lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:47/613)

Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 383

jakiś czas mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania sztywnego kremowego kożucha na wierzchu. Ciepły ale nie bardzo gorący krem wykładamy łopatką na ciasto, równomiernie rozkładamy. Przyciskamy lekko drugim płatem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe

Karo in the Kitchen
Uszka z kapustą i pieczarkami 159

Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować

O kuchni z uczuciem
Pita z mąki pełnoziarnistej 381

mokre, dodajemy troszkę mąki. Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy

Karo in the Kitchen
RAbaRBARowa FAntazJa 170

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń

Luźna Kuchnia
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 150

proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz zimną śmietanę ubijać

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 137

wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce) lub też do naczynia żaroodpornego jeśli chcemy piec zapiekankę w piekarniku wstawiamy do mikrofalówki na około 1-2 minuty (ciasto musi się lekko podpiec) na wierzch ciasta wykładamy usmażone mięso, a następnie brukselkę wszystko pokrywamy resztą ciasta wstawiamy do mikrofali na około 5-10 minut (zależy od mocy mikrofalówki) natomiast jeśli

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Leniwe 23300

szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżka cukru Sposób wykonania: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka, cukier i sól i stopniowo dodajemy mąkę - zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące. 2. Z ciasta formujemy wałek, kroimy ukośnie kluski. 3. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, na wrzątek rzucamy porcjami kluski, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowe ciasto z gruszkami 258

masy jajecznej dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę - wymieszać. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - dokładnie połączyć składniki. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlać ciasto czekoladowe. Na cieście ułożyć gruszki, lekko je wciskając w ciasto. Ciasto czekoladowe piec w 170 stopniach C przez 50 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudzić. przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto gruszkowe z sezamowym spodem 146

ciasto i odstawić do lodówki, a by się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe gruszki i przykryć całość resztą startego ciasta na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni przez następne 15 minut. /źródło Tupperware/ Przepis

Anioły w kuchni
I bęc o podłogę! 199

wystudzonych biszkoptach powycinałam kółka i pozamieniałam je miejscami.  Budyń i galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiłam do wystudzenia. Na spód formy położyłam białe ciasto, które lekko nasączyłam brzoskwiniowym sokiem. Na nim rozsmarowałam wystudzony budyń. Położyłam warstwę ciemnego ciasta, też nasączonego sokiem. Na wierzchu ułożyłam połówki brzoskwini i całość zalałam zimną, tężejącą galaretką.  Ciasto wstawiłam

bastalena
Ciasto czekoladowe z wiśniami 396

upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy Do przygotowania ciasta użyłam czekolady mlecznej, lecz nieduża ilość dodanego cukru oraz obecność kakao sprawiają, że ciasto jest lekko gorzkawe w smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru. Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni. Ciasto można

Smakołyki Bereniki
Ciasto na droge 173

Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy przez kolejne 20 minut

Przysmaki Karolki
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3225

pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowo budyniowy 149

mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy. Białka ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie części które dodajemy do ciasta. Najpierw pierwszą, lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę

Słodkie Przyjemności
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 249

misce, przykryte ściereczką  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie: Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy: Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta(...)misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy

Słodkie okruszki
Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne 178

dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto podzieliłam na 2 części - tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne. Schłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy(...)rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa. Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 134

dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości blachy), jedną część rozwałkować na prostokąt, pozostałe części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z miodem 164

kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty(...)dodać do wszystkich składników na ciasto właściwe i całość mieszać łyżką kilka minut. Foremkę o długości 25-28 cm wysmarować olejem rzepakowym lub masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto i lekko zwilżonymi rękoma delikatnie wyrównać a następnie lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin aż ciasto wyrośnie na wysokość górnej ściany foremki (u mnie

UgotujmyTo.pl
Bułeczki krówkowe z orzechami 303

szczyptę soli oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić) - ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości - w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić(...)jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość

Smakołyki Bereniki
Pychotka, czyli Pani Walewska 690

Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki

Calzonella.com
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 182

wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką

Bullio
Żytnie bajgle 154

ciasto zamieni w jednolitą kulkę odstawiamy na ponad 1h w ciepłe miejsce żeby wyrosło wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy z nich wałki, a następny (najlepiej lekko mocząc ciasto) sklejamy je w kółka, obręcze tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami znów odstawiamy na około 20 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki pszenne 201

mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem(...)zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by „odpoczęło”. Podzielić na 6-7 części, z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia

dom-agi.pl
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 265

Macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja

Krakowskie smaki Ani
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 149

dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 173

dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze, tak by składniki dobrze się połączyły. Do małej blachy lub tortownicy średnicy około 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać, lekko wciskając - rabarbar. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 199

olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier

Mia Cucina Sofieta