 38*22cm. Na cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy
Ala piecze i gotujeciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy(...)wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło. Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2- 3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić
Trzeci talerzpiekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i studzić dalej na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną, lekko
Grunt to przepis!przygotowanej formy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym(...)było grudek. Dodajemy do dżemu. Mieszamy cały czas do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy do lodówki na około 20 minut. Ostudzone ciasto polewamy polewą, następnie odstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby polewa stężała
Mania GotowaniaLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy
Blondynka Gotujeniej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia - ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni - polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać do roztopionej czekolady żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie - ciasto schłodzić ponownie w lodówce, najlepiej przez całą(...)należy do ciast słodkich, gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym smaku kawy, do najsłodszych elementów ciasta należy polewa. Jeśli nie przepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3). Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż
Smakołyki Berenikigodzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie(...)łyżki oliwy truflowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto forma silikonowa z kominkiem 22cm - 3/4 ciasta wylać do formy na ciasto rozłożyć jabłka prażone na jabłka wylać resztę ciasta i piec w 200C około 40 minut lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy i polać gruszkami w syropie cukrowym zostawić do wystudzenia na kilka godzin ciasto muffinowe jest wilgotne, lekkie.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAmber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej 120 g wody Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin. cały zaczyn 90 g mąki żytniej 110 g wody Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła(...)mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy
Stare GaryMigdałowce to kruche ciasteczka aromatyzowane olejkiem migdałowym. Wyglądają nieco inaczej niż typowe ciasteczka, ale to mój ulubiony wykorzystywany już do innych wypieków przepis, który na potrzeby tego pomysłu lekko zmodyfikowałam. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części i do jednej z nich dodałam kakao. Rozwałkowane ciasta pokroiłam na pasy o różnej szerokości i ułożyłam je w dość przypadkowy sposób. Po schłodzeniu(...)olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao ponownie wyrabiając. Każde ciasto osobno lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Każdą część osobno rozwałkowujemy cienko na stolnicy lekko wysypanej mąką. Tniemy w pasy nie szersze niż
Trzeci talerzLekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka masła
Zainspirowana w kuchni