lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:188/613)

Słodka kostka czyli ciasto architekta 201

kolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały.  Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać ją na ciasto. Przełożenie: Na biszkopt jasny nakładamy ciemną masę z kakao. W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem dziurki i kładziemy go na wierzch masy. W dziury wkładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z prince polo 3552

Mnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich(...)ponownie wymieszać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd

Ala piecze i gotuje
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 214

Puszyste, mięciutkie, lekko wilgotne.  Wspaniale komponuje się z wiśniami, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne. Składniki: (u mnie tortownica 22cm) 4 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szkl. mąki łyżka kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie: Jajka wbijamy do miski(...)dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Torcik orzechowo pomarańczowy. 126

45min. Przygotować gnache, polewę czekoladową . 100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady. Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache. Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca

Kulinarny karnet Christophera
C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą 132

patelnię szczypta soli Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta  i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka cytrynowa 169

Pyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa,  z kawałkami suszonych jabłek.  Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy(...)ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 109

dodajemy sól, cukier, 2 jajka, olej sezamowy. Dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do miski z mąką. Wsypujemy ok. 100g sezamu. Robotem z hakami wyrabiamy ciasto, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, dalej wyrabiamy (łącznie ok. 10 minut). Gotowe formujemy w kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze

mojewypiekiinietylko
P... Pierogi! (i polska impreza!) 177

Rozwałkowujemy i (najlepiej kubkiem) wykrajamy kółka. Lepienie : 1.      Każde kółko (przed wypełnieniem nadzieniem) należy lekko « rozszerzyć » w palcach, aby było większe. Ostrożnie ! Uważajcie, aby ciasto się nie przedziurawiło ! 2.      W mokre palce nabieramy trochę farszu, tworzymy z tego kulkę, kładziemy na środek wykrojonego ciasta i zlepiamy. Najpierw

Kitchens Alphabet
Tarta czekoladowa ze śliwkami 130

odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy... Składniki; Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii, 1 lekko ubite białko, Nadzienie; 1 pomarańcza, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut. Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te

Anioły w kuchni
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 270

masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki.  Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować czekoladowe wiórki do przybranie: każdą czekoladę rozpuścić w oddzielnym naczyniu w kąpieli wodnej. Rozsmarować cienką warstwą na szklanej płytce

SzczyptaSmaQ
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 121

być słodko i prosto, z barwnymi dekoracjami i zaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy(...)trochę czasu na nadrobienie blogowych zaległości - ten tydzień bowiem wcale nie jest lżejszy od poprzednich... Wczoraj do domu wróciłam o piątej, bo pomagałam przy cieście na konfirmację. Na szczęście się udało, ale muszę przyznać, że lekko nie było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami 151

górze "układam" łatki z masy czekoladowej, która jest dość gęsta. Dodatki: 250 g wydrylowanych wiśni - świeżych lub mrożonych Na sernik z łatkami równomiernie wykładam wiśnie lekko wciskając je do masy.   W tym cieście sprawdzą się właściwie wszystkie owoce sezonowe, które są kwaskowe w smaku. Można wykorzystać także truskawki lub inne słodsze owoce, pamiętając jednak, by dodać mniej cukru

Cooking Monster
Ekspresowe babeczki bananowe ze słonym masłem orzechowym. Z polewą, lub bez. 114

łyżeczkę stewii z erytrytolem lub cukier kokosowy. Gdy słodkość jest już odpowiednia, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego i lekko łączymy (wystarczy dwa razy delikatnie przemieszać). Nakładamy ciasto na foremki wypełniając 3/4 objętości. Do każdej babeczki dodajemy odrobinę masła – ok. 3/4 łyżeczki i delikatnie nakrywamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180C. Polewa: Do garnka

Fill The Bowl
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami 140

przygotowania: 1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku. 2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Kuchnia domowa Ani
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 144

drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Sos pomarańczowy: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu. Gotowym

Oryginalny smak