lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:48/613)

Pychotka, czyli Pani Walewska 686

Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki

Calzonella.com
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 165

wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką

Bullio
Żytnie bajgle 151

ciasto zamieni w jednolitą kulkę odstawiamy na ponad 1h w ciepłe miejsce żeby wyrosło wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy z nich wałki, a następny (najlepiej lekko mocząc ciasto) sklejamy je w kółka, obręcze tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami znów odstawiamy na około 20 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki pszenne 190

mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem(...)zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by „odpoczęło”. Podzielić na 6-7 części, z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia

dom-agi.pl
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 262

Macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja

Krakowskie smaki Ani
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 140

dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 168

dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze, tak by składniki dobrze się połączyły. Do małej blachy lub tortownicy średnicy około 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać, lekko wciskając - rabarbar. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 191

olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z jabłkami 1983

minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować(...)ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu

Ala piecze i gotuje
Tort stracciatella z malinami 359

Pyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g(...)dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st

Z miłości do słodkości
Tartine bread - przepis na chleb. 250

temp. otoczenia (jeśli ciasto nie rośnie, nie pojawiają się pęcherzyki, nie zmienia się jego struktura, być może temp. otoczenia jest za niska, należy przedłużyć czas fermentacji. Ciasto powinno być delikatniejsze, miększe, lżejsze, jakby lekko napowietrzone, z widocznymi pęcherzykami(...)powietrza) Przez pierwsze 2 godz.,ciasto składać co 30 min., potem raz na godzinę. Składać dłonią zamoczoną w miseczce z wodą, naciągając i zakładając ciasto. Po pierwszej fermentacji ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, podzielić na dwie części, uformować wstępne bochenki, przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęły przez 20-30min. Po tym czasie, uformować właściwe bochenki, umieścić

KUCHARNIA
Bloomer z makiem 153

powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w dość niskiej tem.15-18 C na 5-6 godzin, by wyrosło i podwoiło objętość. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę, zagniatać starannie i dość mocno(...)pokojowej na 2 godziny lub nieco dłużej. Po tym czasie ponownie wyrobić i zagnieść jak poprzednio. Odstawić na 5 minut,podzielić na pół,  a następnie każdą część rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy mąką na prostokąt o grubości 2.5 cm. Zrolować od dłuższej strony i uformować bochenek. Ułożyć na oprószonej mąką blasze i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odwracając

Apetyczna babeczka
Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami 199

odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy(...)soli. Następnie posypujemy startą mozzarellą, wykładamy pokrojony serek brie posiekane w plasterki pieczarki oraz różyczki brokułów.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.  Moje posty

Słodka Strona
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 91

Dzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki(...)placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni

noteskulinarnyfiga
Ciasteczka misie z orzechami 215

miód (jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić) oraz jajko - składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę - schłodzone ciasto podsypać lekko mąką (nie za dużo, bo łapki misia nie będą się chciały przykleić do orzechów), jeżeli się klei, lub rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii spożywczej - rozwałkować na grubość, w jakiej(...)dziurki - oczy i nos - na środku każdego misia ułożyć orzech, łapki podnieść do góry i przycisnąć lekko do orzecha tak, by wyglądało, że miś trzyma orzech w łapkach - uformowane ciasteczka schłodzić ponownie w lodówce (20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo ciasto zmiękło podczas formowania) - piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, piec około 10-12 minut - najlepiej

Smakołyki Bereniki