tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych(...)więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd. Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować. Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieście Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu(...)układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy i dekorujemy górę miodownika. Miodownik odstawiamy na ok. 2-4 dni w chłodne miejsce, wtedy blaty ciasta zmiękną i całe ciasto
Kuchnia Łukaszamasę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko zmieszała się z masą makową (ja porobiłam zdecydowanie za mało "zakrętasów";p) formę owijamy z zewnątrz szczelnie folią aluminiową wkładamy formę z sernikiem do większej blachy lub naczynia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta". Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne... ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła
Dzieje kuchennej Wiewiórykoncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek). Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych
Aga w kuchnistaje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować(...)zostawiając przy tym nietknięty środek (dwa ostatnie zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym ciastem na 15 minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku. Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut
Słodko-Słony Świat Ilonymasło, po chwili dodajemy cukier i kakao. Gdy kryształki się rozpuszczą, wlewamy rozpuszczoną w 4 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy cały czas, starając się nie dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i zostawiamy do stężenia. Mango i pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy listki mięty. Ziarna kardamonu rozłupujemy i wyjmujemy mniejsze kuleczki
sama złodyczcukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie. Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem na blacie/stolnicy/dużej desce(...)smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta). Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek z cukrem. Kiedy tarta się podpiekła wyjmujemy ją i układamy na niej
W kuchni wieczoremUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała można zmienić na samą dolną grzałkę). Upieczoną babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować lukier. W rondelku zagotować śmietanę. Dodać cukier
Gospodyni Miejskadrożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone). Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna mieć grubość 2 - 3 cm. Na wierzchu ułożyć oliwki
głodny alergikświeżych) 2 jajka mleko 1/2 łyżeczki soli sezam, np. czarny Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Mleko lekko podgrzać. Do szklanki wbić 1 jajko i roztrzepać je, następnie dolać tyle mleka, aby łącznie z jajkiem była pełna szklanka (o pojemności 250 ml). Przygotowaną zalewę wlać do mąki z drożdżami(...)miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość (mniej więcej 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 9 części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki
Ugotowaćwyrośnięcia (w temp. pokojowej) przez ok. 1-1,5 h. (do podwojenia objętości). Po tym czasie, ciasto należy odgazować (wystarczy uderzyć pięścią). Ciasto podzielić na ok. 6-7 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na blasze (można lekko obsypać mąką i naciąć). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 min. Piec w temperaturze 240 o C przez(...)wstawić do lodówki na noc (12-16 h). Rano nastawić piekarnik na temperaturę 240 o C . W tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 6-7 porcji, uformować bułeczki i ułożyć na blasze (wierzch bułeczek można lekko naciąć). Ja posypałam każdą bułeczkę odrobiną czarnuszki. Kiedy piekarnik nagrzeje się do wymaganej temperatury, wstawić bułeczki do piekarnika. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comsamo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie. Ciasto: tabliczka czekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być
Cynamonowe szczęścieLekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała
e-PrzepisyKulinarneSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichceniemasy wlać szklankę mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i też wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić. Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką. Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto
W kuchennym oknie EwyIntensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte
Smakowity Blog KulinarnyLekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i
Mała Cukierenka