lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:103/613)

zapiekanka ze szparagami i bekonem 118

łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli    Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 106

lodówki.  Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg).  Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.  Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z meksykańskim farszem 345

papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki.  Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski śląskie 164

całości wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną a na koniec dodać jeszcze te ziemniaki, które wyjęliśmy. Ze zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę. Kluski wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Dobrze jest dodać odrobinę oleju do wody

Na słodko lub wytrawnie
Najszybsze i najłatwiejsze pączki 130

jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku ciasta, formując pączek, lekko spłaszczyć, nałożyć marmoladę i ponownie uformować pączek. Gotowe pączki pozostawić na blaszce posypanej mąką do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku lub małym naczyniu do temperatury

Na słodko lub wytrawnie
858. Gruszka pieczona w cieście drożdżowym. 133

drożdżowy cieście  z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P  Czasami jest zbyt pięknie

More food, love and dreams
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 144

masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy

Zdrowie na języku :P
Cytrynowo-maślankowe ciasto z rabarbarem 140

bardzo. Na pewno do powtórzenia. Na pewno do wykorzystania również jako muffinki. Takie proste, a takie dobre. Zamiast cukru waniliowego dodałam skórkę i sok z cytryny. Ciasto jest mokre, lekkie i rześkie. Idealne na gorące weekendy. Spróbujcie sami :) Czytaj więcej

bistro mama
Kopytka z gulaszem wieprzowym 160

miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto.  Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch.  Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć

Kuchnia Danusi
Polędwiczki wieprzowe w cieście filo 166

zwinąć niezbyt ściśle. Położyć do brytfanki, złączeniem do dołu i wstawić ponownie do piekarnika.  Piec przez około 20 - 25 minut w 200 stopniach.  Wyjąć kiedy ciasto będzie już lekko złote.  Odstawić na kilka minut przed podaniem

Sto kolorów kuchni
Ciasto francuskie - świderki z serem 172

płat ciasta francuskiego 20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj)  olej do smarowania blachy 2 łyżki ketchupu WYKONANIE Płat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał. Ciasto kroimy na pasy ok. 6 takich pasów.Kroimy jeszcze w poprzek. Zbyt długie paluszki będą się przełamywały. Każdy kawałek skręcamy

W kuchennym oknie Ewy
Rolada tiramisu 202

schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową. Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między

Mix smaku
Pizza z owocami morza i szparagami 184

koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam mozzarellą i oregano. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230°C na 15 minut

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka maślane 125

Składniki : * 100g masła 82% * 2 łyżki cukru pudru  * szklanka mąki pszennej * ziarenka z połowy laski wanilii  * jajko Przygotowanie : Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty