krem warto gdzieś sobie zanotować bo jest naprawdę obłędny, i świetnie sprawdzi się latem do świeżych owoców, bo jest naprawdę lekki i orzeźwiający przez dodanie soku z cytryny (miałam problem z rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku). Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie(...)ciężko, bo masa przypomina glinę i w tym momencie będziesz mnie przeklinać, Ty się nie bój bo ja sama w strachu byłam, będzie dobrze Przełóż masę do lekko nasmarowanej blachy i upiecz ciasto w temp. 160-170 C około 30 minut. Ciasto wyroście, praktycznie podwoi swoją objętość, dla pewności czy jest suche sprawdź patyczkiem. Gdy się będzie piekło przygotuj resztę
greenscarfCudownie pachnące… Z wierzchu ultrachrupiące, lekkie i delikatne. W środku – przyjemnie wilgotne, kremowo-mięsiste, podobne teksturą do ciasta ptysiowego. Każda z nazw w tytule pasuje do dzisiejszego przepisu. Każda oznacza dokładnie to samo – omlet/ciastko/bułkę z ciasta składającego się z mąki, mleka, tłuszczu i jajek. Podawane na słodko – jak u mnie na śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek(...)Wbijamy do miski jajka i wszystkie, razem z odrobiną soli, ubijamy kilka minut, aż dokładnie się wymieszają i lekko spienią. Wlewamy mleko i łyżkę tłuszczu, miksujemy z jajkami. Wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo dokładnie miksujemy, nie może być żadnych grudek. Ciasto przelewamy do naczynia z dzióbkiem, żeby łatwiej móc je wlać do formy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie
Karo in the Kitchenwyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam(...)ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę
nietadietatypu Kucharek, Vegeta itp. 20 dag żółtego sera Ketchup Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Posypać szczyptą soli, pieprzu i Kucharka, wymieszać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Schłodzone ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki i robię jedną dużą pizzę na blaszce z pieca. Ciasto ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Na cieście rozprowadzić
Praktyczna plmasło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość(...)lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek Zaczynamy od największej gwiazdki, na którą kładziemy sporą łyżeczkę lukru, na to kolejną gwiazdkę, lekko ją przyciskamy, kładziemy lukier, etc . Na samej górze stawiamy pionowo najmniejszą gwiazdkę. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d
Kulinarne przygody Gatitymasy. Następnie stopniowo dodajemy do tego lekko stopione i ostudzone masło (30 sek w mikrofalówce lub chwilę w garnuszku), ciągle miksując. Później powoli dodajemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu delikatnie łączymy masę z posiekaną w większe kawałki czekoladą (proporcje mlecznej do gorzkiej możecie zmienić). 5. MONTAŻ PLACKA (10 min) Na ciasto wykładamy masę z czekoladą, dorzucamy skarmelizowane(...)piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 1h. Jeśli wierzch będzie za bardzo się rumienił, przykryjcie go pod koniec folią aluminiową. PODANIE Po upieczeniu ciasto musi wystygnąć – najlepiej smakuje lekko schłodzone. Dla lepszego efektu wizualnego można posypać je cukrem pudrem. Ciasto przydaje się zwłaszcza podczas walki – dodaje + 10 do maksymalnej wytrzymałości i + 2 do zręczności przez 330 sekund
Nerds Kitchenwyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając je w ciasto. Na wierzch układamy niedbale kruszonkę i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut (aż do suchego patyczka
My simple kitchenśmietaną i owocami tort orzechowo wiśniowy torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym tort
królestwo garówcukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie
Walijskie Pichcenietortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek. 5. Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor. 6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż
Apetyczna babeczkakarmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne). Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę
Z Kuchni Do Kuchniwięcej 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy(...)przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie odstępy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościzagotować. Chwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik. * jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć ** gdyby okazało się, że ciasto jest nierówne lub lekko opadło, sernik można odwrócić, tak aby spód stał się górą wypieku Sernik zainspirowany przepisem ze strony mojewypieki.com Moje posty
Słodka Stronapszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lejące. Stan taki regulujemy ilością wody. Wyrobione ciasto odłożyć odłożyć pod przykrycie np. miseczka. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta
Ania i Marcin gotująkształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj stopniowo po jednym jaju, siemię
SzczyptaSmaQszaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach Po wystygnięciu ciasta można wierzch posypać cukrem pudrem Zjeść:) Smacznego :) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno posiekany czosnek. Zarumienić. Wszystkie składniki (oprócz 1 łyżki masła) połączyć z sobą w dużej misce i wyrabiać ręką. Ciasto w konsystencji może być lekko klejące. Na posypanym mąką blacie rolować wałki. Ciasto ciąć co 1-1,5 cm ukośnym cięciem. Kopytka wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, wciągać po wypłynięciu
cooklifepysznych, soczystych gruszek długo nie myśląc wyjęłam mikser z szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu
Kulinarny Pamiętnik