lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:47/613)

Ciasto gruszkowe z sezamowym spodem 162

ciasto i odstawić do lodówki, a by się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe gruszki i przykryć całość resztą startego ciasta na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni przez następne 15 minut. /źródło Tupperware/ Przepis

Anioły w kuchni
I bęc o podłogę! 216

wystudzonych biszkoptach powycinałam kółka i pozamieniałam je miejscami.  Budyń i galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiłam do wystudzenia. Na spód formy położyłam białe ciasto, które lekko nasączyłam brzoskwiniowym sokiem. Na nim rozsmarowałam wystudzony budyń. Położyłam warstwę ciemnego ciasta, też nasączonego sokiem. Na wierzchu ułożyłam połówki brzoskwini i całość zalałam zimną, tężejącą galaretką.  Ciasto wstawiłam

bastalena
Ciasto czekoladowe z wiśniami 412

upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy Do przygotowania ciasta użyłam czekolady mlecznej, lecz nieduża ilość dodanego cukru oraz obecność kakao sprawiają, że ciasto jest lekko gorzkawe w smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru. Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni. Ciasto można

Smakołyki Bereniki
Ciasto na droge 198

Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy przez kolejne 20 minut

Przysmaki Karolki
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3243

pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowo budyniowy 167

mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy. Białka ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie części które dodajemy do ciasta. Najpierw pierwszą, lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę

Słodkie Przyjemności
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 275

misce, przykryte ściereczką  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie: Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy: Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta(...)misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy

Słodkie okruszki
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 202

dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto podzieliłam na 2 części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne. Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy(...)rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa. Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 153

dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości blachy), jedną część rozwałkować na prostokąt, pozostałe części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z miodem 190

kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty(...)dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie na wysokość górnej ściany foremki (u mnie

UgotujmyTo.pl
Bułeczki krówkowe z orzechami 325

szczyptę soli oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić) - ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości - w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić(...)jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość

Smakołyki Bereniki
Pychotka, czyli Pani Walewska 710

Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki

Calzonella.com
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 198

wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką

Bullio
Żytnie bajgle 169

ciasto zamieni w jednolitą kulkę odstawiamy na ponad 1h w ciepłe miejsce żeby wyrosło wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy z nich wałki, a następny (najlepiej lekko mocząc ciasto) sklejamy je w kółka, obręcze tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami znów odstawiamy na około 20 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki pszenne 215

mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem(...)zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by „odpoczęło”. Podzielić na 6-7 części, z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia

dom-agi.pl