soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem pudrem. Dosypujemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii
Dzieje kuchennej Wiewiórygodziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu oraz oregano. Pizzę posypujemy startym żółtym serem, mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem pleśniowym. Następnie wykładamy oliwki i kapary(...)także od razu wyłożyć kawałki łososia lub ułożyć go dopiero po upieczeniu pizzy, według mnie druga opcja jest najsmaczniejsza). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami. Warto także przeczytać: Najlepsza Domowa Pizza Moje posty
Słodka Stronalekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, obie papryki, płatki s uszonych pomidorów i oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi, bo mąka żytnia ma to do siebie, że jest mocno kleista . Ciasto powinno(...)kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo si ę tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut
Grunt to przepis!gładką masę z serkiem mascarpone. Na paterze położyć pierwszy z blatów czekoladowych. Posmarować dżemem z pomarańczy. Wyłożyć krem, równo go rozsmarowując. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy, lekko dociskając. Ciasto schłodzić. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodając stopniowo słodką śmietankę i ewentualnie cukier, by złamać gorzki smak. Wymieszać na gładki krem, dodając olej (dla połysku), posmarować wierzch ciasta
Czerwień i błękitobrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć do wyłączonego już, otwartego piekarnika do wystudzenia. Gdy biszkopt się studzi przygotować(...)Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym. Wkładamy
Ze smakiem i z pasjąmarudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek Składniki Na ciasto: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g maki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek EV szczypta soli Farsz: 1,5 kg cebuli(...)stopni. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowane ciasto o wymiarach 25 x 35 cm. Cebulę lekko solimy i równomiernie rozkładamy na cieście. Następnie tworząc kratkę układamy na niej fileciki anchois i oliwki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Podajemy pokrojone
Kulinarne przygody Gatitypatelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około 20 minut. Na upieczone ciasto wykładamy lekko przestudzony karmel. a na to rozpuszczone w kąpieli wodnej 2 tabliczki czekolady Tak przygotowane ciacho studzimy a przede wszystkim chowamy przed współlokatorami Najlepiej wstawić do lodówki na całą(...)mnie w domu bywa po pół godziny Misiek już szperał w lodówce i połowę zjadł, nie wiem jak to jest możliwe, ale on cały czas jest szczupły. Ciasto bardzo tężeje, więc pokrojone traktować jak batoniki Ps. Odpasować czas przygotowania karmelu, tak aby był ciepły, bo po całkowitym zastygnięciu jest jak „krówki”, w razie takiej sytuacji dodać pół szklanki
greenscarfkulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i podpiec ciasto aż lekko się zarumieni ok 15 -20 minut. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie porcjami dodawać zmielony(...)cytryny i otartą skórkę oraz budyń. Wszystko dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły
Monia miesza i gotujedanie z nimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy(...)pokrojonym koperkiem Każdy płat rolujemy, dociskamy brzegi i układamy na papierze tak by łączenie było pod spodem, smarujemy jajkiem i pieczemy w około 220 stopniach C do zarumienienia ciasta, zostało mi kilka płatów sera, który ( pokrojony w paski ) ułożyłam na roladkach w czasie pieczenia Roladki można polać ostrym keczupem. Mnie smakowały bardziej te z szynką, czerwony barszczyk będzie
Proste Potrawyłatwiej było by mnie przeskoczyć niż przejść - choć jestem na tyle niska, że i pewnie to niektórym nie sprawiłoby większego problemu. Dziś zaprezentuje Wam coś według wymienionych kryteriów - lekkie, proste ciasto, a właściwie biszkopt z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodałam ją na wszelki wypadek, można go dać trochę mniej, albo zupełnie ominąć - wtedy biszkopt będzie prawdziwym biszkoptem. Ciasto można jeść
Słodkie PrzyjemnościProste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno suche i mokre składniki, a potem je mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne.. 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki(...)Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka ,lekko zamieszać. Ciasto przełożyć do foremki [ u mnie keksowka] wyłożonej papierem Saga .. Ciasto piec ok. 1 godziny w 170-180 stopniach.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniemiksera) gładkie ciasto (ma być elastyczne i mieć gładką powierzchnię- trwa to około 8-10 minut), jeśli wydaje nam się za twarde dodajemy 1-2 łyżki ciepłego mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie. Cebule obieramy, kroimy w krążki o grubości około 2-3 milimetrów(...)łyżek wody przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż cebula będzie miękka. Teraz odkrywamy pokrywkę, odparowujemy płyn, wyłączamy grzanie, dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, lekko studzimy. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12-16 części. Każdą z nich formujemy w gładkie kulki, które kolejno wałkujemy na placuszki grubości około
Rozpustne gotowanielodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowki schlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie(...)minut ubic na sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciasto piec w temperaturze 180-190°C 20 minut ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grudki masła. Wlać wymieszane mleko z wodą i jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do trzech dni. Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części i rozwałkować. Znowu złożyć ,obrócić o 90 stopni i rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzieli(...)uprażyć na patelni. Do rondelka włożyć masło, czekoladę, wlać śmietankę i syrop buraczany, wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze wymieszać. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp.180stop. 20-25 minut. Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały
Kulinarny karnet Christopherawiem , że na targach i w sklepach są one cały czas dostępne! A skoro są – to trzeba to wykorzystać! Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na lekkie , biszkoptowe ciasto , które każdy zje z przyjemnością nawet w największe upały! Smacznie … szybko … tanio! SKŁADNIKI: - jajko – 6 szt - cukier – 1+1/3 szkl - mąka – 2 szkl - proszek
Ostra na Słodko