lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:285/613)

Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki 138

mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) ,  w tym czasie przygotować krem, wymieszać ricottę z wiórkami limonką i miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta

zdrowa vege kuchnia
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 198

Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem

Czerwień i błękit
muffinki serowe z papryką 134

Przygotowanie: Do naczynia wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz przyprawami; odłożyć.   W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, paprykę i ser żółty, posiekane zioła.  Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą

ChilliJemy
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 230

będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (możemy wtedy piec

Mała Cukierenka
Miętowa kostka 347

blogu Sylwii z bloga Ostra na słodko zobaczyłam to ciacho. Bardzo byłam ciekawa smaku tego ciasta więc upiekłam na weekend. Troszkę zmieniłam tu i ówdzie i muszę przyznać, że ciacho jest pyszne. Lekko orzeźwiające dzięki miętowym landrynkom. Na początku myślałam, że landrynki się nie rozpuszczą ale myliłam się. Tak jak Sylwia zapewniła rozpuszczą się i tak się stało choć troszkę

Ewa w kuchni
Kruche wiatraczki z marmoladą 131

cukrem pudrem. Zrobić dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto.  Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku długości około 5cm. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych. Na środku nałożyć trochę marmolady i zlepiać do środka brzegi tworząc małe wiatraczki.  Piec około

Z miłości do słodkości
Sycylijska pizza z rybą 172

zwykła papryka -szczypiorek -brokuł ugotowany na parze -oliwa z oliwek, sól -szynka Dodatki komponujecie sami według potrzeb kubków smakowych. Z pozostałego ciasta wałkujecie placek, kroicie w długie paski i ściskacie co ok.centymetr, powstanie pasek kokardkowy. Przykrywacie pizzę i lekko dociskacie. Smarujemy oliwą z oliwek kokardki i pieczemy w 210 stopniach około 15-20 minut. Pizzę podałam z rybcią obsmażoną

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa neapolitańska 141

Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko.  Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.  Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.  Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą

Bea(u)ty kitchen
Babka ajerkoniakowa 172

ajerkoniak. Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto. Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut. Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy. przed podaniem posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
Kotleciki drobiowe 323

pół łyżeczki przyprawy Maggi i łyżkę mąki. Całość wymieszał mój syn i odstawiliśmy to na ok 30 minut. Drobno posiekana cebulę lekko posoliłem aby cebula zmiękła i połączyłem ją z resztą składników przed samym smażeniem. Większą łyżką nabierałem ciasto i kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz tworząc nieduże kotleciki, smażyłem na złoty kolor

Mechanik w kuchni
Chrupiące orzechowe ciasteczka z domowym kajmakiem 134

masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Na gorące ciastka nakładamy po łyżeczce masy

Jadło i czytadło
Sezon na węgierki - Knedle :) 141

następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody partiami. Kluchy lubią dużo wody i luz w gotowaniu ;) gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito

vegetanie
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 139

Ciasto jak na zwykłe kopytka, przepis TUTAJ Oprócz klasycznych składników dodajemy łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę imbiru, sporo czosnku niedźwiedziego, pieprzu. Zagniatamy ciasto, tworzymy wałki i kroimy w romby. Gotujemy kilka minut i przelewamy do sita, po czym spłukujemy lekko zimną wodą. Gotowe :) Dodatek to potrawka z fasolek szparagowych. Składniki: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej 1/2 opakowania żółtej fasolki szparagowej

vegetanie
Pączki z marmoladą 121

wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu formować kulki, lekko spłaszczyć i nakładać po 0,5 łyżeczki marmolady (lub powideł) i zlepić. Odłożyć na stolnicę posypaną mąką i pozostawić na jakiś

dom-agi.pl
TARTA TATIN Z KIWI 166

odpowiednio do średnicy formy i układam na owocach. Zmniejszam temperaturę piekarnika. Całość piekę w 200 stopniach przez 17-20 minut, aż ciasto przyjemnie się przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na 20 minut, by odpoczęło, a powstałe soki lekko się zestaliły. Następnie kroję ostrym nożem. U sióstr Tatin nie mogło zabraknąć kulki lodów i kleksa z bitej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3593

wykrawać krążki o śr.ok.3,5cm. Wewnątrz każdego krążka wyciąć jeszcze malutkie kółko. Z wyciętych kółeczek i ścinek zagnieść również ciasto i powykrawać koła. Mnie za każdym razem wyszło 21 sztuk. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju, na lekko rumiany kolor. Po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym

Smaczne Zdrowe
CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM 117

pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe

Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka "ala pieguski" 129

minut (do złotobrązowej barwy). Od razu po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka przełożyć na inną płaską powierzchnię. WAŻNE: Nakładajcie małe porcje ciasta na blaszkę, bo inaczej wyjdą Wam gigantyczne ciasteczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka są w środku lekko miękkie, ale już po kilku minutach stwardną. Należy je od razu zdjąć z gorącej blaszki, bo inaczej nam się pokruszą. Czekoladę można

