lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:169/613)

Tarta truskawkowa z bezą 166

ciastem dno i boki formy, a papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę (fot.1) . Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez(...)spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3) , wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje.   linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin

Świat Ciasta
Lekki sernik budyniowy 101

razem lekki sernik budyniowy… Jest bardzo łatwy do zrobienia i smaczny. To wypiek dla każdego. Przygotowanie go zajmie wam 45 minut a efekt – gwarantowany!   Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Jak będzie bardzo lepić się do rąk możecie dodać trochę więcej mąki. Ale nawet takie lepiące będzie ok. 2. Blachę/tortownic(...)baaardzo trudne…. Kilka dodatkowych porad: – Jeśli lubicie ciasta bardziej słodkie dodajcie do masy więcej cukru. – Jeżeli nie macie miski z pokrywką do miksowania to proponuje fartuszek bo masa po dodaniu mleka może trochę pryskać – Można jeść sam lub podawać o polewą owocową   The post Lekki sernik budyniowy appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Napoleonka 129

foliowego i wkładamy do zamrażarki na ok 1 godzinę (lub do lodówki na ok 2-3 godziny). W międzyczasie 2 jednakowe blachy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy ciasto jest schłodzone wyjmujemy je z lodówki/zamrażarki, dzielimy na 2 równe części... ...i rozwałkowujemy na placki o wielkości blachy, w której będziemy je piec, następnie rozwałkowany placek nawijamy(...)sitko. Masę stale mieszamy. Gdy zgęstnieje i zagotuje się, gorący krem przekładamy i równomiernie rozprowadzamy na jednym z placków... ...i przekrywamy go drugim plackiem, przygniatając go lekko, by przywarł do kremu. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i jemy

Taste Of My Day
Ciasto czekoladowe z masą kokosową 690

żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych 300 ml śmietany 30-36% słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie) Polewa: 200 ml śmietany 30-36% 200 g gorzkiej czekolady 1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę(...)żeby nie przypalić!) Przestudzić. Połowę wiórków dodać do przestudzonego budyniu kokosowego. Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kokosową. 3. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli korzystamy z wiśni w alkoholu, to alkoholem lekko nasączyć spód, wyłożyć połowę masy kokosowej i na to powciskać połowę wiśni. Na to ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć

UgotujmyTo.pl
Cynamonowe bułeczki z lukrem 100

piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach

Pink Envelope
Rafaello na biszkopcie 490

średnicy na górze 24 cm wykładamy wewnątrz upieczonym ciastem. (patrz zdjęcie poniżej) Jest ono elastyczne i miękkie i fajnie się dopasowuje do kształtu miski. Lekko dociskamy do brzegów. W tym czasie pieczemy drugie ciasto. Wycinamy z niego koło o średnicy 24 cm tak aby można było przykryć wierzch ciasta. Pozostałe kawałki wykorzystamy do przełożenia kremem i nie przejmujcie się można

O kuchni z uczuciem
Bułeczki cynamonowe 79

piernika 2 łyżeczki mleka Przygotowanie Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30x40 cm). Wierzch

pink envelope
Ciasto rafaello na krakersach 406

Rafaello na krakersach... Warstwy lekko słonych krakersów. A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany. Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia. Zapraszam! Składniki: Krem kokosowy: 2 żółtka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3/4 szklanki białego cukru; 2 płaskie łyżki mąki pszennej; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; 500 ml mleka; 250 g miekkiego masła; 150 g wiórków kokosowych. Dodatkowo

Gospodyni Miejska
Bułki nocne 210

rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np. bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz dostać a o smaku już(...)dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę - wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy - ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne - wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś

Basia w kuchni
Ciasto - tort czekoladowy z kremem... 1200

Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!!   Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki

SMYKWKUCHNI
Panie proszą Panów 125

Zawsze ciekawił mnie fenomen mazurka. Czemu jest to takie "wielkanocne" ciasto? Czy to kwestia tych wszystkich puzderek na wierzchu, bo wszystkie one jakieś takie przybajerzone są. Postanowiłam sprawdzić .  Początkowo miał być krówkowy, ale po otwarciu mleka kokosowego okazało się, że mam niezłą śmietankę i przepis lekko zmodyfikowałam. Znowu eksperymentalne wykonanie. Mazurek pomarańczowy 150g mąki 75g masła ( plus do posmarowania(...)pieczenia wysmarowałam masłem oraz sparzyłam pomarańczę wrzątkiem i skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 20min. w 180st. Wystudziłam. Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam cukier puder, skórkę pomarańczy, a na końcu delikatnie wlewałam śmietanę

bastalena
Pączki z miodem 160

wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto(...)ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte. W dużym garnku

Na słodko lub wytrawnie
Paluszki drożdżowe przekąska nie tylko na impreze - przepis 230

rąk możemy już odłożyć do naoliwionej miski ) - przykrywamy i odstawiamy na ok 40-50 minut do podwojenia swojej objętości - po tym czasie wykładamy na blat lekko omączony, odgazujemy (kilka razy delikatnie przegnieciemy ciasto) - odcinamy kawałki i formujemy wałeczki cienkie  układamy na blaszce smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszymi posypkami - wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

Basia w kuchni
Kokosowe ciasto z mango 165

Mango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami. Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango . Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość! Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Spróbujcie! SKŁADNIKI ( keksówka ) - jajko – 2 sz – cukier(...)masy białkowej i delikatnie mieszamy. Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła. Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy. Formę ( ja używałam silikonowej ) lekko natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min / 180C ( do suchego patyczka ). Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i oprószamy wiórkami

Ostra na Słodko
ciasto Shrek 400

gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe(...)delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. aby masa stężała. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia