lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:49/613)

Ciasto makowe z polewą 219

białka. Delikatnie wszystko wymieszać (można użyć miksera, ale na najniższych obrotach). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać przygotowane ciasto. Piec około 35-40 minut w 180ºC (pamiętajcie ciasto musi lekko się zarumienić, a gdy wbijecie w niego patyk to musi być suchy!). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec polać polewą (cukier puder z 2-3 łyżkami wody) i dodatkowo

Ugotować
Placek ze śliwkami 200

ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na dno natłuszczonej tortownicy(26 cm). Z reszty ciasta zrobić 2 wałeczki i spleść je razem, ułożyć na dnie wzdłuż krawędzi i lekko docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą (można ją zastąpić mielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej). Śliwki rozciąć na 2 części i rozłożyć na cieście. 50 g cukru wymieszać

kulinarnajamka.blogspot.com
Gofry jak z budki 272

mieszankę do mąki dodajemy olej, ekstrakt i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach. Ciasto powinno być gęste. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka, które następnie dodajemy partiami do ciasta gofrowego. Lekko mieszamy, odstawiamy. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 2 do 4 minut. Podajemy z ulubionymi

Słodkie Przyjemności
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 273

również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia na bok. W garnku zagotowałem lekko posoloną wodę. Kiedy woda zaczęła wrzeć wrzuciłem do niej liście szpinaku. Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem(...)lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto posmarowałem pozostałym roztopionym masłem. Następnie ułożyłem na nim około połowę pokrojonego w półplasterki salami i kilka pokrojonych w połówki pomidorków koktajlowych. następnie wylałem na ciasto masę szpinakową i rozłożyłem

Wyprawy kulinarne
Jabłecznik z masą marcepanową 207

Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami 164

wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. Powierzchnię ciasta posmarować twarożkiem i posypać  jeżynami. Następnie zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić

Pasja Smaku
Ciasto kruche z truskawkami 630

ułożyć je na wierzchu truskawek w odstępach od siebie, tworząc na powierzchni ciasta kratkę - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut - lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy, kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem Ciasto już podczas pieczenia będzie Was kusić swoim zapachem. Mieliśmy problem z wykonaniem zdjęć do posta, gdyż aromat ciasta skutecznie

Smakołyki Bereniki
Knedle z truskawkami 262

najlepiej dzień wcześniej – ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić. 3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek

UgotujmyTo.pl
PĄCZKI TRADYCYJNE 175

Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Ciasto przez kilka minut możesz wyrabiać ręcznie lub hakiem miksera na 2 stopniu mocy. Wyrobione ciasto oprósz lekko mąką i uformuj w kulę. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw miskę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, trwa to około 1,5 godziny.   Pierwszy sposób robienia pączków(...)łeś ich przed smażeniem, kiedy lekko ostygną, natnij lekko nożem boki pączków i szprycą z długą końcówką nadziewaj je wybraną konfiturą lub powidłami. Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 124

suche drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Obie mąki przesiałam do miski, dodałam sól, wyrośnięty rozczyn, olej, 2 białka i ciepłą wodę. Zagniotłam ciasto. Posypałam lekko mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto kilka razy zagniotłam, aby odgazować i uformowałam 2 okrągłe chlebki (po ok.400g(...)każdy). Ciasto trzeba podwinąć kilka razy pod spód, aby chlebki nie były płaskie. Dodatkowo na każdy położyłam po kawałeczku ciasta. Położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek i włożyłam do keksówki, również wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie

mojewypiekiinietylko
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 177

odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy(...)jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi).  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.    Moje posty

Słodka Strona
Trójplacek 372

słowo, że te cztery warstwy ciasta mimo, iż oddzielnie pieczone powstają dość szybko. Ciasto kruche, orzechowe i kokosowe. Mieszanka smaków a wszystko przełożone pysznym, lekkim kremem maślano – budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie tym lepiej Bardzo polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła(...)dwie części. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pierwszą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut, do lekkiego ze-złocenia ciasta. Wyjmujemy, studzimy na kratce kuchennej. Identycznie postępujemy z drugą częścią. Ciasto kokosowe: 200 g kokosu 220 g cukru kryształu 5 białek Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier

Made By Mom And Son
Jabłecznik zawijany 182

suchego patyczka. Gorące ciasto wysunąć z formy z formy na ściereczkę pociągając za wystający papier z dłuższego boku,  oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej

Mix smaku
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 194

mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto - kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni. jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze. - gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka

Basia w kuchni
Chleb razowy żytni 80% 167

łyżeczki soli Przygotowanie chleba W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej.  Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut. Z całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple.   Piekarnik

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania