wyjmujemy schłodzone kruche ciasto i ścieramy go po całej powierzchni ciasta na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy około 50-55 minut, aż ciasto lekko z góry się zarumieni na złoty kolor. Przestudzone ciasto kroimy na małe kawałki. Górę ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem. Ciasto to jest bardzo dobre. Nie jest
Przepisy i porady kulinarnemasy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięresztą przypraw. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Końcówki ciasta lekko ugniatamy a wierzch nacinamy. Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościŁatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :) Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 % 2 galaretki jagodowe 300 g borówek amerykańskich kilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej
wyzwania kuchenneFormujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej przygotowane
Mania Gotowaniablendera wszystkie składniki na ciasto i miksujemy na jednolitą masę wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni kiedy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe wydrążamy łyżką środek ciasta, pozostawiając dno i boki (około 1 cm) wydrążone ciasto kruszymy banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały(...)dodajemy wraz ze stewią do sera, wszystko miksujemy nakładamy masę serową kształtując kopiec ciasto, które pozostało z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc;)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa jogurtowa: 1200 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 250 g cukru pudru 65 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 5 jajek oraz(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Konfiturę z wiśni przełożyć do rondelka i lekko podgrzać by zrobiła się bardziej płynna. Wyłożyć ją na wierzch sernika i dokładnie, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
maniapieczeniajednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej(...)boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy. Umyte jabłka obieramy, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę. Ja to zrobiłam w tym momencie i od razu wrzucałam jabłka do ciasta, dzięki czemu
les mirabellesPyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia. Składniki: - 200g mąki orkiszowej białej - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła - 30g smalcu - 3 łyżki zimnej wody - 3 łyżki ksylitolu - szczypta soli Wszystkie(...)składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem
Smaczne Zdrowepiękne wtorkowe popołudnie zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z herbatnikami. Ciasto ma lekko cytrynowy smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa
Tradycyjna kuchnia Kasiresztę mleka, stopione- lekko przestudzone masło oraz mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...) Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć je na wysmarowaną masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu). Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść(...)wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i odstawić na kilka minut. Wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym (fajnie chrupie). Piec ok.30 minut w temp.180*C góra-dół (nie termoobieg - wówczas krócej). W przypadku gdy piekarnik bardzo długo nam się nagrzewa można czas lekko wydłużyć. Można posypać mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowecukrem. Następnie wbijam jajka, sól i stopniowo dorzucam mąkę wyrabiając rózgą cały czas. Rozcieram do wyczerpania odmierzonej mąki. Pod koniec dodaję neutralny w smaku olej. Ciasto jest konsystencji lekkiej śmietany. Jeżeli wolicie gęstsze, dodać można więcej mąki, tak do pół dodatkowej szklanki. Przykrywam ściereczką ciasto i przygotowuję jabłka. Trzeba je obrać i usunąwszy gniazda nasienne pokroić na małe(...)nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta. Gotowe, lekko brązowe posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są krótko po usmażeniu, odrobinę przestudzone, żeby nie parzyć ust i podniebienia, szczególnie wolniej stygnącym jabłkiem. Idealnie komponują się z zimnym
I tu będę miała takie teukładać je na cieście kruchym tak, by oddzielić od siebie kilka pól ciasta, na które będziemy wykładać różne czekolady (zostawić 1 truskawkę do dekoracji) - gorącą czekoladę wykładać łyżeczką na ciasto, lekko ją rozsmarowując do granicy truskawek (truskawki podnosić i po rozsmarowaniu czekolady docisnąć do niej) - w ten sposób wyłożyć resztę masy (u mnie są to dwa pola z białą czekoladą(...)zrobiliśmy to z białą czekoladą - pozostawioną truskawkę pokroić na plasterki, a następnie na małe kawałeczki, ułożyć je w lekkich odstępach na białej czekoladzie - płatkami migdałów udekorować ciemną czekoladę - mazurek schłodzić w lodówce Propozycja udekorowania mazurka jest oczywiście luźną sugestią, możecie podzielić ciasto na mniej lub więcej pól i udekorować je na przemian różnymi czekoladami, truskawki można zastąpić innymi owocami, choć
Smakołyki Berenikiuzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. My lubimy(...)dłuższe. Z podanych składników uformowałam 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijając go spiralnie, możemy je również ponacinać w kilku miejscach. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne, ale ciasto kruche i bezy można przygotować wcześniej. Warto też do galaretki wrzucić zimne lub nawet lekko zmrożone jagody. Przyspiesza to znacznie jej stężenie. Składniki: Kruche ciasto 2 żółtka 1 szklanka (160 g) mąki pszennej 100 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać(...)ciasta posmarować w kilku miejscach olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, pokroić na cienkie plasterki, poukładać obok siebie w formie. Wyrównać spód lekko dociskając ciasto palcami. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Schłodzone ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. Odstawić na kratkę do wystudzenia. Galaretka
Pełny talerz