lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:6/613)

Placek pomidorowo serowy z bazylią 91

mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte(...)stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć  papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut. W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym.  Na podpieczone ciasto wyłożyć  warstwę  cebuli ( można ją wcześniej

Stare Gary
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 67

pół godziny, aby trochę stężał. Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów: Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać widelcem.  Gdy ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko.  Zagniatać ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać trochę mąki.  Uformować z ciasta(...)minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić. Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może

Codziennik Kuchenny
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 493

Bardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!   Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC  | Czas pieczenia(...)białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie). Upieczone ciasto wystudzić (nie nalezy wyjmować z blaszki). Masa budyniowa. Ugotować 4 budynie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jablecznik mojego dziecinstwa 91

Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto. 2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie(...)wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne. Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna. Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe 73

dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto klei się do rąk, ale nie należy dodawać więcej mąki. Taka konsystencja sprawia, że po upieczeniu bułeczki są bardzo lekkie. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Całą powierzchnię smarujemy stopionym

dom-agi.pl
Rolada orzechowa 98

wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową – mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Podnosząc papier od dłuższego brzegu, zwijamy(...)boki podwijamy delikatnie pod spód. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy

mojewypiekiinietylko
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 157

drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę(...)potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej. 3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30 min) ciasto lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli ok. 30 min jeśli macie ciepło w kuchni

Nerds Kitchen
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 126

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z  tej   strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje(...)spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta

Mia Cucina Sofieta
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 124

prędkość obrotów i zagniatamy ciasto około 12-15 minut , aż stanie się gładkie, miękkie, spójne i elastyczne. Nie wolno skracać czasu zagniatania – mąka musi wytworzyć silne wiązania glutenowe. Ciasto finalnie będzie lekkie i bardzo puszyste, mocno wyrośnięte.   Na małej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kandyzowane owoce i dokładnie odcedzone z płynu miękkie rodzynki mieszamy z roztopionym masłem, następnie oprószamy łyżeczką(...)cieście błyszczącą, ciemną skorupkę.   Pieczemy babkę 60 do 75 minut, do czasu aż drewniany patyczek (albo jak u włoszek – suszony makaron spaghetti) włożony w sam środek ciasta będzie lekko wilgotny, ale nie mokry. Gdyby Panettone robiło się za mocno rumiane i za ciemne z wierzchu, połóżcie na babkę luźno kawałek folii aluminiowej. Jeśli pieczecie dwie mniejsze Panettone, wystarczy około

Karo in the Kitchen
Kakaowe ciasto z kremem malinowym 58

torebki herbaty doprowadzamy herbatę do wrzenia i rozpuszczamy w niej żelatynę dodajemy mieszankę herbaty z żelatyną do serka homogenizowanego, mieszamy słodzimy stewią wg. smaku wstawiamy do lodówki żeby lekko zgęstniało upieczone ciasto odklejamy od papieru do pieczenia(...)studzimy następnie przekrawamy wzdłuż     13. przekładamy spód ciasta z powrotem do formy (jeśli mamy metalową musimy wyłożyć ją folią spożywczą)    14. wykładamy na ciasto lekko już zgęstniały krem (zostawiamy około 3-4 łyżki)    15. nakładamy na krem górę ciasta    16. rozsmarowujemy na górze cienko pozostały krem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec na kruchym cieście 318

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 3/4  porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko(...)dokładnego połączenia się składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem.  Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony  spód  z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy ok 50 min w 180'C , do zrumienienia się ciasta. Na koniec jeszcze kilka moich rad : Każdy

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka a może jabłecznik 288

porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc(...)sokiem.( cukier, cynamon i bułkę tartą dajemy wg własnych upodobań , kwaśności i soczystości jabłek , ja dodałam ok 4 łyżek cukru i 3 bułki tartej) Mieszamy razem i wykładamy na ciasto, lekko dociskają. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na wierzch zlepiając dokładnie brzegi ciasta. Nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pączki angielskie 82

minut. Do reszty mleka dodać wanilię, cukier i masło- powinno się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza(...)przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto, aby całość była lekko pokryta tłuszczem. Przykryć folią i zostawić w cieple do podwojenia objętości -około 2 godzin. 3. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i uderzyć w nie ręką, aby je odgazować. Podzielić ciasto na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę. Wyłożyć kulki ciasta na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce

UgotujmyTo.pl
Włoski chleb z Como (Pane di Como) 64

mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc. 2. Zaczyn mieszamy z wodą. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy 5-8 minut w mikserze (lub ręcznie). Ciasto lekko smarujemy oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny. 3. Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat i dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy bochenek

UgotujmyTo.pl
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 252

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy część ciasta i wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy koła (większe(...)foremki, którą będziemy wykrawać pierniczki). Na środku każdego koła układamy łyżeczką odrobinę dżemu (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek). Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy

Smakowity Blog Kulinarny