lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:108/613)

Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 150

szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach Po wystygnięciu ciasta można wierzch posypać cukrem pudrem Zjeść:) Smacznego :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi 270

posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno posiekany czosnek. Zarumienić. Wszystkie składniki (oprócz 1 łyżki masła) połączyć z sobą w dużej misce i wyrabiać ręką. Ciasto w konsystencji może być lekko klejące. Na posypanym mąką blacie rolować wałki. Ciasto ciąć co 1-1,5 cm ukośnym cięciem. Kopytka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, wciągać po wypłynięciu

cooklife
Czekoladowe ciasto z gruszkami 156

pysznych, soczystych gruszek długo nie myśląc wyjęłam mikser z szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciasto marchewkowe 438

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu

Kulinarny Pamiętnik
Pierniczki 161

wsyp resztę składników. Ciasto ugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe

cookpl
Trochę zdrowsze brownie 187

Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę

sama złodycz
Biszkopt idealny 157

galaretką i świeżymi owocami właśnie się zaczyna, mam nadzieję, że będziecie z tego przepisu bardzo zadowoleni.  Zdjęcia oddają całą naturę biszkoptu - ciasto nie zostało przeze mnie odwrócone, tak aby pokazać Wam, jak wygląda naprawdę, z lekko pomarszczoną, spieczoną górą oraz delikatnymi spękaniami. Taki Mars, prawda?  Piękny, dorodny biszkopt o lekko waniliowym posmaku, ten prezentowany na zdjęciach starczył(...)papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć do formy.  Piec 40 minut. Aby biszkopt nie upadł, po upływie czasu pieczenia należy lekko uchylić piekarnik (najlepiej "na łyżkę" - znacie ten sposób prawda?). Pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 2-3 minuty.  Następnie wyjąć biszkopt z piekarnika i studzić na kratce. A resztę ... Pozostawiam Waszej wyobraźni. Z takim biszkoptem

Garniec Magalie
Amerykańskie ciasto dyniowe 146

dyni ¾ kubka cukru (ok. 150 g) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki startej gałki muszkatowej szczypta sproszkowanych goździków ¼ łyżeczki soli 3 duże jajka, lekko roztrzepane 40 g śmietanki 30% Po schłodzeniu ciasta, blat obsypać mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do formy do tart, o średnicy ok. 30 cm .Włożyć do lodówki przynajmniej(...)kilku miejscach, położyć na niego folię aluminiową lub papier do pieczenia, a następnie wysypać na to suszoną fasolę ,jeżeli nie macie fasoli należy ciasto bardziej ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut, dopóki brzegi się lekko nie zezłocą. Następnie usunąć fasolę i sreberko/papier i piec dalej, dopóki ciasto nie zezłoci się na całej powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu

Anioły w kuchni
SERNIK NA ZIMNO II 215

Lekki, puszysty i nieprzesłodzony.  Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej.  Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody  150 g masła  4,5 łyżki

Walijskie Pichcenie
Kajzerki 131

ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać  przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć  do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować

Blondynka Gotuje
Świąteczne miękkie pierniczki 184

ognia dodać miód , przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę z sodą, wymieszać, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując nie za dużo mąką, jeszcze raz przegnieść. Rozwałkować i wycinać foremkami

Kuchnia Danusi
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 136

plastry. Łososia pokrój na plastry, połóż go skórą do dołu i krój na mniej więcej centymetrowe plastry pod kątem 45 stopni względem deski (tak jak na zdjęciu). Ciasto wyjmij z lodówki, lekko rozwałkuj – będzie Ci je łatwiej uformować w formie. Dość spore naczynie żaroodporne wyklej ciastem, mi tym razem wyszło trochę za grube, ale nie mogłam znaleźć swojej większej

Martyna Cooks
Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 164

łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci i pysznego smaku truskawek. Muszę przyznać

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 182

Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki:           Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Kuchcik gotuje
Ciasto Shrek 355

sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.  Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.  Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody

W kuchennym oknie Ewy