lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:46/613)

1482. Słodka pizza z owocami 213

wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u  Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)minut - do godziny). Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować  na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 142

powinien delikatnie wrzeć. Jabłka umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około(...)długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. (Można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.) Ciasto powinno lekko się zarumienić, a jabłka przypiec. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypywać upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki – delikatne i puszyste 147

Pączki. Pączki z różą. Pączki z marmoladą. Pączki z konfiturą. Pączki z budyniem. Pączki z… no właśnie – z czym lubicie? Ja najbardziej lubie te lekkie, puszyste, z konfiturą, które jeszcze następnego dnia po smażeniu są świeże. Wbrew pozorom wcale nie trzeba do tego używać samych żółtek. Oczywiście najlepsze są te smażone na smalcu, ale można też użyć oleju(...)godziny) przykryte ściereczką. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać resztę mąki z jajkami, resztą mleka i cukru. Wyrobić, dodać gotowy rozczyn, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej uformować w kulę. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją

Pociąg Do Kuchni
Cynamonowe serduszka 139

cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1)  i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać

Świat Ciasta
Paluszki grissini z sezamem 128

Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić zagłębienie w środku. 2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. Wlać do zagłębienia, dodać oliwę i wyrobić miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 8-10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne. 3. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posmarować oliwą, przykryć lekko natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe

Apetyczna babeczka
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3920

wszystkie jagodzianki piekłam jednego dnia.  Sposób przygotowania dla wszystkich jagodzianek taki sam, wg poniższej instrukcji: Kleo układa wstążkę :)  --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem mascarpone Zwycięskie jagodzianki - naprawdę przepyszne, ciasto delikatne i lekkie jak chmurka, dzięki dodatkowi mascarpone. Jedyny minus to taki, że ciasto mocno kleiło się do rąk, oczywiście podsypywałam je mąką, ale starałam się nie przesadzić, by ciasto(...)było ciepłe. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać suszone drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Dodać jajko i ciepłe mleko. Lekko zagnieść. Stopniowo dodawać stopione masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody przebrać, opłukać i pozostawić

Domowa Cookierenka Agi
Marcepanowe ciasto z śliwkami 227

Dzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny(...)najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka. Źródło przepisu z małymi modyfikacjami z Moje wypieki

Ala piecze i gotuje
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 213

Mieszamy składniki ciasta widelcem lub łyżką, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę przez co najmniej 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto zapewne będzie się lekko kleiło do rąk, więc możecie sobie pomóc podsypując je mąką (ale nie więcej niż ilością 2 łyżek). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub talerzem i zostawiamy(...)wyrośnięcia na ok. 1 h, do podwojenia objętości. 4. FORMOWANIE + WYRASTANIE PĄCZKÓW (5 + 10 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i lekko spłaszczamy, na grubość około 1,5 cm i kieliszkiem wykrawamy małe okręgi. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na ok. 10 min do wyrośnięcia. 5. SMAŻENIE (10 min) W rondelku rozgrzewamy olej – będzie miał odpowiednią temperaturę, gdy wrzucony kawałek

Nerds Kitchen
Cynamonki, czyli ślimaczki cynamonowe (cinnamon rolls) 666

soli oraz pozostałą mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić) - ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godz.) - masło do nadzienia roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić(...)ciasto lepiej się sklei - gotowy rulon pokroić delikatnie ostrym nożem na 18-20 części - każdą bułeczkę ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry - bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia - piekarnik nagrzać do temperatury 170-180 stopni , wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia

Smakołyki Bereniki
Delicja 186

pomarańcza, itp.); rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy); Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory poukładać przygotowane(...)pełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy

In my kitchen
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 366

jakiś czas mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania sztywnego kremowego kożucha na wierzchu. Ciepły ale nie bardzo gorący krem wykładamy łopatką na ciasto, równomiernie rozkładamy. Przyciskamy lekko drugim płatem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe

Karo in the Kitchen
Uszka z kapustą i pieczarkami 150

Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować

O kuchni z uczuciem
Pita z mąki pełnoziarnistej 369

mokre, dodajemy troszkę mąki. Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy

Karo in the Kitchen
RAbaRBARowa FAntazJa 162

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń

Luźna Kuchnia
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 142

proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz zimną śmietanę ubijać

W Mojej Kuchni Lubię