lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:20/613)

Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 139

włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2 Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około

CoolinarniePL
Smarties cookies 111

włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i   jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę  paczki orzeszków i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć . Piec w temp. 180 stopni około

Sama słodycz i szczypta chili
Wytrawne kwiatki 181

robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta  zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 145

mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając(...)Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony). Ciasto wyciągamy, studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Słodkie okruszki
Pączki z różą 147

znowu mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus oraz rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem

Kuchenne Wariacje
Ciasto Kokosowo – Jabłkowe 151

okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi

Made By Mom And Son
Chleb pszenny razowy 203

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam w misce i ponownie odstawiłam na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu

apetytnapieczenie
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 164

Latem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując kant. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.  Lekko przestudzony spód posmarować kremem z ricotty. Na wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 473

Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Uszka z grzybami 146

wystudzenia. W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, olej i drewnią łyżką zarabiamy ciasto, dolewając w miarę potrzeby wrzątku (tyle ile mąka „zabierze”). Gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 207

samo, jak na uszka . Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, olej i drewnią łyżką zarabiamy ciasto, dolewając w miarę potrzeby wrzątku (tyle ile mąka „zabierze”). Gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Szklanką lub foremką (ja używam

mojewypiekiinietylko
Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką 204

napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć. Kruszonka: 250 g margaryny, 200g cukru, czubata szkl. mąki pszennej, 50g wiórków kokosowych. Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed

Z miłości do słodkości
Focaccia - chlebek na grilla 112

wyrabiamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek

Słodkie Przyjemności
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 170

minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia. Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę . Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi

Stare Gary
Parówki z serem w cieście francuskim 190

Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają.  Ciasto lekko dociskamy.      Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania