lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:24/613)

Łazanki z serem zapiekane 129

żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie

królestwo garów
Kotleciki z polędwiczki. 231

oliwek(marynata), mięso kroimy w paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą,  wkładamy do lodówki na 3-4 godz., z jajka, mąki przygotowujemy lekkie  ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron

Kuchnia Beaty
Szarlotka z połówek jabłek 168

obficie cynamonem, przykryć drugą częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem

Delicious Titbits
Tort czekoladowo-miętowy 165

wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Nasączamy wiśniówką lub wodą z sokiem z cytryny. Tort dekorujemy zastygającą polewą czekoladową. Dowolnie ozdabiamy.  Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego! Tutaj torcik z mniejszych proporcji (średnica tortownicy

bistro mama
Chleb drożdżowy bez zagniatania 212

jednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu. Chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na rozgrzany kamień). Na wierzchu zrobić kilka nacięć ostrym nożem

CookYourself
bułki pszenno-żytnie... 205

minut w cieple piekarnik nagrzać do 200 C, pieczenie góra/dół, blachę ustawić na 2 poziom i piec 20 minut na złocisty wypieczony kolor bułki są chrupiące, ciasto lekkie i smakują smacznie, można dodać inne ziarna: jakie mamy i lubimy................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 196

wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli użyjemy mrożonych malin, najlepiej odłożyć je by rozmarzły, po czym odcisnąć z nich sok. R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 297

Dzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże

W kuchennej krainie
Zawijasy z ciasta francuskiego 146

opakowanie ciasta francuskiego ( 250 g) 100 g salami 100 g pikantnego sera żółtego 1 pomidor kilka listków bazylii i szczypiorku 1 jajko sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto lekko rozwałkować. Obłożyć po środku pokrojonymi w plastry....serem, wędliną i pomidorem. Doprawić, zwinąć i pokroić w grube plastry.Jajko rozbełtać i posmarować zawijasy. Ułożyć w kwiatki na blasze wyłożonej pergaminem. Udekorować

Gosia gotuje
Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 209

orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g)  kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy kwadrat naciąć ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku  każdego

Gosia gotuje
Cudowne naleśniki :) 141

smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem z owocami i zawijamy w rulonik. Podajemy

vegetanie
Krokiety z nadzieniem serowym. 167

smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku

vegetanie
Ciasto "Żądło" 398

gotującego się mleka.  Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć  masą budyniową. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Chrupiące parówki. 130

łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy, aż do otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce wraz ze zmiażdżonymi płatkami smażymy najlepiej na maśle klarowanym na złoty kolor i gotowe

Kuchnia Beaty
Ryby smażone w zalewie octowej. 198

ziarenek ziela angielskiego  6 ziarenek pieprzu  3 łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem, jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto) rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby SMACZNEGO

Kuchnia Beaty