lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:115/613)

Francuskie Koperty z Jabłkami 133

Pogoda za oknem - nie wiadomo jaka, przez co może złapać nas lekki spadek humoru. Jeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie(...)myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Do jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę cukru waniliowego i mąkę pszenną. Mąki tylko tyle aby nasze jabłka lekko się w niej obtoczyły. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy w większe kwadraty, na które układamy nasze jabłka. Każdy kwadrat składamy po przekątnej na pół i widelcem sklejamy boki. Nasze koperty układamy

Blondynka Gotuje
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 162

długo, żeby ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić masę). Miskę aluminiową owijamy z zewnątrz folią aluminiową i smarujemy folię margaryną lub lekko przecieramy olejem. Z ciasta rolujemy wałeczki, które układamy na misce odwróconej do góry dnem. Kolejne wałeczki z ciasta przekładamy poziomo- raz pod jednym paskiem z ciasta, a raz na górze

Aga w kuchni
Bananowe brownie 287

sposób na pyszne, megaczekoladowe i szybkie ciasto, w sam raz do kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :)  Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Szybkie kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1339

Bardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również  w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi.   Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka

KreatywnePiny
Kruche z malinami i lekką budyniową pianką 94

Wykorzystując ostatki malin znajdujących się w ogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta

Milion Smaków
Szyfonowa figa. 164

Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę

MamaOskarka
Ciasto z brzoskwiniami, chałwą i kokosem 232

pieczenia i kakao. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę 23x32.  Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z budyniem i kokosem. Na końcu wkruszyć chałwę, lekko wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Łyżeczką nakładać pozostałe cisto, lekko rozprowadzić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Pączki z konfiturą różaną 223

łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Gdy już przestanie się tak mocno kleić, można je położyć na stolnicę i lekko podsypywać mąką. Gotowe ciasto nie powinno być jednak za suche, więc mąki dodajemy ostrożnie. Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kładziemy

Food Square
Tarteletki ze śliwkami 178

masło i dokładnie zagniatamy całą masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów (w zależności od brzegu foremki) i dokładamy do spodów. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy

Ciastkozercy
Karpatka 169

jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać

Moje domowe kucharzenie
Pizza domowa -pyszna 1491

odstaje od ręki. I powstają pęcherzyki powietrza na cieście. Nakrywamy ściereczką  i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przygotowanie farszu: Pieczarki płuczemy, jak młode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Przygotowanie sosu(...)pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy. Przygotowanie sosu czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.  Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy

W kuchennym oknie Ewy
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie 210

pognieć przez chwilę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C, natłuść masłem lub sprayem tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć na posypanej mąką powierzchni aby zmiękło. Oderwij większą jego połowę, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy (odetnij nadmiar ciasta). Wyłóż nadzienie jabłkowe

karmelowy
Chlebek kokosowy 234

Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie. Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje

Smakołyki Bereniki
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 182

minut. Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta. Opłucz zielone części liści pora, potnij je wzdłuż na paski(...)długości około 25 cm. Po wyrośnięciu ciasta rozciągnij je do formy prostokąta, złóż prostokąt wzdłuż na pół, następnie zroluj nadając formę wałka. Podziel go na 11 kawałków, każdy o wadze około 50 g. Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie nadając okrągły kształt, nałóż farszu i zawiń go, formując bułeczkę o lekko podłużnym kształcie. Bułeczkę niezbyt ściśle przewiąż pośrodku paskiem z liścia pora

Grahamka, weka i kajzerka
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 93

ósemki, posypać cynamonem i cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić(...)piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. Śmietanę, wiórki i cukier połączć w całość i posmarować tak przygotowaną papka wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.   Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego

Gosia gotuje