lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:63/613)

Ciasto z budyniową pianką i wiśniami 290

każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka wiśniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około

Czerwień i błękit
Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 146

Sezon na rabarbar staram się wykorzystać najlepiej jak tylko potrafię. Zrobiłam już kilka ciast ucieranych, babeczek, kompot, syrop… Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru(...)skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopniu piekarniku. Posypujemy cukrem i ewentualnie polewamy

Made By Mom And Son
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką 394

coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki(...)przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i miksować na najwolniejszych obrotach. Możemy również mieszać drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 26*36 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, rozłożyć połowę porzeczki, wylać resztę ciasta i rozłożyć resztę porzeczki. Piec w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Pierniczki 155

chaosem w kuchni. To że Święta spędzamy nie u nas a na wyjeździe też nie ułatwia sprawy bo dodatkowo trzeba myśleć o logistyce… jednym słowem nie jest lekko… Dlatego na poprawę nastroju wyciągnęłam sobie do zjedzenia – ze słoika – pierniczka, żeby poczuć nastrój świąteczny To już druga upieczona partia pierniczków, bo po pierwszej nie ostał się nawet(...)przyprawa do piernika – około 60 g lub mniej 2 łyżeczki kakao Rozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde i trzeba

UgotujmyTo.pl
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 141

kwaśne łodygi, które idealnie się uzupełniają. U mnie jeszcze słodkie, intensywnie czerwone truskawki i cudownie chrupiące płatki migdałowe. Wyszło wybornie, ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi, szczególnie, gdy jeszcze ciasto jest lekko ciepłe, mmm... Pycha! Przepis znalazłam w Kuchni Lidla Pawła Małeckiego, która niedawno do mnie przyjechała. To pierwsza wypróbowana receptura; efekty jak najbardziej zadowalające, więc będę testować dalej. Drożdżówka(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcią. W tym czasie odciąć szypułki od truskawek, pokroić je na połówki. Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows 179

idealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół. Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao(...)gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym

Słodka Strona
Szybkie ciasto na czerwonym winie 74

żółtkami.  Następnie wlać wino i wymieszać . Dodawać kolejno: Kakao, cynamon i startą czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .  Następnie dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy . Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 198

cukru pudru trzcinowego, 1-2 łyżki grubego brązowego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 listków melisy cytrynowej, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie). Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysować dno formy do pieczenia.  Na papierowym krążku (na desce) ciasno ułożyć rabarbar jeden obok drugiego, odciąć wystające części. Odłożyć rabarbar(...)koniec ubijania dodać pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać majonez, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym

SzczyptaSmaQ
Sobota z jajem #6 Szalony omlet cesarza Lucjanka czyli dżem dobry na piątkę. Na piąstkę. Na piętkę. Dżem dobry na wszyst 198

której wszystko jest utytłane. Łącznie ze mną. W całym szaleństwie (tygo)dnia powszedniego śniadanie to wydaje się być arcyproste. Banalne. I takie oczywiste.  "Piątnica" cesarza Lucusia. Bez ciasta. Bo Stwórca znowu ma fazę na głodzenie. Sensor grubości mu się odezwał ;) To ja sobie chociaż dogodziłam. I słodkie śniadanie zjadłam.  Bo słodko na talerzu, póki co.  Wyrżnąć się(...)mąkę roztrzepałam. Do masy dolałam mleka, na oko. Wrzuciłam garść żurawiny. Lekko przemieszałam. Na koniec dodałam białkową pianę. Wymieszałam łyżką. Masło rozpuściłam na patelni. Wylałam masę i smażyłam. Lekko ścięte ciasto poszarpałam łyżką. Oprószyłam cukrem. Smażyłam do zarumienienia. Serwowałam na ciepło. Z łowickim dżemikiem ;) Z łowickim przytupem szalony omlet cesarza Lucjanka zgłaszam do konkursu. A Stwórca niech żałuje. Bo boskie

bastalena
Niedzielne słodkości- najzdrowsze ciasto marchewkowe 314

Dorzucając do tego kilka innych składników możemy wyczarować wspaniałe ciasto marchewkowe. I wcale nie przesadzam używając tego przymiotnika. Aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski. Samo ciasto jest lekko wilgotne, a połączenie delikatnego smaku migdałów i korzennych przypraw sprawia, że ciężko zaprzestać na zjedzeniu jednego kawałka. Z przepisu wychodzi ich 8 całkiem sporych- jeden(73g) to 161kcal(...)rzadkiego syropu Mąkę migdałową, marchewkę, otręby i syrop daktylowy dokładnie wymieszać Dodać jajka, napój sojowy/mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość ponownie wymieszać W razie konieczności dolać do ciasta wody, aby nie było zbyt gęste Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec przez około 35-45 minut do uzyskania złocistego koloru. Można posłużyć się też wykałaczką i przebić ciasto

peanutbuttermonster
Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 201

wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień, więc strasznie chciałam uciec(...)Sosie Słodko - Ostrym. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2osoby (ilość ciasta również wystarczy na 2 pizze o średnicy 31 cm każda): 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej niecała 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżka

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami 189

Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie(...)masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ją do ciasta razem z masłem orzechowym, wymieszać. Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić. Opcjonalnie

Domowa cukiernia Ewy
Kostka cappuccino 313

Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty(...)przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady

Magiczne Życie Marty
BOUNTY 408

sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić. PONCZ: Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać

Kuchnia Danusi
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 171

Ciasto - REWELACJA, inaczej nie da się go określić.  Mocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach i te zatopione w nim kawałki czekolady.... Zachwycą się nim wszyscy fani brownies, czekolady... i nie tylko. Brownie wzorowane na przepisie Nigelli Lawson. Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson - Składniki: 165 g masła + 1 łyżka 85 g czekolady gorzkiej 85 g czekolady(...)Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania