lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:123/613)

Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 265

pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu  Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno(...)Jeśli brzegi ciasta zarumienią się wcześniej, można przykryć je folią aluminiowa. Wyjąć ciasto. Konfiturę morelową pogrzać. Jeszcze ciepłą tartę posmarować ciepłą konfiturą, najlepiej przy pomocy pędzelka. Ciasto można podawać zarówno na ciepło po lekkim przestygnięciu, jak i po całkowitym wystudzeniu. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Tarta wspaniale smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego! :-) Źródło inspiracji

maniapieczenia
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 163

później. Ciesze się, że w końcu udało mi się go upiec bo na prawdę jest bardzo smaczne. Masa cytrynowa jest lekko cierpka a beza na wierzchu słodka, możecie sobie wyobrazić takie połączenie smaków, rewelacja. Właśnie takie smaki w ciastach lubię najbardziej, nie lubię przesłodzonych ciast więc chętnie zjadłam kilka kawałków. Nawet łasuch docenił smak tego ciasta i zdobył się(...)dodajemy  małe kawałki margaryny i jajka. Mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści i połączy. Masa powinna być bardzo gęsta, jeśli nie jest należy ją lekko podgrzać. Gotową masę wylewamy na ciasto.  Beza: Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę i cukier i delikatnie mieszamy. gotową bezę wykładamy na wierzch ciasta. Możemy pokusić się o wzorki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 163

musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne i puszyste, neutralne w smaku ( pasuje i do dżemiku, i do szyneczki ), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem i z plastrem sera i pomidora smakuje jak zwykłe bułki.  Tym razem zostawiłam je na noc do wyrośnięcia(...)widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają.  Luźną inspiracją był przepis z bloga  Cook yourself , jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym śniadaniu zrobią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik 1262

miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na  4 części  bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy placek(potem łatwo włożymy go do blachy i upieczemy) pieczemy każdy placek osobno w 180 stopniach,przez 10-12 min(aż się lekko zarumieni)  wyjmujemy(...)być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy  i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto  i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego

Swojskie jedzonko
Pączki hiszpańskie 229

wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. 3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem. 4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm. 5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki

Kuchnia domowa Ani
Jagodzianki 109

cukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać

Food Square
Ciasto chałwowe - II wersja 222

biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  łyżka kakao,  łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa:  300g chałwy,  400g jogurtu naturalnego greckiego,  250g serka mascarpone,  300 ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru,  3 łyżki miodu

Z miłości do słodkości
Szwedzkie kladdkaka walentynkowe 144

Walentynki upiekłam szwedzkie kladdkaka. To czekoladowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, lekko płynne w środku, prawdziwa rozkosz dla smakoszy czekolady. Nic dziwnego, że między innymi to ciasto wybrałam na Walentynki. Deser z czekolady nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant(...)Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 łyżki kakao 125 g pszennej mąki 200 ml skondensowanego mleka, gotowanego (dulce de leche) Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej)Roztop masło w rondelku. Dodaj kakao. Lekko ostudź. Ubij jajka

codojedzenia
Ciasto "Królewiec" 408

papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Jedną z porcji ciasta wyścielemy dno blaszki i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po lekkim przestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Tę samą formę(...)dodajemy masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.  Masę lekko studzimy. Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa:  100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy

Słodka Strona
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 427

rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków ) Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy

Słodkości i nie tylko
kukurydziane cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami 133

pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia - jeśli patyczek jest mokry pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut), następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 20 minut, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

chili & sugar
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 247

Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi

wyzwania kuchenne
Kwiaty mniszka w tempurze na ostro 144

Miody już zrobione [ klik ] i [ klik ] jak co roku a dzis proponuje wykorzystać kwiaty mlecza inaczej. W ostrym cieście smakują wybornie jako przekąska, chrupiąca i aromatyczna, lekko słodkawa. Można je również zrobić w cieście na slodko i posypać cukrem pudrem, wybór zostawiam Wam a u mnie wersja ostra. Kwiaty mniszka w tempurze na ostro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 186

Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową

Jadło i czytadło
Bułki z pieczarkami 177

oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania