lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:147/613)

Tarta z gruszkami 203

nasiąkła syropem ale pozostała zwarta. Zmrożone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Teoretycznie do ciasta kruchego i półkruchego nie musimy smarować formy tłuszczem. Ja jednak lekko smaruję formę i wysypuję ją bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy około 30 minut, aż do jego zrumienienia. W trakcie pieczenia ciasta do miski wbijamy jajka, wsypujemy

Jacob Tastes
Rogale drożdżowe z konfiturą 329

wyrobieniu odstawić na godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość.  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, ok 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika.  6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Kalafior w cieście 155

różyczki".    Ciasto: -do mąki dodajemy wodę i jajka oraz sól do smaku -miksujemy    W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora moczymy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do lekkiego zrumienienia.    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.    Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju. Kalafior w tym wydaniu idealnie

Maminek kulinarny
Kruche grzybki z serem i wędzonym łososiem. 190

kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić to nożem). Po upieczeniu wszystkich grzybków, każdą połówkę wypełniamy farszem serowo-łososiowym i sklejamy połówki ze sobą. Podajemy np z Party Dip czosnkowym Prymatu

Malinowe Pocałunki
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 226

omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24  x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Noc i dzień 267

połowę, jedną część połączyć z kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić jasną część ciasta i posmarować powidłem. Aby sobie ułatwić zadanie można powidło podgrzać lekko w mikrofalówce. Na wierzch rozłożyć ciemną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Razowe pierogi ze szpinakiem 191

dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając

Truskawkowa Fiesta
Pijana szarlotka 152

Jesień już w pełni na drzewach liści brak a w zapasach na zimę pełno jabłek. Co z tym zrobić? Nic prostszego niż szarlotkę. Najlepsze jesienne ciasto. Jest to już kolejna wersja jabłecznego cuda jakie chciałam wam pokazać na moim blogu. Zdecydowanie nie lubię nudy dla tego  staram się  urozmaicać "cud jabłecznik". Tym razem postanowiłam dodać coś an poprawę(...)dobrze może trochę więcej:) Myślę, że smak jabłek idealnie komponuje się z  korzennymi armatami, cynamonem i rumem również powinien. Nie myliłam się, szarlotka miała ciekawy posmak, lekka nuta rumu sprawiała, ze ciasto nie było zbyt słodkie. Wszystkim bardzo smakowało, mnie również i znów okazało się, że warto eksperymentować.  Chciałam również zaprosić was na mojego drugiego bloga, postanowiłam podzielić

ciastkarnia na kruchym spodzie
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 279

środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi).  3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany.  4. Wyrabiamy(...)szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka).  2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju).  3. Kapustę odciskamy z wody (bardzo dokładnie) i łączymy z cebulą i przyprawami. Przesmażamy - do usunięcia nadmiaru wody. Odstawiamy do wystudzenia.    WYKONANIE KAPUŚNIACZKÓW/PASZTECIKÓW: 1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie

Wypisz Wymaluj
Koszyczek wielkanocny -drożdżowy 145

Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Ciasto podzielić na 3 części: jedną bardzo dużą, mniejszą na dekorację kosza i najmniejszą na rączkę. Największy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić na paski o średnicy około 1,5 cm.Szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około 22 cm przewrócić do góry nogami i zewnętrzną stronę miski owinąć dokładnie folią(...)czubku miski. Po ułożeniu pionowych pasków - przeplatać je w poziomie kolejnymi-raz na wierzchu – raz pod spodem.Obciąć niepotrzebne końcówki pasków i uformować kółko ,położyć na górę lekko przyciskając. Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z budyniem 121

dużej laski wanilii 100 g cukru 4 żółtka cukier puder do posypania babeczek Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka – mieszamy. W rondelku gotujemy pozostałą ilość mleka, dodajemy(...)zdejmujemy rondel z kuchenki i wlewamy masę jajeczną – ciągle mieszając. Po chwili ponowne stawiamy na palnik i jeszcze chwilę gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ciasto dzielimy na pół i pierwszą część rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką i wycinamy koła (np. za pomocą szklanki), którymi wypełniamy foremki na babeczki (dostępne w każdym większym

Słodkie Przyjemności
Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką 309

minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Masa: 8. Galaretki zalać 1L gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego stygnięcia. 9. Brzoskwinie lub morele osączyć, zachowując syrop i pokroić(...)kawałki. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać morele, wafelki i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Wierzch polać lekko tężejąca galaretką ( patrz film ). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 12. Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką podawać pokrojone na spore kwadraty, ozdobić je kleksami bitej śmietanki

Mała Cukierenka
Karpatka na biszkopcie 140

mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłego ciasta zdjąć papier. Ciasto parzone: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać aż grudki znikną a ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia

My simple kitchen
Ravioli z grzybami 181

odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką

Moje domowe kucharzenie
Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto 167

delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika

Czerwień i błękit