lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:30/613)

Kruchy spód, lekka pianka i borówki 203

razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe . A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki(...)oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.  Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe rogale na śniadanie 164

sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka  ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut .Powstanie zaczyn, który ładnie urośnie. Międzyczasie przesiej mąkę ,dodaj sól i wymieszaj. Ja wszystko włożyłam do mojego(...)każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę  - " Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione ciasto jest bardzo plastyczne). I tak aż do zrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa bagietka pszenna 178

pszenna Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin. 2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko spłaszczyć i złożyć

UgotujmyTo.pl
Jaglano-marchewkowe kluski leniwe na puree z zielonego groszku 222

smaku.  Marchew obrać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soli.  Kaszę, twaróg, jajko, marchew i przyprawy zmiksować. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto, najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi.  Wyłożyć ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką. Uformować dwa podłużne wałeczki, lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować

Kuchnia Ellie
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 162

płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej.  przed pieczeniem można posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 220 ° C przez 15-18 minut lub do czasu aż lekko się zrumienią.  Przełożyć  na kratkę do studzenia, a kiedy ostygną porozdzielać.  Smacznego

Stare Gary
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 405

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)gładkie ciasto - formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy - wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto - ciasto przykryć, odstawić na krótko - piec w 180 stopniach przez około 35 minut - ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej

Smakołyki Bereniki
Ciasto mandarynkowo- śmietankowe 441

ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto,   Część mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na masie, lekko wcisnąć . Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min. Przygotować glazurę do polania, z mandarynek i żelatyny. Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki wody podgrzewać . Żelatynę namoczyć w  niewielkiej ilości

W kuchennym oknie Ewy
Chleb litewski 166

zaczyn prawie wcale się nie podniósł :( 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba,  zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam ) cały zaczyn zaparzone wcześniej otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy - dałam miód 1 łyżka soli. Przygotowanie dalsze : Z mąki(...)soli. Mieszać tylko do połączenia składników, konsystencja składników powinna być dość luźna. Przy mieszaniu robotem nie powinna tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełniać prostokątne foremki, do połowy ich wysokości. Wyrównać powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, trwa to nawet około 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze

Proste Potrawy
Tarta tatin z pomidorkami 118

dosłownie na chwileczkę. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać łyżką - dwoma łyżkami bułki tartej i zetrzeć trochę parmezanu. Tak przygotowane pomidorki przykryć rozwałkowanym wcześniej ciastem, starając się lekko włożyć ciasto pomiędzy formę a pomidorki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 - 35 minut. Podawać posypaną listkami bazylii oraz z bazyliowym pesto rozrzedzonym oliwą. Smacznego

Plate of Joy
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 135

zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kokosowy z malinami 176

zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na krem śmietankowy: 250 ml śmietany kremówki 30 – 36% 250g

Na słodko lub wytrawnie
Brownie z czereśniami i Snickersami 220

ułożyć na wierzchu ciasta. Snickersy posiekać na mniejsze kawałki, posypać nimi wierzch ciasta, na nie wysypać migdały w słupkach. Piec około 45-60 min., aż boki i wierzch ciasta będą lekko chrupiące (środek ciasta pozostanie wilgotny). Smacznego

Moje Qulinaria
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 456

Pyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :) Składniki: Biszkopt (na blaszkę 25x30cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Pianka: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki truskawek Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych

Kuchnia domowa Ani
Tarta z malinami i borówkami 191

żółtko i wodę. Zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę o średnicy 20 cm. wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny jogurtowe z jagodami 176

śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut

Kuchnia Danusi