lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:109/613)

Ekspresowe i proste ciasto z truskawkami. Puszysta jak biszkopt eksplozja smaku 152

łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia - kiedy nabierze wilgoci i pysznego smaku truskawek. Muszę przyznać

Kuchnia po mojemu
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 174

Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki:           Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Kuchcik gotuje
Ciasto Shrek 345

sztywno. Następnie  delikatnym strumieniem wlewamy  przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.  Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry.  Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody

W kuchennym oknie Ewy
Rogaliki z powidłami 119

wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypaną mąką stolnicy i całość smarujemy miękkim masłem. Ciasto składamy w kopertę, a później rozwałkowujemy w prostokąt. Czynność powtarzamy 3 razy. Można lekko posypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce marmolady/gęstych powideł i zwijamy, formując rogaliki. Odstawiamy

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 180

pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe (unikamy przenoszenia zbyt dużej ilości soku, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowe ciasto ucierane 197

Cytrynowe ciasto ucierane Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto robi się naprawdę przyjemnie. Chętnie następnym razem poeksperymentuję z pomarańczą, bo efekt może być zaskakujący ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 200

wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z gruszkami 366

wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1416

wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym

coolinarnastrefa.blogspot.com
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 178

jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić(...)uznania) WYKONANIE: BISZKOPT OWSIANY: Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj je lekko olejem (boków nie smaruj). Mąki przesiej i odłóż. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać (łyżka

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodka rolada na koniec karnawału 156

składniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Krem: 200 ml śmietany(...)pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu

Przysmaki Karolki
Miętusek 901

razem mam dla Was przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.  Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej(...)czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 158

około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto należy odgazować. Keksówke wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto i posypać ziarenkami, lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na 30 minut - ciasto ma wypełnić foremkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec chleb przez

Plate of Joy
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 184

mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch

Zofiana
Piernikowe kolorowe gwiazdki 335

masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość

Kulinarne przygody Gatity
Migdałowe ciasto z rabarbarem 132

wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę.  5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem i natłuszczonej na bokach tortownicy. Na wierzch położyć rabarbar i lekko wcisnąć go w ciasto.  6. Ciasto posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. 7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 55 minut lub do "suchego patyczka

Pasja Smaku