Passions hobbies life
Ciasteczka Apple Pie 133

około łyżkę jabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek. Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego ciastka lekko nacinamy. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia się ciastek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki brukowce 237

potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż z piernikami jest

Blondynka Gotuje
Tłusty Piątek...? Dlaczego nie... 145

oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki. W środek każdej wcisnąć kawałek czekolady, dokładnie zlepić. Kulki lekko spłaszczać, ułożyć na blacie oprószonym mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pączki powinny ładnie urosnąć. Smażyć na rozgrzanym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini naleśniczki przekładane - śniadanie do szkoły 291

uwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu mini naleśnika takiego aby był puszysty, lekki, nie był utopiony w tłuszczu, aby można było go paluszkami bez problemu zajadać. Ile różnych wersji ciasta zrobiłam, aby uzyskać swój cel ....nie pytajcie :)) SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka

Basia w kuchni
Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 164

wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości, które znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto! Składniki na ciasto,  trzy pizze o średnicy 25-30 cm : 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody

Apetyczna babeczka
Pierogi z białym serem wg Kasi 146

żółtko duże lub 2 małe, cukier do smaku. Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną i posypane cukrem ...Odsmażane na dzień następny -jeszcze

Proste Potrawy
Kopytka marchewkowe 191

maszynce lub dokładnie ugnieść razem ( lepiej zmielić ) Dodać około 6 łyżek mąki, wbić jajko, dodać szczyptę soli, połączyć starannie wszystkie składniki Ciasto ma być podobnej konsystencji jak na zwykłe kopytka Rozwałkować rękoma na cienkie, długie wałeczki i pokroić lekko skośnie, ugotować w posolonym wrzątku

Proste Potrawy
Pyzy 283

przez praskę do ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu

Moje domowe kucharzenie
Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:) 263

Zaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;) Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne, a przed chwilą upiekłam następne - tym razem z dodatkiem kakao:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 182

móc to potem zawinąć ). Część ciasta wyłożyć dokładnie na folię na spodzie blaszki. Na to położyć szynkę, przykryć płatem ciasta chlebowego i bardzo dokładnie połączyć dół z górą, tak by nie było żadnej szpary.  Górę można lekko oprószyć mąką lub otrębami i szczelnie obwinąć kilkoma warstwami folii. Wkładać do nagrzanego do 250 *C piekarnika i piec w tej temperaturze

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe bułeczki z kabanosami i cebulką 189

cukrem i oregano. Dodać letnie mleko,margarynę i jajko, wyrobić ciasto. Dodać pokrojone kabanosy i cebulę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość na ok. 1 godzinkę. Następnie uformować bułeczki (okrągłe kuleczki i lekko spłaszczyć), z podanych składników wychodzi ok 10-12 bułeczek w zależności od wielkości. Odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce

Monia miesza i gotuje
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 220

letni torcik na urodziny dla swojej córki, mogłabyś zrobić? – pytanie mojego męża, pewnego popołudnia. Odpowiedź moja jak zawsze pozytywna, czego się nie robi dla znajomych. Miał być letni, lekki, dla dziewczynki, mało skomplikowany a zarazem uroczy i smaczny. Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich(...)wykładamy 1/3 kremu, następnie 1/3 frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chałka maślana 183

pory, gdy zostałam zmuszona do zrobienia porządków w zdjęciach. Przepis pochodzi z babcinego kajetu z przepisami, lekko go zmodyfikowałam i zmniejszyłam też ilość składników. Chałka według tego przepisu jest bardzo puszysta i maślana, ale jest dosyć ciężka. Ciasto łatwo się zagniata i formuje. Ale samo przygotowanie tych maślanych chałek jest trochę czasochłonne, gdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 217

przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na nieco odmienne śniadanie/kolację. Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię ;)  bo nie próbowałam... A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce - idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek(...)wykorzystałam od razu to potem zrobiłam z niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. Było i szybko, i pysznie :)  od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie :) P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia... ;) Składniki

Kolorowy Przepisownik
Brownie z burakiem. 235

pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka  I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite .  Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół(...)wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej czekolady  1 czubata łyżka kakao 2 łyżki masła. Wszystko rozpuścić , doprowadzić do wrzenia , po przestudzeniu polać ciasto . Smacznego :) inspiracja : blog Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sałatka z paluszków krabowych 244

Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić. Jeżeli środek ciastek zbyt wyrośnie, możemy go lekko wgnieść do środka palcem. Paluszki krabowe i łososia pokroić w drobne kawałki. Ogórek obrać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania