lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:162/613)

Placek z truskawkami 190

kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 167

kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w malakserze. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać

Stare Gary
Ciasto ze śliwkami i migdałami 172

Węgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto czekoladowe (fasolowe) z kremem 116

chodzi o bloga, jestem zbyt pochłonięta czytaniem notatek na mój ostatni już (hura!;)) poniedziałkowy egzamin, zależy mi żeby z sukcesem zakończyć tą sesję dlatego wpadłam w lekki naukowy ciąg, przepis na to ciasto miałam dodać już dawno ale jakoś nie mogłam się za to zabrać (wybaczcie;)) Składniki (tortownica o średnicy 17cm): ciasto: puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki otrębów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 411

szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE  Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy na 4 części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaczane kuleczki z serem 1124

wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1124

wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około

VioletoweKucharzenie
Bez-błędny sernik 141

wyglądałby pięknie. Jeśli chcecie użyć lilaka o pełnych kwiatach, weźcie pod uwagę, że ma bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy.     Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe

les mirabelles
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 167

się gęste, gdyż tak reaguje mąka pełnoziarnista w połączeniu z płynem. Lepiej nie rozcieńczać wtedy ciasta mlekiem czy wodą, gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :) Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki(...)razem i odstawić do lodówki na 10 minut. Przygotować żółty ser : zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry. Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności: naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca. Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 179

mleku. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji. Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut. Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej(...)bardziej płaski lecz szerszy. Ciasto wyjąć z lodówki na 10-60 minut przed pieczeniem. Nie wstawia się bowiem lodowatego ciasta do piekarnika :) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż do lekkiego zrumienienia. *Melasę można kupić na stoiskach z tzw. zdrową żywnością (lub spróbować zastąpić ją brązowym cukrem muscovado - jak podaje autorka). Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bób i góralski bundz w pierogach 148

słoniny wędzonej lub boczku 1 cebula sól pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Bób gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy . Lepimy

Gotowanie jest łatwe
Muffinki kiwi 172

podejdę do tematu podobnie jak do muffinków bananowych i zobaczymy co z tego wyjdzie. A teraz wnioski z tego cukierniczego eksperymentu: babeczki są mięciutkie, lekko wilgotne i naprawdę pyszne, ale jak to bywa z ciastem z dodatkiem musu ze świeżych owoców po wyciągnięciu z pieca i ostudzeniu lekko opadają. Idealnie zatem pasowałyby do nich duże różyczki z kremu. Krem(...)wanilii i dokładnie mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Do formy nakładamy ciasto na muffinki – można nałożyć dosyć pełno, w prawdzie babeczki urosną podczas pieczenia, ale opadną nieco po wystudzeniu. Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca

Ciastkozercy
Pizza capriciosa 181

wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz: Pieczarki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Pieczarki kroimy w paski i smażymy na patelni. Możemy je lekko posolić. Szynkę kroimy w kawałki. Ciasto na pizzę wałkujemy w okrąg na blacie podsypanym mąką. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Rozprowadzamy sos. Na to układamy pieczarki oraz szynkę. Posypujemy żółtym serem oraz oregano

Kolizje Smaków
PIEROGI RUSKIE 94

Festiwalu. Jako, że ciasto robione jest we wszystkich rodzajach moich pierogów tak samo, to nie będę się powtarzać zainteresowanych odsyłam do wcześniejszego posta w celu znalezienia informacji Jak zrobić ciasto na pierogi . Ta wersja pierogów to zdecydowanie moje najbardziej ulubione. Dzień(...)przepuścić przez maszynkę, dodać do nich podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch.  Okrasę do pierogów przygotować z pokrojonego w kostkę boczku, podsmażonego  z pokrojoną w kostkę cebulą

Kuchnia w opałach
Pączki domowe 133

dobre pączki. Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej. Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie, ciasto doskonale ugina się pod naciskiem zębów. Są lekkie i puszyste. Smaczne nawet drugiego dnia, ale nie wiem, u kogo tyle wytrzymają. To decydowanie jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie robiłam. Przepis pochodzi(...)domowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru (100g) 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka (250ml) 1 łyżka spirytusu powidła z róży Olej do smażenia lukier 1 białko sok z połowy pomarańczy 1/2 - 3/4 szkl. cukru pudru Wykonanie Mlekko lekko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące

Mieszam w Garnku