lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:34/613)

Kopiec gruszkowy 173

roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście. Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę

Słodkie Przyjemności
Fougasse – chlebek z oliwkami 149

wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłym miejscu (21 stopni) na 12-16 godzin. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 ml wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek extra virgin(...)misy na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy i zostawić przykryte na kolejną godzinę. Ciasto wyjąć, podzielić na pół i lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąką powierzchni i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt. Przykryć i odstawić

UgotujmyTo.pl
Tort miś 200

obcinamy brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. W jednym krążku wycinamy 6 kółek  (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :) Lekka masa budyniowa Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem(...)Uszy Po trzy kółka przekładamy i smarujemy w koło masą budyniową. Uszy przyklejamy do tortu.      Nosek Trochę pokruszonych resztek ciasta z miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową.  Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort. Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy

NA MOIM TALERZU
Wielkanocna Babka - sękacz 155

formy i pozostawić na kratce. Polewa: Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, wlać mleko i na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Połączyć z olejem i lekko przestudzić. Polać ciasto. Smacznego! :) * przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki 'Kuchnia Polska ** moja forma na babkę jest dosyć szeroka- 25 cm- a tym, którzy mają węższą foremkę proponuję zmniejszyć ilość wlewanego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 550

wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia - na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru (jeśli ukroiliśmy większe kawałki, lekko zanurzyć je w cieście) - ciasto piec w 170-180 stopniach do tzw. suchego patyczka (45-60 minut w zależności od piekarnika i użytej formy) - po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika(...)lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy Ciasto należy piec do tzw. suchego patyczka, pod koniec minimalnego czasu (45 minut) sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza na środku ciasta, czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze wilgotny i oblepiony ciastem, piec przez kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzić, czynności powtarzać do momentu upieczenia ciasta. Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można

Smakołyki Bereniki
Bułeczki z budyniem 382

wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą(...)środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Strzępiaki 191

tworzymy nasze strzępy. Każdą wyłożoną foremkę wkładamy na chwilę do lodówki. Gdy wszystkie będą gotowe wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy. Krem czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia(...)krem uzyska odpowiednio gładką konsystencję, włóż go do lodówki do stężenia. Wykonanie babeczek: przygotowane kruche spody 1 banan przygotowany krem czekoladowy prażony amarantus Do przestudzonego kruchego ciasta nakładaj małe kawałki bananów, lekko dociskając do spodu. Krem wyjmij z lodówki i partiami przekładaj do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką. Wyciskaj na babeczki zaczynając od zewnętrznej strony i kończąc na środeczku babeczki

Eat Shrimps
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 549

własnie ciasto pokazywałam Wam niedawno na facebook'owym fanpage'u . Upiekłam je dla mojej serdecznej koleżanki Emilii z okazji urodzin. Ciasto jest proste i nie wymaga czasu czy specjalnych umiejętności. Może ktoś powiedzieć, że nie za bardzo nadaje się na prezent, ale uwierzcie mi, że smak i zapach zasługują na bycie prezentem urodzinowym :) no i zawsze jest to coś, co można(...)Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego. Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50-60 minut. Ciasto jest dość wilgotne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszkowy Królewicz 331

Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - delikatnie wymieszać. Przelać do formy i  piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru , 2 łyżki płynnego miodu , 1 łyżka sody , 1 jajko , 120 g miękkiego masła , 150 ml kwaśnej śmietany . Wszystkie składniki zagnieść(...)koniec dodać cynamon i wymieszać. Ciasto składać w następujący sposób: kruche połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt, gruszki, reszta gorącej masy budyniowej, kruche. Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odwrócona tarta z figami - tarta Tatin z figami 139

Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Na patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje, ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Formę(...)małej tarty (20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone, w plasterki figi. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim figi, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Postawić na grillu rozgrzanym do 240 stopni. Grillować pod przykryciem 20 minut. Tartę można również przygotować w piekarniku. Należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

królestwo garów
Tartaletki z budyniem i owocami 195

foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta lub większą szklanką wykrawać koła. S krawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec

Wołowina od rekina
Tartaletki z budyniem i owocami 650

masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek - placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki - ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez

Smakołyki Bereniki
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 240

Lekkie, brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej  :)   Składniki : 2 i 1/2 szkl. mąki 5 jajek (białka oddzielnie) 1 kostka margaryny szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce na blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C. Ugotować budyń w 750ml mleka i posłodzić

charlotte gotuje
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą 167

więcej mąki. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę (25x 38 cm) wysmarowaną oliwą. Formując ciasto najlepiej lekko posmarować dłonie oliwą. 3. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania na około 40 minut W wyrośniętym cieście zrobić zagłębienia palcami i wyłożyć na wierzch przestudzoną cebulę

UgotujmyTo.pl
Quiche z brokułami i gorgonzolą 167

zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się

maniapieczenia