lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:141/613)

Sambusak z serami, pierożki 132

cebulkę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż woda z nich wyparuje. Zdjąć z patelni i przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i lekko posypać świeżo mielonym pieprzem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, bardzo delikatnie. Wyciąć okrągłe kółka, na każdym położyć dużą porcję masy. Złożyć na pół i dokładnie zlepić boki. Posmarować pierożki rozmąconym żółtkiem i posypać

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 110

mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta

Gosia gotuje
Ciasteczka jaglane 234

minut, plus 20 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche(...)luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki ich rustykalny urok. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 141

samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut. Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku

Moje domowe kucharzenie
Pierogomania Tupperware 261

przyrząd ten jest bardzo prosty w użyciu..Trzeba przygotować płat ciasta wielkości Pierogomani i ułożyć na niej. Na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykrywamy farsz. Następnie wałkujemy, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usuwamy nadmiar ciasta, przekładamy Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypychamy pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną

Moje domowe kucharzenie
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 191

Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy

Blondynka Gotuje
Ciasto kawowo-czekoladowe 160

Cześć dziś ciasto kawowe z delikatnym posmakiem czekolady. Biszkopt jest lekko namoczony ponczem kawowym i przełożony kremem cappuccino z serkiem mascarpone. Składniki na ciasto: 70 g masła 3 jajka 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka cukru brązowego 3 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka sody oczyszczonej 4 szklanki mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml  śmietany(...)smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Czekoladę po ostudzeniu dodać do masła wraz z cukrem i miksować na gładką masę

Panda i jej świat
66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 187

posiekane liście pokrzyw. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i cukrem i dodajemy je do mąki połączonej z masłem. Następnie dość sprawnie i szybko zagniatamy dłońmi zwarte ciasto. Zagniatamy je w kulkę, lekko spłaszczamy owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok.1h.  Chwilę przed końcem chłodzenia nastawiamy piekarnik do temperatury 180*C (termoobieg). Schłodzone ciastka rozwałkowujemy na stolnicy

Symfonia Smaków
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 403

mandarynkami, wraz ze skórką, druga zaś już z obranymi wcześniej mandarynkami. Muszę przyznać, ze zdania w mojej Rodzinie były podzielone. Jednym odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku(...)ostudź. LUKIER: Wymieszaj w miseczce bardzo dokładnie cukier puder z wyciśniętym sokiem z mandarynek, tak, aby nie było żadnych grudek. Gotowe ciasto polej lukrem i ułóż na na nim kandyzowane plasterki mandarynek. Gotowe! Smacznego! źródło przepisu (lekko zmodyfikowanego

Słodko-Słony Świat Ilony
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 566

ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak. Efekt taki, że ciasto rozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było jak znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach(...)połówki truskawek -  przekrojoną stroną do góry - lekko wciskając je w masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia na kilkanaście minut. Po tym czasie całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia - a najlepiej zostawić na noc . Następnie wyjąć gotowe ciasto z lodówki i pozostawić na ok 30 minut w temperaturze pokojowej - dzięki

Grunt to przepis!
biszkopt z owocami 305

znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto królewiec 661

rozwałkować na dwa takiej samej wielkości placki, pierwszy placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut do lekkiego zezłocenia - nie należy piec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty(...)dnie delikatnie ułożyć jeden z blatów miodowych, na blat wyłożyć połowę gorącego budyniu, na budyniu ułożyć biszkopt, lekko docisnąć, wyłożyć pozostały budyń, na wierzchu ułożyć drugi blat miodowy, delikatnie docisnąć - całość szczelnie zafoliować, można razem z formą zawinąć np. w reklamówkę foliową - ciasto pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z kokosem 352

Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.  Posypać chipsami kokosowymi.  Ciasto przechowywać w lodówce. Do testowania otrzymałam dwa szklane słoiczki ekologicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno, każdy o pojemności 200ml. Jest uważany(...)rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę materii nie obciąża trzustki nie zawiera cholesterolu idealny dla diabetyków  Pokusiłam się również na usmażenie zwykłych kotletów schabowych na oleju kokosowym. Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny

Z miłości do słodkości
Wegańskie leniwe pierogi 160

sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy(...)powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie

greenscarf
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 189

więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy

Słodkie okruszki
Słoneczne kluski. 146

szczypta soli cynamon  coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników. Wsadzić na kilkanaście minut do lodówki (ok.30min-1h). Po wyjęciu formować lekko zwilżonymi dłoniami kuleczki i spłaszczać je (ciasto będzie dość lepkie dlatego nie formujemy wałka). Wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować jakieś 1-2min od wypłynięcia

More food, love and dreams
Kruche malezyjskie ciasteczka suji 160

proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż 0.5 cm ) na grubość 0,5 cm Używając dowolnych foremek wykrawać ciasteczka, można dowolnie ozdobić Piec

Proste Potrawy
Ciastka czekoladowe z nadzieniem z twarogu i białej czekolady 208

chłodzić 1-2 godziny, by dało się rozwałkować. W tym czasie białą czekoladę stopić z mlekiem, ostudzić, dodać do rozgniecionego widelcem twarogu i dokładnie wymieszać, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką, wycinać koła o średnicy 10 cm. Na każdy placek ciasta nakładać po łyżeczce twarogu, składać na pół i zlepiać brzegi, tworząc pierożki. Brzegi

Czerwień i błękit
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 230

schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa. Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry. Wylać masę serową. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać

Kulinarny karnet Christophera
Calzone 240

paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstawić. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę

Praktyczna pl