lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:56/613)

Marokański chleb świąteczny 147

się gładkie i elastyczne. 4. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość. 5. Włożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i przekłuć nożem. Delikatnie zagnieść je z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 6. Ułożyć ciasto na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną

Apetyczna babeczka
Babeczki ze śmietaną 129

najmniej 30 min. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm ( nie zapomnieć o podsypywaniu ciasta mąką ) Wykrawać posmarowaną foremką ,lekko ucisnąć by ciasto przylegało do foremki Piec przez w temp. 180 stopni C przez 15 min. do zarumienienia  Gdy babeczki ostygną napełniać ubitą śmietaną , dekorować owocami :)  Dla mnie najlepsze

Proste Potrawy
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 141

ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.       Ponadto: 1 kg świeżych truskawek, 2 białka, 1/2 szkl. cukru.     Truskawki umyć

Z miłości do słodkości
Imprezowe przekąski - dip z ciecierzycy 273

pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut. Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut. Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej

Brzuszki Łakomczuszki
Ciasteczka brownie 131

Już od dawna przymierzałam się do zrobienia brownie i w końcu mi się udało:)! Oczywiście jestem fanką tego ciasta czekoladowego – lekko chrupiącego na zewnątrz i bardzo wilgotnego w środku – tak bardzo popularnego w Ameryce i Kanadzie. Kawałek ciasteczka brownie ze szklanką mleka i świat od razu lepiej wygląda ;)! Niestety jest jeden tylko problem z brownie…. raczej(...)można poprzestać na tylko jednym kawałku;) Z tego przepisu wychodzi mała foremka (23×23 cm) więc jeśli ktoś lubi ciasta czekoladowe i ma domowników, którzy lubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji… Ciasteczka brownie – składniki: 225 g gorzkiej czekolady 150 g masła 130 g cukru 130 g ciemnego cukru np. muscovado 4 jajka

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 449

półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną. Upieczone ciasto wystudzić. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki wraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale(...)kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić  rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić. Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Waga marchewki - 220 g - to waga

Gospodyni Miejska
Proste ciasto ze śliwkami 187

Śliwki, śliwki, śliwki...Wszędzie śliwki, więc u mnie tez. :-) W kuchni leżało kilka bardzo dojrzałych i soczystych, które trzeba było szybko zużyć, więc zadziałałam, i wyszło smaczne, lekko jogurtowe ciasto. :-) Z dedykacją dla moich rodziców, którzy za każdym razem kiedy przyjeżdżam do domu powtarzają "Tylko przyjedzie i już robi bałagan w kuchni." :-) Ja upiekłam ciasto w dwóch keksówkach (20x12

kuchnia do kwadratu
Mocno Czekoladowe Ciasto z Serkiem 145

około 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, na 2-3 godziny. Po tym czasie delikatnie odwracamy formę, lekko stukając, by góra swobodnie odkleiła się od formy. Ciasto polewamy ganache. Ser: 250 g serka kremowego 60 g cukru kryształu 1 żółtko Serek, cukier i żółtko mieszamy rózgą kuchenną, do połączenia. Ganache(...)podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamana czekoladę, zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, aż ganache lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. The post Mocno Czekoladowe Ciasto z Serkiem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Domowa Pizza Hawajska 232

pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością oregano. Następnie wykładamy plastry szynki oraz pokrojonego ananasa, posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.  Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto z malinami i pianką 213

wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciastolekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną a na końcu sok z cytryny

Monia miesza i gotuje
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 218

się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne

Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 161

się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy

Moniki Smakołyki
Szarlotka z bezą i złotą rosą 167

dalszym ciągu. Kiedy piana była sztywna wsypywałam porcjami cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną.  Teraz już miałam piękną sztywną i lśniącą pianę.     Podpieczony spód ciasta można lekko obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego nie zrobiłam celowo, dzięki czemu moja szarlotka była cała wilgotna. Właśnie taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową

Kuchnia u Krysi
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 152

soli i niewielką ilością pieprzu.  Następnie wykładamy kawałki łososia oraz oliwki i kapary.  Posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.  Podajemy z dowolnymi sosami.    Moje posty

Słodka Strona
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 131

niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy(...)stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto.  Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania