lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:154/613)

Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 151

ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu.  Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają na nie  Kaymak , czyli swoją wersję(...)formuje "słodkie pępuszki". Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dobre naolejenie dłoni . Należy wziąć kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć dłonią, po czym przy pomocy palca zamoczonego w oleju zrobić w centrum duży otwór. Pączki wkłada się do lekko ciepłego oleju (tak było w moim przepisie, Pani z filmu wkłada je wręcz do zimnego oleju), tak więc

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 175

Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy(...)też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie przygotować budyń: Zmierzyć ilość wyciśniętego soku, dolać mleka

moj przepis na
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 496

Odstawiamy pod przykryciem na ok.1h , aż podwoi swą objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy, uderzając w środek i wykładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy lekko podsypując mąką. Rozgniatamy dłońmi i formujemy prostokąt ok.1cm wysokości. Z ciasta wykrawamy kółka metalową obręczą lub szklanką. Na środek nakładamy powidła lub marmoladę i zaklejamy dłońmi troszkę tak jak pieroga. Następnie zbieramy to łączenie(...)płaski placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół, ok.15-20 minut. Czas zależny od piekarnika. Mają się tylko lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko

Smaczne Zdrowe
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 164

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli.   Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;)  ************************************* Śledź mój profil na  Facebooku

Kuchnia Ellie
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 123

uwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie

Ostra na Słodko
Bananowe racuchy, Babka (Seinfeld) 155

łyżek oleju Zalej płatki owsiane wrzącym mlekiem i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj rozdrobnione banany, mąkę (jajo), proszek do pieczenia, cukier i olej. Dokładnie wymieszaj lub lekko zblenduj. Kładź jedną łyżkę ciasta na patelni i smaż placuszki na złoto z obu stron. The Dinner Party  (Season 5, Episode 13) The gang’s invited to a dinner party

Qlinarnie i Qlinarnie
Pączki z dziurką. 154

odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy  i dodajemy razem z jajami, śmietaną i wódką oraz szczyptą soli do mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciastoCiasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek  grubości

Farmażony
Ciasto z owocami i kruszonką 99

kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim. Smacznego! ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo do popołudniowej herbatki

greenscarf
Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 174

ręce). Nałożyć łyżeczkę ( mniej lub więcej w zależności od wielkości kółka) farszu. Palcem wskazującym prawej ręki docisnąć, tak aby nasze uszko łatwiej złożyło się na pół. Brzegi ciasta dokładnie skleić, a końce lekko rozciągnąć i także skleić. W garnku zagotować wodę, gdy będzie wrząca doprawić solą ( według uznania) oraz 2 łyżkami oleju lub oliwy. Naszykować sitko lub durszlak oraz szklankę

Niebieski kubek z kawa
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 167

ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Posmarować wierzch chlebka wodą najlepiej przy pomocy pędzelka i posypać obficie sezamem. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć z foremki i pozostawić chlebek do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

maniapieczenia
Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? 154

wszystkim, postaram się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa.   Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.   Czym się

Powiedz dietom nie
.831. najlepszy przepis na kokosowe placki 152

Mieszamy: jajka, białko, olej i mleko. Dodajemy mąkę kokosową wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki wyrosły i ścieły

breakfast of dreams
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką + film 656

wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy

Smakowite Dania
Sernik z twarogu homogenizowanego 98

mąką ziemniaczaną, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z resztą składników. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem i przełożyć do formy lekko natłuszczonej i wysypanej wiórkami i wyłożonej biszkoptami. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 134

mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość