Następny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu(...)deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć na tartę o średnicy 28 cm. Najłatwiej ciasto przełożyć zawijając je na wałek(...)ciecierzycą lub innym warzywem strączkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę. Masę wykładamy na ostudzoną tartę. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce
IMPRESJA SMAKUmiski z mąką. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając robota z hakami (na niskich obrotach). Gdy tylko składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy. Wyrobione ciasto jest elastyczne, wilgotne i miękkie. Jeżeli jest taka konieczność (ciasto za bardzo klei się do rąk) możemy dosypać trochę mąki. Formujemy kulę(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, aby odgazowało i krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 10 porcji (ok. 110g każda). Z każdej porcji formujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy wałeczki o długości ok. 70 cm, składamy na pół i zaplatamy, następnie łączymy ze sobą końce tworząc okrąg. Układamy
mojewypiekiinietylkoPyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno(...)pokrojonego ananasa (druga szklanka). Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę bezpośrednio na warstwę ananasa smaruję cienko kremem). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami włoskimi i lekko oprószyć kakaem. Ciasto można również przygotować w wersji mini, na tortownicę o średnicy 16 cm (czas pieczenia 40 minut): Składniki na formę ø16 cm: 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku
Moja Delicjaopłukać, ugotować, odstawić aby lekko wystygły. Następnie jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać jajo, sól i tyle mąki, żeby zagniecione ciasto było lekko sprężyste, ale nie zbite. W dużym garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić, na blacie oprószonym mąką, na kilka części. Z każdej formować wałeczki trochę grubsze od palca, lekko spłaszczyć. Pokroić
Pełny talerzMendelejewa na etykiecie :P A jak już wiecie, u mnie w kuchni prym wiodą sezonowe produkty, zatem w październiku nie mogło zabraknąć ciasta z jabłkami :) Miękki i lekko cytrynowe ciasto, cynamonowe jabłka i słodka, chrupiąca beza. Uwielbiam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier
My simple kitchenMąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich nawet smarować. Musimy
mojewypiekiinietylkooczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko(...)ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie i zawijam lekko naciągając ciasto. Zapiekam w 170 oC przez ok 15 minut. Posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Mechanik w kuchnimasłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina, jak bułeczkę zassie i usłyszymy świst powietrza to znaczy, że wszystko robimy dobrze. Mini bułeczki przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma
Ala piecze i gotujewykładamy na stolnicę i formujemy kulę. Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do miski ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką, niech ciasto rośnie aż podwoi objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką, ciasto składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy wałek, który dzielimy na 3 części.,Z każdej części ciasta formujemy wałek, który zwijamy spiralnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy". Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem. Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były(...)białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto) 3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne). 4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy. 5.)W końcu przyszedł czas na wyrobienie ciasta, co potrafiło trwać nawet do pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały
Moje pyszne gotowaniepomocą formy wyciętej z papieru lub prostokątnej blachy, przyłożonej do ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec. Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć
Czerwień i błękitbyło miękkie i elastyczne, ale nie lepiące. Zagniatamy ciasto na stolnicy lub blacie przez około 7-8 minut, aż będzie miękki, gładkie i elastyczne. Formujemy ciasto w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy folią spożywczą lub wilgotną ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, np. w nagrzanym do 50⁰C piekarniku. Gdy ciasto podrośnie pozbawiamy(...)napuszy. Po drugim wyrastaniu ciasta na ogniu rozgrzewamy patelnię – nie nada się tu cienki teflon, potrzeba grubej, dobrze utrzymującej i przewodzącej ciepło ciężkiej patelni z pokrywką. Blat lekko posypujemy mąką, wyjmujemy porcję ciasta i wałkujemy ją, rozciągając na kształt wydłużonej kropli. Smarujemy chlebek rozpuszczonym masłem i kładziemy posmarowaną stroną na patelnię, pod którą teraz zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką i pilnujemy
Karo in the Kitchenprzesiać przez sito i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem rozsmarować cienką warstwę ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić dobrze i szklanką wykroić krążki. Resztki upieczonego ciasta zmiksować w blenderze na posypkę. Składniki na masę: 1 galaretka , 400 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany dla tych(...)Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, wystudzić. Jogurt (śmietanę) wymieszać z żelatyną, dodać galaretkę i roztrzepać lekko. Ma się połączyć, ale nie na gładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać
Codzienna kuchnia niecodzienna