lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:62/613)

PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 135

ramiona, uśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem.   PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki(...)podsmażam. Dodaję do niego  pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Ciasto dzielę na 12 kwadratów. Na każdym układam plaster szynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem

W kuchni Karmel-itki
Sekret skrywa Charlotte 189

dodać. Przez to i przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej mąki. Może się jeszcze dam przekonać... No i ten różany sekret! Cała magia tej szarlotki to dodatek tej konfitury

les mirabelles
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 141

ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto,  jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm., lekko spłaszczyć. Pokroić na niewielkie ukośne kawałki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek

vegetanie
Kruche ciasto z nektarynkami 143

kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około(...)upieczenia się spodu. W tym czasie przygotowujemy również kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Na lekko ostudzone ciasto wrzucamy pokrojone nektarynki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Wstawiamy  do piekarnika nagranego do 180`C i pieczemy około 25 minut - Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, choć dużo

Słodkie Przyjemności
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 145

jednym z numerów "Przyślij przepis", który namiętnie prenumeruję znalazłam przepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki(...)łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć

Pasja Smaku
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 123

Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Przykrywamy arkuszem ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy(...)sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden apetyt kulinarny. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 190

wsypujemy do niego galaretkę i żelatynę. Mieszamy tak długo, aż się rozpuści, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy poziomo na 3 części. Spód z ciasta pozostawiany na dnie z tortownicy i lekko nasączamy wódką lub wodą. Do mocno tężejącej galaretki dodajemy połowę wiśni i wylewamy na spód tortu. 4 ½ łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody, mieszamy(...)galaretką i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, którą również nasączamy i znowu pokrywany około centymetrową warstwą śmietany. Na śmietanie układamy wiśnie i jeszcze raz smarujemy je śmietaną i przykrywamy ciastem, które znowu lekko nasączamy. Resztą śmietany smarujemy cały tort (wierzch i boki). Przygotowany w ten sposób tort odstawiamy na co najmniej   1 – 2godziny w zimne miejsce (najlepiej przygotować go dzień

Smakowy Raj
Naleśniki z wiśniami 182

jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami na wodzie gazowanej. Moje spostrzeżenia? Ciasto wychodzi lekko puszyste, a dzięki pęcherzykom powietrza jest hmm dziurawe! Choć wolę, dodatek zwykłej wody mineralnej, ten sposób jest również bardzo fajny! Zapraszam!" Składniki (duża porcja): 800g mąki 3 jajka(...)ekstrakt i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca. Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron.  Następnie przygotowujemy nadzienie:  Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut

Słodkie Przyjemności
Ciasto drożdżowe z truskawkami 452

powinny mieć temperaturę pokojową - mleko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, zalać lekko ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni - dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut - ciasto przykryć ściereczką(...)zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając masło na drobne kawałki i rozcierając między palcami kawałki kruszonki - na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto - całość posypać obficie kruszonką - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka - po upieczeniu ciasto wyjąć

Smakołyki Bereniki
Deser: jogurtowo - miętowe ciasto truskawkowe 202

Cześć mam dla Was propozycję na odświeżające ciasto truskawkowo - miętowe. Ciasto jest lekkie za sprawą jogurtu naturalnego i idealnie komponuje się z owocami. Składniki: 500 g truskawek 270 g mąki 2 jajka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła 300 g jogurtu naturalnego (ja użyłam typ grecki) 5-6 gałązek mięty cukier puder(...)następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Przesianą mąkę wraz z proszkiem dodajemy po 1 łyżce do masła. Na końcu dodajemy miętę, gdy wszystkie składniki będą połączone, przelewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną bułką tartą blachę (21 cm x 26 cm). Na powierzchni układamy przekrojone na pół truskawki, w niewielkich odstępach. Pieczemy 55 min w temperaturze

Panda i jej świat
Galaretkowy szał 216

Witajcie wczoraj naszła mnie ochota na galaretkę ale też i na ciasto więc postanowiłam to połączyć. Przetestowane ciasto na moim chłopaku i jak to on powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany(...)koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić

Panda i jej świat
ciasto migdałowo- śliwkowe 131

poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:)  Ciasto uratowane. Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach.  Składniki: 250 g masła 4 szklanki mąki 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru(...)jajka i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do ciasta. Wylewamy masę do brytfanki i dodajemy dosyć gęsto owoce. Ciasto pieczemy 40 minut na 170 stopniach. Gdy ciepłe wyciągniemy z piekarnika posypujemy je migdałami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KAKAOWYM 204

całe szczęście, jeszcze jest ciepło i słonecznie. Ciekawe na jak długo. Jeżeli doskwierają Wam zimowe szaleństwa pogody, proponuję upiec sobie taki pyszny i łatwy serniczek. Z jeszcze lekko ciepłym ciastem usiąść na kanapie, otulić się w miękki koc, posłuchać dobrej muzyki i zwyczajnie odpocząć. Tylko zimą jest tak romantycznie :). Poniżej moja prozycja muzyczna :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 202

wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie ok 1-2h). Garnek żeliwny o pojemności 3,5-4,5 litra (w mniejszym chleb będzie(...)chleb będzie za twardy). Studzić na kratce. Poniżej znajduje się krótki filmik instruktażowy jak składać bochenek (znaleziony na YouTube). U mnie był dość luźny, zatem tylko łyżką lekko zagniatałam ciasto do środka . Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com