lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:108/613)

SERNIK NA ZIMNO II 220

Lekki, puszysty i nieprzesłodzony.  Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej.  Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody  150 g masła  4,5 łyżki

Walijskie Pichcenie
Kajzerki 138

ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać  przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć  do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować

Blondynka Gotuje
Świąteczne miękkie pierniczki 194

ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść. Rozwałkować i wycinać foremkami

Kuchnia Danusi
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 141

plastry. Łososia pokrój na plastry, połóż go skórą do dołu i krój na mniej więcej centymetrowe plastry pod kątem 45 stopni względem deski (tak jak na zdjęciu). Ciasto wyjmij z lodówki, lekko rozwałkuj – będzie Ci je łatwiej uformować w formie. Dość spore naczynie żaroodporne wyklej ciastem, mi tym razem wyszło trochę za grube, ale nie mogłam znaleźć swojej większej

Martyna Cooks
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 171

łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci i pysznego smaku truskawek. Muszę przyznać

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 187

Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki:           Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Kuchcik gotuje
Ciasto Shrek 367

sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.  Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.  Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody

W kuchennym oknie Ewy
Rogaliki z powidłami 132

wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypaną mąką stolnicy i całość smarujemy miękkim masłem. Ciasto składamy w kopertę, a później rozwałkowujemy w prostokąt. Czynność powtarzamy 3 razy. Można lekko posypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce marmolady/gęstych powideł i zwijamy, formując rogaliki. Odstawiamy

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 202

pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe (unikamy przenoszenia zbyt dużej ilości soku, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 212

wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z gruszkami 385

wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1424

wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym

coolinarnastrefa.blogspot.com
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 192

jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić(...)uznania) WYKONANIE: BISZKOPT OWSIANY: Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj je lekko olejem (boków nie smaruj). Mąki przesiej i odłóż. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać (łyżka

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodka rolada na koniec karnawału 164

składniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Krem: 200 ml śmietany(...)pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania