lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:107/613)

Wegańskie pierogi z jarmużem. 166

przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku. 4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. 5. Wycinaj niewielkie kółka szklanką, na każde z nich nakładaj niecałą łyżeczkę farszu (chyba że zmieścisz

Powiedz dietom nie
puchowe ciasto z agrestem 248

Lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem.... agrestu! Jeśli przypadkiem macie w swojej spiżarce słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:(  Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Faworki na kefirze 159

szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 225ml kefiru. Ponadto: olej lub smalec do smażenia, cukier puder.  Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto będzie dosyć klejące, dlatego powoli lekko podsypywać mąką i nadal zagniatać. Ciasto jest już gotowe gdy się nie przykleja do rąk, ale nadal jest mięciutkie. Wałkiem do ciasta przez kilka minut uderzać ciasto

W kuchni u Moniki
Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym 131

składniki (zakwas, wodę, mąkę) przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej 8-12 godzin ciasto właściwe. W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą stukturę i jest napowietrzone . Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrusty pieczone - dietetyczne 96

przeplatam i układam na blaszce do pieczenia. Piekłam w 180 *C przez 10 min. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.  przepis  stąd Uwagi : Rada, by ciasto napowietrzyło się odpowiednio i było lekkie podczas pieczenia należy po wyjęciu ciasta z lodówki przepuścić je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.  ( na średnich oczkach). Moje chrusty pieczone były twardsze od tych

Proste Potrawy
Pączki - najlepsze 176

ciasto będzie już elastyczne formujemy je w kulę i przekładamy do naoliwionej miski.  Przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, żeby ciasto wyrosło.     Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączoną stolnicę i rozwałkowujemy na około 1,5 - 2 cm  Wycinamy koła i przykrywamy je ściereczką.  Zostawiamy na około 30 minut.  W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz

Sto kolorów kuchni
CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE 159

pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki. Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12-15 min w 180stC.Po ściągnięciu i po upieczeniu są bardzo miękkie,ale z czasem stają się coraz bardziej

Niespełnione zdolności kulinarne
Serowe sakiewki z kantalupą 170

dodajemy żółtka i cukier oraz skórkę startą z cytryny,mieszamy wszytko razem dokładnie. Ciasto wałkujemy na prostokąt tniemy na około 14 równych części -prostokątów nakładamy łyżeczką na środek ciasta nadzienie , brzegi lekko podnosimy i zlepiamy w niewielkie sakiewki.Wkładamy do nagrzanego do 170*c i pieczemy około 30 minut do koloru złocisto-brązowego. Życzę smacznego! SKWORCU

Wanilia i Kardamon
Babeczki czekoladowe z truskawkami 116

okazalej:) Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Wierzch możemy obsypać cukrem pudrem i ułożyć dodatkowo po truskawce. Smacznego :) *   Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokro jak w brownie

Kolizje Smaków
Śmietanowy krem rabarbarowy 108

Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy

Szybko Tanio Smacznie
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 228

następnie ciagle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka studzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z dynią i orzechami pecan 64

sezonie jesiennym nie może u nas zabraknąć puszystego, lekkiego i korzennego ciasta dyniowego z dodatkiem orzechów pecan. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to także przypadnie Wam do gustu. Wskazówka: niektóre dynie mają dosyć wodnisty miąższ i trzeba je odcedzać przed dodaniem do ciasta. Jeśli nie chcecie tego robić wybierzcie dynię Hokkaido, której miąższ jest zwarty i idealnie nadaje się do pieczenia

Milion Smaków
Popovery (American popovers) 112

Blueberry Corner by "jagodzianka" Popovery, amerykańska wersja brytyjskich ”yorkshire puddings” to zrobione z ciasta naleśnikowego, bardzo lekkie muffiny. Piecze się je w specjalnej blasze … Przeczytaj cały artykuł Post Popovery (American popovers) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Poduszeczki z ciasta francuskiego 167

Delikatne i kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione lekkim ptasim mleczkiem. Taki deser wprost rozpływa się w ustach. Miałam trochę obaw przed zastosowaniem takiej właśnie masy do dekoracji na wzór babeczek, ale jak widać na załączonym obrazku, wszystko wygląda bez zarzutu. Muszę nawet powiedzieć, że po schłodzeniu krem jest dużo trwalszy i sztywniejszy niż masa z serka mascarpone. Chyba będę

ciastkowylab
FOCCACIA - IDEALNA 190

pieczenia i wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Teraz natłuść ciasto z góry lekko oliwą, ponakłuwaj widelcem, powciskaj oliwki i pomidorki, posyp suszoną bazylią i odrobiną soli. Piecz foccacię przez 25 minut do zezłocenia . Podawaj najlepiej ciepłą z dodatkiem oliwy z oliwek! Polecam

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 179

odstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko gorzkawy smak, zatem doradzam dodać do niego słodki dodatek, np. żurawiny czy rodzynki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik speculoos 159

Pozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy

CookYourself
Ciasteczka z jabłkiem 148

jabłek Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić

CookYourself
Kluski śląskie 172

puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy dziurkę. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem lub skwarkami. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

dom-agi.pl
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1032

Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła  4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Murzynek z wiśniami 111

prostokątnych  foremek ( u mnie   o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego  piekarnika ustawionego na  180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową   i  pokruszonymi orzechami.   Smacznego

Gosia gotuje
Babeczki cytrynowe 177

minut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód

Powiedz dietom nie
Bułka pszenna drożdżowa 158

Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem

UgotujmyTo.pl
torcik z truskawkami na dobry początek 114

piany dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 %  400 g 3 łyżki

noteskulinarnyfiga
zapiekanka ze szparagami i bekonem 118

łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli    Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 106

lodówki.  Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg).  Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.  Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z meksykańskim farszem 345

papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki.  Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski śląskie 164

całości wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną a na koniec dodać jeszcze te ziemniaki, które wyjęliśmy. Ze zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę. Kluski wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Dobrze jest dodać odrobinę oleju do wody

Na słodko lub wytrawnie
Najszybsze i najłatwiejsze pączki 130

jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku ciasta, formując pączek, lekko spłaszczyć, nałożyć marmoladę i ponownie uformować pączek. Gotowe pączki pozostawić na blaszce posypanej mąką do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku lub małym naczyniu do temperatury

Na słodko lub wytrawnie
858. Gruszka pieczona w cieście drożdżowym. 133

drożdżowy cieście  z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P  Czasami jest zbyt pięknie

More food, love and dreams
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 144

masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy

Zdrowie na języku :P
Cytrynowo-maślankowe ciasto z rabarbarem 140

bardzo. Na pewno do powtórzenia. Na pewno do wykorzystania również jako muffinki. Takie proste, a takie dobre. Zamiast cukru waniliowego dodałam skórkę i sok z cytryny. Ciasto jest mokre, lekkie i rześkie. Idealne na gorące weekendy. Spróbujcie sami :) Czytaj więcej

bistro mama
Kopytka z gulaszem wieprzowym 160

miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto.  Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch.  Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć

Kuchnia Danusi
Polędwiczki wieprzowe w cieście filo 166

zwinąć niezbyt ściśle. Położyć do brytfanki, złączeniem do dołu i wstawić ponownie do piekarnika.  Piec przez około 20 - 25 minut w 200 stopniach.  Wyjąć kiedy ciasto będzie już lekko złote.  Odstawić na kilka minut przed podaniem

Sto kolorów kuchni
Ciasto francuskie - świderki z serem 172

płat ciasta francuskiego 20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj)  olej do smarowania blachy 2 łyżki ketchupu WYKONANIE Płat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał. Ciasto kroimy na pasy ok. 6 takich pasów.Kroimy jeszcze w poprzek. Zbyt długie paluszki będą się przełamywały. Każdy kawałek skręcamy

W kuchennym oknie Ewy
Rolada tiramisu 202

schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową. Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między

Mix smaku
Pizza z owocami morza i szparagami 184

koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam mozzarellą i oregano. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230°C na 15 minut

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka maślane 125

Składniki : * 100g masła 82% * 2 łyżki cukru pudru  * szklanka mąki pszennej * ziarenka z połowy laski wanilii  * jajko Przygotowanie : Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Pierniczki 133

pudru 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut

Oryginalny smak
Ciasto podwójnie czekoladowe 181

Wilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką. Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć, że jest z mąki kukurydzianej. Osoby z nietolerancją glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto! Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :) Zachęcam do wypieku! Ciasto: * mąka kukurydziana- 125 g * jajka- 4 szt. * drobny

Kraina Miodem Płynąca
Tartaletki z owocami figi 138

łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć grochu). Wstawiam

UgotujmyTo.pl
Turecki chlebek Gozleme 174

około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część

UgotujmyTo.pl
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 537

laska cynamonu * 6 jajek * 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem

kolorowotorcikowo
BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA 206

misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar. Wszystko dokładnie mieszamy, gotowe ciasto kładziemy na talerz lekko posypany mąką i wkładamy na ok. 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą

Mentor Smaku
Pleśniak 353

formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką wyrównując ciasto. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Całkowicie studzimy ciasto. Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.  Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy wanilię (lub cukier

Słodka Strona
Kopytka 119

pszennej 1 jajko Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut. Wskazówki: Pamiętajmy, żeby dodawać mąkę stopniowo. Lepiej dołożyć

upichcic
Bułeczki z czarnuszką 167

stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 97

przestudzone masło.  Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i  odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówka bez zagniatania 166

soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.    Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.    Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.    Posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut z termoobiegiem.    Drożdżówka jest

Maminek kulinarny
Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 155

dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka kocie oczka z marmoladą 289

soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Marcepanowe babeczki z żurawiną 136

żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka). Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
534. Zapomniana gruszka. 129

pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku chwilę smażę  i przewracam na drugą stronę

More food, love and dreams
Chleb żytni z ziemniakami 221

wody i rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki. W misce połącz ziemniaczaną papkę, mąkę, zakwas, resztę soli. Lekko wymieszaj dodając pozostałą część wody, tak aby uzyskać lekko klejące się ciasto. Nie wyrabiaj za mocno i zbyt długo. Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je płatkami owsianymi. Do foremek włóż ciasto, powinno zajmować mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Mokrą dłonią

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto Jakuba 8962

wciskamy w pianę wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe. Gotujemy

charlotte gotuje
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 144

tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie

ladykitchen
"śmietankowe truskawki-czyli w zimie lato" 134

szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciasta kilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest pyszne, lekkie, nie za słodkie i w czasie karnawału przypomina o nadchodzącym lecie .......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 138

złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt z jeżynami 129

osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Babeczki czekoladowe z malinami 162

muffinki możemy dodatkowo ułożyć po malince. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Smacznego ·          Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokro jak w brownie

Kolizje Smaków
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 188

Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 157

grubości 2-3 mm. Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki. Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 133

Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z pesto z rukoli 161

przestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 156

blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek z jabłkami i czekoladą 268

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} ° C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą

Delicious Titbits
Zebra z jabłkiem 164

składniki. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel. Wylewać do formy na przemian małe porcje ciasta z każdego koloru. Na cieście ułożyć owoce, lekko zatopić. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni

Praktyczna pl
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami 175

wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę.   Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki

Z miłości do słodkości
Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami na zimno 176

dać czasem (ale tylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja  Spód: 150g masła lub margaryny, 150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy

Z miłości do słodkości
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 182

pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i wiórki. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gotową pianką dodajemy pod koniec pieczenia ciasta tak aby lekko się zarumieniła czyli około 10 minut. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szpinakowe naleśniki z serem i łososiem 334

200g wędzonego łososia śmietankowy serek kanapkowy cytryna  odrobina margaryny Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo się po patelni. Smażymy naleśniki na margarynie, nieco grubiej niż tradycyjnie. Następnie czekamy aż nieco ostygną. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym doprawionym

Kolizje Smaków
Muffiny jak pączki 174

miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 C przez

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 134

kawałki .Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Ułożyć na środku nierozcietęgo ciasta Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 20 minut.Posmarować roztrzepanym jakiem .Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 181

masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą

Mania Gotowania
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 163

minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników). Na podpieczony spód przelać masę serową. Piec w temperaturze

Mania Gotowania
Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru 267

gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec z dwóch stron tworząc na środku krateczki) i układać na blaszce zachowując odstępy. Wyszło mi ok 14-16 ciastek. Piec ok 17 minut

Ze smakiem i z pasją
Jak dobrze zacząć dzień? 142

masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni

Brzuszki Łakomczuszki
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 252

jeszcze 10g, stąd różnice w składnikach. Z ciasta uformować kulę (dłońmi maczanymi w oliwie) i odstawić pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto zbić i lekko zagniatając uformować z niego 10-12 bułek, maczając ręce w oliwie. Uformowane bułki układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem

Smaczne Zdrowe
Brak tytułu 179

łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować na cienki placek i wykrawać. Piec w 180 stopniach, około 10 min. Aż ciasteczka lekko

kolorowotorcikowo
Tarta z cukinią i szynką 138

Kolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić

Pasja Smaku
Sernik na różowym spodzie 181

śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed podaniem sernik należy schłodzić i udekorować pozostałymi

Przysmaki Karolki
Naleśniki biszkoptowe 8952

blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne. Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
KARPATKA AJERKONIAKOWA. I wieczorne rozmowy. 198

pozostałym mleku rozprowadziłam mąkę, zmiksowałam z jajkami i dodałam do gotującego mleka. Gotowałam jeszcze ok. 2 minut, stale mieszając. Krem, jeszcze gorący, wylałam na jeden z upieczonych blatów ciasta. Przykryłam drugi, lekko przydusiłam. Wystudziłam i schłodziłam. Oprószyłam cukrem  pudrem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka w Piegi 128

folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy cukierki, lekko je wgniatając w ciasto. Ciasteczka pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Torcik marchewkowy 439

cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając. Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową  przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko cynamonem

Słodkości i nie tylko
Ogarniam bloga - pierniczki 161

dałam całe opakowanie) 1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki) 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu

Delicious Titbits
Cytrusowe ciasto avocadowe 123

krem warto gdzieś sobie zanotować bo jest naprawdę obłędny, i świetnie sprawdzi się latem do świeżych owoców, bo jest naprawdę lekki i orzeźwiający przez dodanie soku z cytryny (miałam problem z rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku). Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie(...)ciężko, bo masa przypomina glinę i w tym momencie będziesz mnie przeklinać, Ty się nie bój bo ja sama w strachu byłam, będzie dobrze Przełóż masę do lekko nasmarowanej blachy i upiecz ciasto w temp. 160-170 C około 30 minut. Ciasto wyroście, praktycznie podwoi swoją objętość, dla pewności czy jest suche sprawdź patyczkiem. Gdy się będzie piekło przygotuj resztę

greenscarf
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 178

Cudownie pachnące… Z wierzchu ultrachrupiące, lekkie i delikatne. W środku – przyjemnie wilgotne, kremowo-mięsiste, podobne teksturą do ciasta ptysiowego. Każda z nazw w tytule pasuje do dzisiejszego przepisu. Każda oznacza dokładnie to samo – omlet/ciastko/bułkę z ciasta składającego się z mąki, mleka, tłuszczu i jajek. Podawane na słodko – jak u mnie na śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek(...)Wbijamy do miski jajka i wszystkie, razem z odrobiną soli, ubijamy kilka minut, aż dokładnie się wymieszają i lekko spienią. Wlewamy mleko i łyżkę tłuszczu, miksujemy z jajkami. Wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo dokładnie miksujemy, nie może być żadnych grudek. Ciasto przelewamy do naczynia z dzióbkiem, żeby łatwiej móc je wlać do formy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie

Karo in the Kitchen
Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 139

wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast  zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam(...)ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę

nietadieta
Pizza z piczarkami 199

typu Kucharek, Vegeta itp. 20 dag żółtego sera Ketchup Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Posypać szczyptą soli, pieprzu i Kucharka, wymieszać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Schłodzone ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki i  robię jedną dużą pizzę na blaszce z pieca. Ciasto ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Na cieście rozprowadzić

Praktyczna pl
Choinki z piernika 175

masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość(...)lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek Zaczynamy od największej gwiazdki, na którą kładziemy sporą łyżeczkę lukru, na to kolejną gwiazdkę, lekko ją przyciskamy, kładziemy lukier, etc . Na samej górze stawiamy pionowo najmniejszą gwiazdkę. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d

Kulinarne przygody Gatity
RAUATAI SWEET PIE – PILLARS OF ETERNITY – kruche ciasto z czekoladą i owocami 205

masy. Następnie stopniowo dodajemy do tego lekko stopione i ostudzone masło (30 sek w mikrofalówce lub chwilę w garnuszku), ciągle miksując. Później powoli dodajemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu delikatnie łączymy masę z posiekaną w większe kawałki czekoladą (proporcje mlecznej do gorzkiej możecie zmienić).   5. MONTAŻ PLACKA (10 min) Na ciasto wykładamy masę z czekoladą, dorzucamy skarmelizowane(...)piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 1h. Jeśli wierzch będzie za bardzo się rumienił, przykryjcie go pod koniec folią aluminiową. PODANIE Po upieczeniu ciasto musi wystygnąć – najlepiej smakuje lekko schłodzone. Dla lepszego efektu wizualnego można posypać je cukrem pudrem. Ciasto przydaje się zwłaszcza podczas walki – dodaje + 10 do maksymalnej wytrzymałości i + 2 do zręczności przez 330 sekund

Nerds Kitchen
Ciasto z renklodami i kruszonką na maślance 128

wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając je w ciasto. Na wierzch układamy niedbale kruszonkę i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
torty 207

śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym  tort

królestwo garów
CEBULARZE 143

cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie

Walijskie Pichcenie
Jabłecznik z makiem 193

tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek. 5. Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor. 6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż

Apetyczna babeczka
WIELKANOCNA BABA 119

karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne). Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę

Z Kuchni Do Kuchni
Brioszki 140

więcej 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy(...)przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie odstępy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego

Słodkie Przyjemności