Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichcenieciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety
Kulinarny karnet Christopherazdjąć naczynie z ognia i wlać do niego mleko. W ten sposób mleko zdąży się lekko podogrzać. Do pokruszonych drożdży z cukrem dodajemy 8 łyżek mleka z masłem. Rozcieramy drożdże w mleku. Do mikstury dodajemy 3 łyżki pszennej mąki (odjęte od tej naszykowanej do ciasta) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut(...)ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto po pierwszym podrastaniu dzielimy na 14 równych części po około 60-70g (warto posłużyć się wagą kuchenną). Porcje ciasta formujemy na blacie w kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach
Karo in the Kitchentaką upieczoną, słodką pietruszkę połączyłam z serkiem śmietankowym Almette, w sercu kulki wylądowała suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy(...)upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać serek, bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni
Jadło i czytadłopiana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 o C, następnie zmniejszyć temperaturą
Czerwień i błękitodstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, zagnieść. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski (może się lekko kleić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej uformować wałek, zapleść je w warkocz, końce
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasion gryki. Pochodzi z Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną. Mąka owsiana – powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować(...)ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu. Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać
Mia Cucina Sofietaszybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi(...)pędzelkiem. Na środek każdego spodu nakładamy po łyżeczce nadzienia. Górne koła nacinamy na szczycie w 4 miejscach, tworząc X nieprzecięty w środku. Nakładamy górne części i lekko je na krawędziach dociskamy, żeby zlepić ciasto – możecie to zrobić palcami, trzonkiem łyżki lub ząbkami widelca. Resztą jajka smarujemy ciastka po wierzchu, posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy 15-18 minut, do zezłocenia. Pyszne
Karo in the Kitchenposunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu
Moja Delicjarozczyn i olej. Początkowo wyrabiamy ciasto robotem z hakami. Gdy składniki się połączą, dalej wyrabiałamy ciasto ręcznie. Tak, jak Paweł sugerował – łączny czas wyrabiania, aby ciasto było dobrze napowietrzone, to 20 minut. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych
mojewypiekiinietylkowstawić do zamrażalnika na 10-15 minut lub ponownie do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, wstawić do niego schłodzone foremki wypełnione ciastem. Zapiec przez kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia. Farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ), 1 łyżka masła , sól , pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku, żółtko(...)maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do foremek z upieczonym ciastem. W farsz powtykać słupki sera. (Ja użyłam sera Grana Padano.) Ponownie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do stopienia lub zrumienienia sera. Jak kto lubi :) Takie
Codzienna kuchnia niecodziennaniego około 1/7 ciasta. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło, ma być lekko złote). Przygotowujemy bezę. Z pozostałych białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukry. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Pianę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)papier przycięty do rozmiarów blachy). Piec około 45 minut w termo-obiegu w 150 stopniach, jeśli beza zbytnia się zarumieni możemy zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka. Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie
Mania GotowaniaPrzekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy). Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części. W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny. Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję
UgotujmyTo.plwpływem cukru rozpuszczą się. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść. Ciasto powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką(...)stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra, wykrawać prostokąty. Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :) Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje
Codzienna kuchnia niecodziennagłowy robiąc zakupy. Główkowałam co by tu zrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego(...)Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/