lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:154/613)

Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 157

mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski śląskie 121

Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty

Anioły w kuchni
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 149

Przyszedł czas na kolejną odsłonę tarty. Tym razem lekko słodka, lekko kwaśna i lekko pikantna. Pychotka! Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 100 g parzonego boczku 100 g serka topionego 100 g szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól

Wielki apetyt
Chleb pszenny najprostszy 120

dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste ciasto z rabarbarem + film 161

Wiosenne, delikatne, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Przygotowuję się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerzy. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 250 g margaryny do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10-12 łodyg

Smakowite Dania
Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi 135

rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor.  zastawa

królestwo garów
Deser zimowy 116

szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć

królestwo garów
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 67

szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.     zastawa

królestwo garów
Mazurek migdałowo pomarańczowy 98

blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto formując prostokąt (30x20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Konfiturę przełożyć do garnka i podgrzewając zagęścić. Ciepłą konfiturą posmarować placek migdałowy, posypać posiekanymi migdałami.   zastawa

królestwo garów
Chleb Adama 157

ciasto.  Wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia Używając ostrego noża naciąć

Proste Potrawy
Pizza z pieczarkami 195

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem. 6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik nie tylko wielkanocny 669

połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 70 min.  Gdy ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny- po to by nie opadło. Gotowe :) Możemy przygotować nasza ulubiona polewę. Smacznego

Smaki Edyty
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 191

musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, w razie konieczności lekko podsypać mąką. Wykrawać dowolny kształt, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używamy stempelków to najpierw wycinamy okrągłe ciastka, średnicą zbliżone do stempelków, przenosimy

UgotujmyTo.pl
Ciastka arachidowe 145

sodą  dodać : masło, masło orzechowe, cukier trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut aż będą rumiane . Pyszne , proste , chrupiące :) Smacznego :)    Zapraszam na zakupy

Sama słodycz i szczypta chili
Walentynkowa pizza 139

suchych drożdży; - 5 łyżek oleju; - pół szklanki letniej wody; - 15 dag sera mozzarella; - Pomidory lekko podsmażane – Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić je na 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić(...)uformować serduszka , ułożyć na blasze, odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania