lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:142/613)

biszkopt z owocami 295

znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto królewiec 654

rozwałkować na dwa takiej samej wielkości placki, pierwszy placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut do lekkiego zezłocenia - nie należy piec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty(...)dnie delikatnie ułożyć jeden z blatów miodowych, na blat wyłożyć połowę gorącego budyniu, na budyniu ułożyć biszkopt, lekko docisnąć, wyłożyć pozostały budyń, na wierzchu ułożyć drugi blat miodowy, delikatnie docisnąć - całość szczelnie zafoliować, można razem z formą zawinąć np. w reklamówkę foliową - ciasto pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z kokosem 341

Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.  Posypać chipsami kokosowymi.  Ciasto przechowywać w lodówce. Do testowania otrzymałam dwa szklane słoiczki ekologicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno, każdy o pojemności 200ml. Jest uważany(...)rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę materii nie obciąża trzustki nie zawiera cholesterolu idealny dla diabetyków  Pokusiłam się również na usmażenie zwykłych kotletów schabowych na oleju kokosowym. Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny

Z miłości do słodkości
Wegańskie leniwe pierogi 143

sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy(...)powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie

greenscarf
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 171

więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy

Słodkie okruszki
Słoneczne kluski. 139

szczypta soli cynamon  coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników. Wsadzić na kilkanaście minut do lodówki (ok.30min-1h). Po wyjęciu formować lekko zwilżonymi dłoniami kuleczki i spłaszczać je (ciasto będzie dość lepkie dlatego nie formujemy wałka). Wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować jakieś 1-2min od wypłynięcia

More food, love and dreams
Kruche malezyjskie ciasteczka suji 150

proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż 0.5 cm ) na grubość 0,5 cm Używając dowolnych foremek wykrawać ciasteczka, można dowolnie ozdobić Piec

Proste Potrawy
Ciastka czekoladowe z nadzieniem z twarogu i białej czekolady 178

chłodzić 1-2 godziny, by dało się rozwałkować. W tym czasie białą czekoladę stopić z mlekiem, ostudzić, dodać do rozgniecionego widelcem twarogu i dokładnie wymieszać, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką, wycinać koła o średnicy 10 cm. Na każdy placek ciasta nakładać po łyżeczce twarogu, składać na pół i zlepiać brzegi, tworząc pierożki. Brzegi

Czerwień i błękit
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 221

schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa. Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry. Wylać masę serową. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać

Kulinarny karnet Christophera
Calzone 230

paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstawić. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę

Praktyczna pl
STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO 147

wymaga pośpiechu. Zbyt długie pozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki  4 jabłka  1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder do posypania A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Bułki pszenne na podmłodzie 181

przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 9 równych bułek (każda powinna ważyć około 110 g). Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę z przedziałkiem na środku. Bułki układamy na blasze

Smakowity Blog Kulinarny
Chałwowe bułeczki francuskie 147

jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Lekko ubijamy 1 białko i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo chałwową, którą rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem

mojewypiekiinietylko
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 153

Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto  kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany,  lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa

Taste Therapy
Pizza ze szpinakiem 358

mąkę i sól, robimy dołek, do którego wlewamy wodę, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być

Smakowy Raj
TARTA Z RABARBAREM 93

około 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy na tartę.  Piec na złoty kolor w 200 stopniach ok 15 minut. Po upieczeniu ciasta, na wierzchu ułożyć rabarbar i zalać całość lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto podawać zimne

Kuchnia w opałach
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 505

rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż lekko przestygnie i polewamy wierzch ciasta.  "3 Bit" powinien spędzić minimum 3-4 h w lodówce, aby herbatniki zdążyły zmięknąć. Moje posty

Słodka Strona
Rolada różana śmietankowa 139

3.Ciasto biszkoptowe Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć

Kuchnia Danusi