lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:164/613)

Tarteletki szpinakowe z serem 127

wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut lub ponownie do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, wstawić do niego schłodzone foremki wypełnione ciastem. Zapiec przez kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia. Farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ), 1 łyżka masła ,  sól , pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku, żółtko(...)maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do foremek z upieczonym ciastem. W farsz powtykać słupki sera. (Ja użyłam sera Grana Padano.)  Ponownie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do stopienia lub zrumienienia sera. Jak kto lubi :) Takie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 170

niego około 1/7 ciasta. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło, ma być lekko złote). Przygotowujemy bezę. Z pozostałych białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukry. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Pianę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)papier przycięty do rozmiarów blachy). Piec około 45 minut w termo-obiegu w 150 stopniach, jeśli beza zbytnia się zarumieni możemy zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka. Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie

Mania Gotowania
Włoski biszkopt z owocami 149

Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy). Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części. W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny. Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim na który wykładam resztę kremu i przykrywam trzecim krążkiem. Posypuję

UgotujmyTo.pl
Bułki ze szpinakiem i fetą 133

wpływem cukru rozpuszczą się. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść. Ciasto powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką(...)stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra, wykrawać prostokąty.  Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :)  Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta ze szparagami 161

głowy robiąc zakupy. Główkowałam co by tu zrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego(...)Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Porzeczkowa fantazja z serem 185

150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego.     Mąkę przesiać, dodać cukry, masło, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st.       Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej(...)owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście.     Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Świąteczne bułeczki makowe 155

Wykonanie  Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając mleka , kiedy ciasto mamy dobrze  zagniecione , podsypujemy dno miski , oraz wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto

Mój Smak
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 156

przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie i lekko stwardnieje. Smacznego.   Drugi przepis na marchewkowe ciasto bezglutenowe o zapachu pomarańczowym. Potrzebne nam będą : 250 g marchewki (3 średnie marchewki), 1 pomarańcza, 5 jajek, 20 g masła, 200 g cukru

MODA NA BIO
Ciasto cytrynowe 240

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru. Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym cieście

UgotujmyTo.pl
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ 231

ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam  TUTAJ  i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki:  (ok 20 ślimaczków)   opakowanie ciasta francuskiego (250 g)  100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych) 1 jajko do posmarowania ślimaczków 100 g masła 80 g cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 152

ciasto, tak aby pokryło całą powierzchnię patelni, ale nie było zbyt grube. Gdy zacznie się ścinać po bokach, naleśnika należy odwrócić na drugą stronę. Powinien być lekko zarumieniony. Czynność powtarzamy do wyczerpania całego ciasta. Na naleśniku układamy twaróg, powidła śliwkowe, zawijamy i gotowe. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 181

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie  dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka(...)otrzymania jednolitej, płynnej konsystencji. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, lekko studzimy i dodajemy do 1-wszej miski. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do pierwszej cały czas mieszając (najpierw za pomocą trzepaczki, potem łyżką). Ciasto przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto z porzeczkami - smaki dzieciństwa 173

sposób (innych możliwości nie miałam). I choć ciasto nie ma w sobie tego czegoś, tego sekretnego składnika który dodawała moja Ciocia, wyszło bardzo dobre, owocowe, lekkie. I jeżeli lubicie tak jak ja porzeczki, ciasto na pewno Wam zasmakujcie. Być może, to właśnie ten przepis zapiszecie w swoim kajeciku, który kiedyś przekażecie następnym pokoleniom? Częstujcie się. Zapraszam na Ciasto z porzeczkami

Słodkie Przyjemności
Japońskie kule na patykach. 421

Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki mleczne 130

masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość.  2. Po wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania