lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:33/613)

Kopiec kreta z truskawkami 155

obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan.   Jak już będzie ubita dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy. Nakładamy śmietanę na ciasto i   kształtujemy kopiec. Wierzch posypujemy rozdrobnionym ciastem i lekko dociskamy tak aby ciasto się przykleiło do śmietany. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut

Passion of Cooking
Chleb bezglutenowy 244

więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja.   Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut

UgotujmyTo.pl
Łatwe ciasto z owocami 176

sobotę około 20,00. Zasady konkursu są pod postem:  (bułki na piwie ) pijane bułeczki :) A dzisiaj  moje ulubione ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie ale co tam. :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki drożdżowe lodówkowe 152

olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało. przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których wyszło 18), uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, położyć

Mix smaku
Odwrócone ciasto z jagodami 250

Odwrócone ciasto z jagodami... Zbite, lekko wilgotne ciasto. Na wierzchu warstwa soczystych jagód. Łatwe w wykonaniu. Pięknie się prezentujące na stole. Zapraszam! Składniki: 6 jaj; 190 g margaryny; 20 czubatych łyżek mąki pszennej; 20 czubatych łyżek białego cukru; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki aromatu waniliowego; Szczypta soli; 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód; Cukier

Gospodyni Miejska
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 192

świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut. Z całości uformuj dwa okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne owsiane 296

przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia - wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i zagnieść, podzielić na 6 części i formować bułki - bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko

Smakołyki Bereniki
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 165

cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę (użyłam o średnicy 20 cm.) wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z połówkami jabłek 436

Ciasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do  wszystkich zmodyfikowałam go :) Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi(...)pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka. Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta  wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta. Rozrabiamy cukier ze śmietaną

Smaki Edyty
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 391

wystającymi paskami ciasta i zalać całość resztą sosu mlecznego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta. Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka    >klik!< Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec drożdżowy 344

wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:)   Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta): 600 g mąki 3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1/2 szkl cukru 1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła 1 szkl mleka lekko podgrzanego 2 łyżeczki wanilii 3 łyżeczki suchych drożdży szczypta soli puszka masy makowej Lukier: 3/4 szkl cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody(...)szczyptę soli i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Przekładamy do miski lekko natłuszczonej, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, żeby podwoiło objętość (1-2godziny). 4. Wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat i kilka razy delikatnie zagniatamy a następnie dzielimy na pół. Każdą część rozwałkujemy na prostokąt tak, aby krótszy bok był mniej więcej równy długości naszej foremki

UgotujmyTo.pl
Tarta z malinami 166

pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma, z miejsc gdzie jest nadmiar ciasta należy przekleić je do miejsc, gdzie jest go za mało. Ciasto ponakłuwałem(...)Całość za pomocą widelca rozmieszałem na gładką masę, rozpuszczając cukier. Następnie dodałem do masy jajecznej 200 gram gęstej śmietany 36% i całość dokładnie wymieszałem. Całą masę wylałem na lekko przestudzone ciasto, a następnie ułożyłem w niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę na 35 minut. Stugramową tabliczkę czekolady umieściłem na kilka minut

Wyprawy kulinarne
Makowiec krucho-drożdżowy 653

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak(...)zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę makową – przepis tu . Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy makowej i lekko łączymy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy

Słodkie Przyjemności
Pączki ziemniaczane 291

wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwięzłe. Wkładamy do dużego garnka/miski( ciasto sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką(...)wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu. Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną).  Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 194

możemy się cieszyć dosyć krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki(...)Rabarbar - 0,5 kg kroimy w kostkę, słodzimy 4 łyżkami cukru. Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubijamy na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy rabarbar, całość zalewamy pianą. Pieczemy kolejne 30 minut w temp. 180 st.  Lekko kwaśny smak rabarbaru przełamany został słodyczą bezy.  Jak dla mnie połączenie idealne.  Polecam

Mój Smak na Życie
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 140

ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) ) rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt rozsmarowujemy sos na cieście   9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam  10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość