lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:41/613)

Jabłecznik 166

obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku

My simple kitchen
Jabłka z cynamonem w cieście sezamowym 137

Jabłka z cynamonem w delikatnym, lekko sezamowym cieście i cukrowej posypce – pomysł na ciepłe śniadanie lub deser. 2 jabłka 90 g mąki pszennej 90 ml mleka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki drobnego cukru do wypieków 4 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ósemki, a każdą(...)pieczenia oraz sezam i jeszcze raz zmiksować. Na patelnię wlać olej (około 1 cm ), rozgrzać go i utrzymywać temperaturę na średnim ogniu. Jabłka maczać w cieście i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik, lekko odsączyć z tłuszczu i obtaczać w drobnym cukrze wysypanym do miseczki

Trzeci talerz
137. Chaczapuri z serkiem feta 101

cienko na okrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie

Jadło i czytadło
Słodkie środy - Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci 108

pisania PRZYGOTOWANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem.   Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto.    Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 4-5 mm.    Foremką wycinamy kształty. Ja nie miałam foremki odpowiedniej wielkości, więc wycięłam kształt z brystolu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik Wiedeński 351

serowej. Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść. Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne

Słodkie Przyjemności
Pierniczki z nadzieniem 204

stopni. Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka.  Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek. Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

W mojej holenderskiej kuchni
Kruche ciasto z pianką i owocami 192

folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier(...)koniec bardzo powoli wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie. Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego

charlotte gotuje
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 190

orzechami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki. Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową. Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut. Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 326

pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny. Jest to ciasto, które polecam głównie

Smakołyki Bereniki
Kopiec kreta 661

łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.   Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tarta orzechowa 188

włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).  W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie(...)pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia  i lekko przestudzić. Dodawać  do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na  180ºC i piec przez 35-40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę

Gosia gotuje
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 170

lekko podgrzać, tak żeby było ciepłe (ale nie gorące), rozkruszyć do niego drożdże i dodać łyżkę cukru z podanej powyżej ilości. Wymieszać i zostawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, jajka, żółtko i na koniec wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać wszystko łyżką i dosypywać stopniowo mąki, do momentu, aż ciasto zrobi(...)mąką i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto ma być elastyczne i lekko lepkie (bo przy zbyt dużej ilości mąki wyjdzie zbyt suche). Gotowe ciasto zbić w kulę, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Dno formy

Passions hobbies life
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 140

drożdży. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, a na koniec stopione przestudzone masło. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną. Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Ja miskę nakładam drugą, większą miską. Ciasto pięknie wyrasta. Przez ten czas przygotować dodatki: około pół kostki masła(...)największej, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-25 minut. Przed wstawieniem do piekarnika przesmarować pozostałym masłem i posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu wyjąć najlepiej na kratkę, żeby przestygło lekko. U nas stygnie na tyle, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza ze szparagami 198

dużej miski przesiać mąkę, zrobić na środku wgłębienie i wlać wodę z drożdżami, sól, oliwę, i resztę wody ( 45 ml).  Zagnieść wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. W maszynie do chleba:   wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia(...)oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką i parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie. Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać do 220 st C a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę.  Jeżeli będziemy

Stare Gary
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 157

smakuje dzieciństwo, przynajmniej kiedyś smakowało. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem i ucieszyłam się bardzo, kiedy zasmakowali w nich także moi mężczyźni. O starszego się nie bałam, zawsze woli ciasta o lekko kwaskowych smaczkach, jedyny tort, jaki zjada w całości i prosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest(...)Trwa to różnie, u mnie zamknęło się  w 20 kilku minutach. Dodaję cynamon, mieszam, warto skosztować, być może uznacie, że warto jeszcze lekko dosłodzić mus, ale nie przesadzajcie, musi być dość kwaśny, ciasto będzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić

I tu będę miała takie te
rogale marcinskie 91

szklanka cieplego mleka 1 lyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g miekkiego masla ( 2 lyzki  do ciasta) Nadzienie: 30 dag bialego maku 10 dag pasty migdalowej (marcepanu) 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechow wloskich 10 dag zblanszowanych migdalow 1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej(...)rozetrzec palcami razem z produktami sypkimi w naczyniu.Plynne skladniki dodać do suchych ,wymieszać i krótko wyrabić ręką ciasto, az stanie sie gladkie . Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace . Formować z ciasta prostokąt przykryc folia i schlodzic w lodowce 1 godzine. Schlodzone ciasto rozwalkowac na stolnicy na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore

w mojej kuchni
Ciasto toffi 340

razy tyle ;-) Ponieważ zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto. Wspaniałe ciasto z lekko wyczuwalnym miodem, bitą śmietaną i orzechami zatopionymi w karmelu, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru(...)krem: Śmietana 30% 3 łyżeczki   żelatyny Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i gdy się lekko schłodzi dodać do śmietany i dokładnie zmiksować. Ubitą śmietanę rozprowadzić na jednej połowie schłodzonego   ciasta i przykryć drugą Składniki na polewę kajmakową: 1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 szklanka

Na słodko lub wytrawnie
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 159

którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki. Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone czereśnie, oraz umyte maliny. Ciasto pieczemy(...)rozgrzanym do 190`C piekarniku  przez około 30 minut - do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Do przygotowania tego ciasta przyda Ci się przepis na Cukier Lawendowy

Słodkie Przyjemności
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 548

przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do makaronu) Ta propozycją biorę udział w konkursie  „Blog ze Znakami Smaku” Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy manny) 400 g mąki chlebowej 16 g drożdży 1 łyżka cukru 1¾ łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego(...)wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę

Mia Cucina Sofieta
Cassata - Włoski tort z ricottą 316

kilkoma łyżkami likieru. Krem z ricotty podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Przykryć drugim blatem, skropić likierem. Rozsmarować drugą część kremu. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotowanie masy marcepanowej: Masę marcepanową wrzucić do miski, dodać cukier puder i zielony barwnik spożywczy. Zagnieść masę, aż nabierze jednolitego zielonego(...)sznurka. Następnie zmierzyć rozwałkowaną masę przy pomocy przygotowanego sznurka sprawdzając czy wszędzie ma pożądaną wielkość. Konfiturę morelową włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę wody. Lekko podgrzać.  Przy pomocy pędzelka posmarować konfiturą wierzch i boki ciasta (sam biszkopt). Rozwałkowaną masę marcepanową umieścić na wierzchu ciasta. Delikatnie przycisnąć.  Przy pomocy dłoni dociskać powoli masę marcepanową do boków ciasta.  Odciąć

maniapieczenia
Dorsz w porach w cieście francuskim 165

filetu z dorsza 2-3 białe części pora 3-4 łyżki masła 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cytryna koper (świeży lub mrożony) 1 jajko 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego sól, pieprz 1. Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić -najlepiej – na pół godziny do lodówki. 2. Białe części(...)dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl