lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:154/613)

Ciasto z truskawkami - proste a pyszne 279

zawsze trzeba szukać skomplikowanych przepisów i receptur. Czasami to, co najprostsze jest najlepsze. Tak jest z tym ciastem to idealna pochwala prostoty. Lekki biszkopt uwieńczony zatopionymi w nim truskawkami wprost ze starego zeszytu z przepisami. Ot i ca ł a filozofia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik wiedeński II 366

połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 50-70 min. Gdy ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny- po to by nie opadło. Polewę zrobiłam z cukru pudru I barwnika żółtego-spożywczego :) smacznego

Smaki Edyty
Ciasto piernikowe z jabłkami 354

krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę. Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc  mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut. Na wierzch sypiemy cukier puder

Słodkości i nie tylko
Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym 165

Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Choinki i Domki z Piernika 160

cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru: Cukier przesiać przez sito. Do cukru(...)lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku. Robimy choinki: Porcje ciasta rozwałkować, wycinać gwiazdki o różnych rozmiarach. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, p iec w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy lekko ostygną. Kiedy ciastka będą już zimne przygotować lukier do sklejania ciastek. Gwiazdki układać jedną

Mama Gotuje
Krajanka z rabarbarem 217

Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki

Poezja smaku
Keks królewski 201

wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub do dwóch małych. Pieczemy 60-70 minut

Poezja smaku
Sernik z truflą 212

Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć! Składniki: CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA

Anioły w kuchni
Szarlotka specjalna 504

dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.   Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy

Anioły w kuchni
Słodka delicja 355

lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę. NADZIENIE: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop,przez ok.40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl,gotowanej wody,połowę wymieszanej galaretki,odlać,odstawić

Kuchnia Danusi
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 658

przepisy:D Na pierwszy ogień poszły chrupiące ciasteczka orzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu  i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka(...)zmiksuj ponownie krótko całość. Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta , formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna).  Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem. Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor. Gorące ciastka wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
zielone szparagi w cieście francuskim 157

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka

Luźna Kuchnia
Zielone szparagi w cieście francuskim 150

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka

Luźna Kuchnia
Szybkie kremówki na biszkopcie 425

Jakiś czas temu naszło mnie na kremówki:) Nie miałam jednak zbyt wiele czasu, dlatego zrobiłam szybkie kremówki na lekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę

Z miłości do słodkości
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 162

Ciasto marchewkowe to moje ulubione. Słodkie, aromatyczne, z lekko korzennym aromatem. Wypróbowałam wiele przepisów, zanim znalazłam ten idealny. Okazało sie, że najlepsze ciasto marchwiowe robi...moja mama. Puszyste, wilgotne, słodkie, koniecznie z kremową, kwaskową polewą przełamującą słodycz ciasta. Po prostu idealne. Przekonali się o tym również moi znajomi. Od jakiegoś czasu to ciasto to obowiązkowy punkt każdego spotkania towarzyskiego. Ponieważ

Zawsze głodna!

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję