lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:101/613)

Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 135

krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”. Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo(...)Mniej więcej na szklankę sosu 2 łyżki stołowe farinhii. Mieszamy, mieszamy, i gotujemy aż do momentu gdy to „purre” zacznie się nam odklejać od garnka, przybierze taką konsystencję ciasta z olejem lekko wypływających po bokach a w ustach już nie będziemy czuć smarku ziarenek.  Gotowe przekładamy z garnka do miseczki. przelewamy sos z woka i studzimy dosypujemy farinhę/gari

Smaki Brazylii
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 528

wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)najniższych obrotach miksera. 3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta. 4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia. 5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku. 6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski

Szefowa kuchni
MURZYNEK 565

średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut.  Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową

Przepisy kulinarne babci Antoniny
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 117

blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.   Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt od razu w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wegańskie pierogi z jarmużem. 172

przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku. 4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. 5. Wycinaj niewielkie kółka szklanką, na każde z nich nakładaj niecałą łyżeczkę farszu (chyba że zmieścisz

Powiedz dietom nie
puchowe ciasto z agrestem 256

Lekkie jak puch ciasto z dużą ilością bitej śmietany i dodatkiem.... agrestu! Jeśli przypadkiem macie w swojej spiżarce słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:(  Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Faworki na kefirze 188

szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 225ml kefiru. Ponadto: olej lub smalec do smażenia, cukier puder.  Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto będzie dosyć klejące, dlatego powoli lekko podsypywać mąką i nadal zagniatać. Ciasto jest już gotowe gdy się nie przykleja do rąk, ale nadal jest mięciutkie. Wałkiem do ciasta przez kilka minut uderzać ciasto

W kuchni u Moniki
Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym 139

składniki (zakwas, wodę, mąkę) przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej 8-12 godzin ciasto właściwe. W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą stukturę i jest napowietrzone . Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrusty pieczone - dietetyczne 103

przeplatam i układam na blaszce do pieczenia. Piekłam w 180 *C przez 10 min. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.  przepis  stąd Uwagi : Rada, by ciasto napowietrzyło się odpowiednio i było lekkie podczas pieczenia należy po wyjęciu ciasta z lodówki przepuścić je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.  ( na średnich oczkach). Moje chrusty pieczone były twardsze od tych

Proste Potrawy
Pączki - najlepsze 204

ciasto będzie już elastyczne formujemy je w kulę i przekładamy do naoliwionej miski.  Przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, żeby ciasto wyrosło.     Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączoną stolnicę i rozwałkowujemy na około 1,5 - 2 cm  Wycinamy koła i przykrywamy je ściereczką.  Zostawiamy na około 30 minut.  W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz

Sto kolorów kuchni
CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE 166

pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki. Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12-15 min w 180stC.Po ściągnięciu i po upieczeniu są bardzo miękkie,ale z czasem stają się coraz bardziej

Niespełnione zdolności kulinarne
Serowe sakiewki z kantalupą 176

dodajemy żółtka i cukier oraz skórkę startą z cytryny,mieszamy wszytko razem dokładnie. Ciasto wałkujemy na prostokąt tniemy na około 14 równych części -prostokątów nakładamy łyżeczką na środek ciasta nadzienie , brzegi lekko podnosimy i zlepiamy w niewielkie sakiewki.Wkładamy do nagrzanego do 170*c i pieczemy około 30 minut do koloru złocisto-brązowego. Życzę smacznego! SKWORCU

Wanilia i Kardamon
Babeczki czekoladowe z truskawkami 122

okazalej:) Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Wierzch możemy obsypać cukrem pudrem i ułożyć dodatkowo po truskawce. Smacznego :) *   Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokro jak w brownie

Kolizje Smaków
Śmietanowy krem rabarbarowy 113

Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy

Szybko Tanio Smacznie
Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 241

następnie ciagle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka studzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!