lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:164/613)

CIASTO KUBUŚ 191

galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Galaretkę przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić aby przestygła, lekko tężejącą wylać na bitą śmietanę. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasto francuskie z brzoskwiniami 152

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego light 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru Oliwa lub masło do wysmarowania blaszki Przepis: Blaszkę do tarty smarujemy oliwą lub masłem. Ciasto francuskie wycinamy odpowiednio na kształt blaszki, a  pozostałe ciasto (ścinki) układamy na brzegach ciasta. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Brzoskwinie kroimy w paski i układamy

Emcia Pichci
Piernik z suszonymi śliwkami 275

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego(...)średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta. Piernik z suszonymi śliwkami Składniki: 125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 100g suszonych śliwek 75g cukru

Smakołyki Bereniki
Drożdżowiec w pikantnej wersji 120

jajkiem, oliwą, solą i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Mieszałam dość długo, aż konsystencja stała się aksamitna. Następnie dodałam resztę mąki i ręcznie wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, sprężyste i cały czas lekko kleiste. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po dwóch godzinach wyłożyłam ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub inną w miarę gładką

Pichceniomania
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 210

Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym.  Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia

Walijskie Pichcenie
Wielkanocne kokoszki i ptaszek. 132

ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety

Kulinarny karnet Christophera
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 170

zdjąć naczynie z ognia i wlać do niego mleko. W ten sposób mleko zdąży się lekko podogrzać. Do pokruszonych drożdży z cukrem dodajemy 8 łyżek mleka z masłem. Rozcieramy drożdże w mleku. Do mikstury dodajemy 3 łyżki pszennej mąki (odjęte od tej naszykowanej do ciasta) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut(...)ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto po pierwszym podrastaniu dzielimy na 14 równych części po około 60-70g (warto posłużyć się wagą kuchenną). Porcje ciasta formujemy na blacie w kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach

Karo in the Kitchen
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 128

taką upieczoną, słodką pietruszkę połączyłam z serkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę.   Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy(...)upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni

Jadło i czytadło
Śmietanowiec w lekko kawowym cieście 182

piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć.  Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 o C, następnie zmniejszyć temperaturą

Czerwień i błękit
Chałka z mlekiem w proszku 161

odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, zagnieść. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski (może się lekko kleić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej uformować wałek, zapleść je w warkocz, końce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 182

nasion gryki. Pochodzi z Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną. Mąka owsiana – powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować(...)ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu. Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać

Mia Cucina Sofieta
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 170

szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi(...)pędzelkiem. Na środek każdego spodu nakładamy po łyżeczce nadzienia. Górne koła nacinamy na szczycie w 4 miejscach, tworząc X nieprzecięty w środku. Nakładamy górne części i lekko je na krawędziach dociskamy, żeby zlepić ciasto – możecie to zrobić palcami, trzonkiem łyżki lub ząbkami widelca. Resztą jajka smarujemy ciastka po wierzchu, posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15-18 minut, do zezłocenia. Pyszne

Karo in the Kitchen
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32895

posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu

Moja Delicja
Podłużne bułki pszenne 164

rozczyn i olej. Początkowo wyrabiamy ciasto robotem z hakami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiałamy ciasto ręcznie. Tak, jak Paweł sugerował – łączny czas wyrabiania, aby ciasto było dobrze napowietrzone, to 20 minut. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych

mojewypiekiinietylko
Tarteletki szpinakowe z serem 105

wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut lub ponownie do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, wstawić do niego schłodzone foremki wypełnione ciastem. Zapiec przez kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia. Farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ), 1 łyżka masła ,  sól , pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku, żółtko(...)maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do foremek z upieczonym ciastem. W farsz powtykać słupki sera. (Ja użyłam sera Grana Padano.)  Ponownie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do stopienia lub zrumienienia sera. Jak kto lubi :) Takie

Codzienna kuchnia niecodzienna