lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:58/613)

TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI 186

piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut. W misce mieszamy śmietanę z pozostały jajkami, dodajemy groszek oraz pomidory obrane i pokrojone w plasterki. Przyprawiamy do smaku, wykładamy na nasze lekko wypieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 40 minut. Smacznego

Mentor Smaku
Łatwy orzechowiec 218

włoskich 200g cukru 1 kostka masła 1 szklanka wrzącego mleka Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.  Ciasto podajemy następnego dnia.                                               Możemy ozdobić

Moje Kuchenne Rewelacje
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 211

całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima(...)żeberkowana i całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ

Karo in the Kitchen
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 186

Kupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :) Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, która zdaje się, dodawała do niego również truskawek (a zdradzę Wam, że truskawek nie lubię, więc jeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;)) Zaczyn: 1 i 1/2 łyżeczki drożdży

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 190

cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno. Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C.  W połowie pieczenia, na wierzch tarty

Moniki Smakołyki
Tartaletki krówkowe z orzechami 619

ostudzić - jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta - podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni - jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać - do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać

Smakołyki Bereniki
Ciasto grysikowe z truskawkami (proste ciasto bez pieczenia) 214

całym tygodniu opadów weekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy i dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników  150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek(...)koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy.  Truskawki myjemy i układamy je pionowo  tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym z dodatkiem rozmarynu i gałki muszkatołowej 226

Dodajemy pieprz, rozmaryn, gałkę muszkatołową, sól i całość próbujemy, czy ilość dodanych przypraw i ziół nam odpowiada. Jeśli jest ok, wbijamy do tego 3 jajka i mieszamy. Na lekko podpieczonym cieście układamy gruszki i zalewamy przygotowaną masą. Wkładamy do piekarnika ustawionego na temp. 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż masa się zetnie. Jesteście fankami/fanami gruszek z serem pleśniowym

Zofiana
Ciasto czekoladowe… poczwórnie! 423

patyczkiem czy jest suche. Dobrze mieć dwie foremki o tym samym rozmiarze a jak nie to – jak ja – piec je po kolei. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta ścinam lekko górę, żeby było w miarę płaskie. Krem: Czekoladę rozpuszczam w kapieli wodnej i zostawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję (użyłam blendera) z cukrem pudrem i dodaję po trochu przestudzonej

UgotujmyTo.pl
Torcik bananowo-kokosowy 165

bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie . Nanioslam jedynie kilka poprawek, dostosowując je bardziej pod własny gust. Serdecznie polecam to ciasto, jest lekkie, puszyste i niezbyt słodkie. Prawdziwa pychota.  Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka

Świat Ciasta
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 208

pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko ostudzone ciasto. Po zastygnięciu wykrawamy foremkami ciasteczka. "Jest mnóstwo rzeczy, które przyniosły mi wiele dobrego, choć nie przyniosły mi żadnego zysku. Taką rzeczą są właśnie święta Bożego Narodzenia. Oczywiście, jest

Kuchnia Pani Wiosny
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 175

wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy. Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno

Walijskie Pichcenie
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 250

potrzebuję nic innego do szczęścia. Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu, wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem, oszałamia zapachem i intryguje

W kuchni Karmel-itki
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 202

soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem pudrem. Dosypujemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem 171

godziny).   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu oraz oregano.  Pizzę posypujemy startym żółtym serem, mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem pleśniowym. Następnie wykładamy oliwki i kapary(...)także od razu wyłożyć kawałki łososia lub ułożyć go dopiero po upieczeniu pizzy, według mnie druga opcja jest najsmaczniejsza).   Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami.  Warto także przeczytać: Najlepsza Domowa Pizza   Moje posty

Słodka Strona