lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:142/613)

Ptysie wytrawne 138

mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie. Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka

Marder&Marder Manufacture
Tarta z pomidorkami i marynowaną newellą 208

składniki nie będą chciały się połączyć dodać odrobinę lodowatej wody lub białego wina. Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce 30 minut. Dno formy na tartę lekko posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy, docisnąć. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi

Pełny talerz
Fantazyjne bułeczki 137

blaszce: supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek; ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka; słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów; kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem; Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym

Stare Gary
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 151

wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier

SMYKWKUCHNI
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 157

miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajka a następnie wlewamy mleko z masłem (musi być jeszcze ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je z wierzchu lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy

My simple kitchen
Pulled pork 163

czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy

Smakowity Blog Kulinarny
fioletowy uśmiech. serowy placek z jagodami. 169

które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta :) Niemniej jednak jest pyszne. Ciasto jest słodkie, a wierzch tworzą lekko kwaskowate (posypane odrobiną cukru) jagody. Które oczywiście farbują nam zęby :) Wypiek był raczej spontaniczny - zostało trochę jagód, więc ciasto! W lodówce stoi otwarte opakowanie twarożku...który ostatecznie

chili & sugar
Chleb wiejski na zakwasie 209

wyrobić ręcznie). Mieszaninę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.  Po tym czasie dodajemy bigę, zakwas, sól i pozostałą wodę, wyrabiamy do połączenia się składników.  Ciasto powinno być delikatne, miękkie ale lekko klejące.Gotowe przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do 1,5 godziny. Po 20 i 40 minutach należy ciasto odgazować tzn. przemieszać, wyrobić. Gotowe ciasto formujemy

Krakowskie smaki Ani
SZPLITRY DANUSI 417

trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach  do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia.  Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.  Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy

Walijskie Pichcenie
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 180

lady chlodniczej) 6-8 swiezych fig 1 lyzka drobnego cukru trzcinowego 1/2 lyzeczki cynamonu mleko do posmarowania Wykonanie:   Wlaczyc piekarnik i ustawic na 190^C. Ciasto francuskie z rolki wylozyc na lekko omaczony blat (lub rozwalkowac na grubosc 0,5 mm). Przy pomocy talerzyka o srednicy 15 cm wyciac z ciasta 4 kola,lub wiecej nieco mniejszych.Na wiekszych jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 208

gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 209

dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy

Apetyczna babeczka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 212

gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo

Apetyczna babeczka
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 271

Dziś przedstawiam niebywale delikatny deser, nazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down

karmelowy
Naleśniki Black Red White 235

Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym. Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Oszukane Rogaliki z mirabelką 137

wieżę. Ostatni układamy na górze wieży i pozostawiamy nie posmarowany masłem, za to obsypany mąką. Wieżę rozpłaszczamy, a następnie  cienko rozwałkowujemy - w  razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.  Cienko rozwałkowane ciasto składamy w kopertę i ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy kilkakrotnie ( około 3-4 razy). Przygotowane ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 25 minut - mniej więcej tyle zajęło

Słodkie Przyjemności
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 197

drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając(...)soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto

Kulinarny karnet Christophera