W końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z bitą śmietaną, z dżemem czy też same, zawsze
Smaczne ZdroweTopielec" w wersji z powidłem i kruszonką. Lekko zmodyfikowany przepis ze starego numeru "Poradnika Domowego". W oryginale bez dodatków i bez kruszonki. 25 dag margaryny 3 szklanki mąki 4 jajka 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub owoce Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić) po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru(...)margaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą
Praktyczna plSurowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić łyżeczkę(...)patelni, aż lekko zmięknie) Szparagom odciąć główki, odłożyć na bok, łodygi pokroić w plasterki. Przygotować zalewę jajeczną*. Jajka wbić do miarki (naczynia) z podziałką na szklanki (cup), uzupełnić śmietaną wymieszaną z mlekiem, do uzyskania objętości 1 szklanki. Masę posolić i popieprzyć. dodać koperek i starty ser. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę usmażonej rukoli
Stare Garysię zbyt mocno spiekać z wierzchu należy przykryć pergaminem. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku aż lekko przestygnie, aby nie upadł zbytnio przy przenoszeniu. Przygotować polewę: Jajko sparzyć wrzątkiem a następnie ubić z cukrem na kogle mogle, dodać rostopione masło i kakao. Wylać na ciasto
Jadło i czytadłowodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy(...)ogniu, mieszając od czasu do czasu. Aby przygotować kruszonkę należy rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy na kilka minut aby lekko przestygło. Dodajemy cukier i mąkę. Ucieramy aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka nie jest sypka dodaję jeszcze mąkę aż uzyskam zadowalającą konsystencję. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wykładamy całe jej dno oraz boki na wysokość około 1-2 cm. Podpiekamy
Mania Gotowaniapieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka(...)cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy i wykładamy na przygotowany biszkopt. Polewa: Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Chłodzimy w lodówce. Moje posty
Słodka StronaMoja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka. Ostatnio gustujemy w ciachach owsianych. Te są szczególnie pyszne , bo prażony słonecznik nadaje im lekko orzechowy posmak. Bardzo zdrowe a zarazem smaczne ciastka. Idealne zarówno do kawki jak i na drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej(...)dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach od siebie. Lekko je spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp.175*C ( termoobieg) do lekkiego zrumienienia. Pozostawić na blaszce do wystudzenia
Smaczne Zdrowełyżeczki amoniaku , 1/2 kg mąki , 1/2 szklanki mleka , przyprawa piernikowa - opcjonalnie, barwniki spożywcze - opcjonalnie. W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam(...)Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej. Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam na grubość ciasta makaronowego, a część na grubszą. Wykrawać dowolne kształty foremkami lub radełkiem. (Po upieczeniu cieńsze ciasteczka były bardziej chrupiące, a grubsze przypominały biszkopciki.) Przed upieczeniem można posmarować je białkiem jajka
Codzienna kuchnia niecodziennapotrzeby chwili. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo(...)pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię dynię w wydaniu babkowym, a najbardziej to chyba lubię dynię na słono… Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na orzechowo-serowo-dyniową krajankę) Orzechowo-dyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej • ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki(...)ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy upieczonymi okruszkami. Chłodzimy w lodówce przez
Mia Cucina Sofietaironicznie zmrużonymi oczami Dopiero późną nocą przy szczelnie zasłoniętych oknach gryziemy z bólu ręce umieramy z miłości Małgorzata Hillar Nie widzicie tutaj przypadkiem własnego odbicia...? Do tej pory piekłam ciasto marchewkowe ze sprawdzonego przepisu ale tym razem postawiłam na inny przepis. I żałuję. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłam, bo ten nowszy przepis okazał się o wiele lepszy od poprzedniego(...)własnych potrzeb. Ten aromat unoszący się w kuchni w czasie pieczenia jest po prostu nieziemski. A dodatek lekkiego, orzeźwiającego kremu wieńczy całość. Wprawdzie zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju
My simple kitchenJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników(...)babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki
pink envelopePiec nagrzewamy do 180*C Foremkę do pieczenia, najlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:) pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek(...)białek. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut. Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy oprószone cukrem pudrem:) P.S Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor
Luźna Kuchniasobą. Ogarniam myśli. Refleksji czas. Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują(...)masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem
My simple kitchen