lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:297/613)

rogaliki półfrancuskie z makiem i moje kuchenne znaleziska 133

zmniejszenie tempa życia przyda mi się. Wracając jednak do tematu postanowiłam z racji większej ilości wolnego czasu niż normalnie zrobić ciasto bardziej pracochłonne. Nigdy nie chciało mi się robić ciasta francuskiego, nie wiem jak wy ale zawsze kupuję gotowe i nie ma cierpliwości żeby go zrobić samemu. Oczywiście tym razem moja ambicja nie sięgnęła aż tak daleko ale postanowiłam zrobić(...)mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie:  Drożdże kruszymy do miski  i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem. W drugim naczyniu  łączymy mąkę z solą. Do pierwszej miski z drożdżami dodajemy jajko i wsypujemy mąkę z solą. Ciasto miksujemy  na najwyższych obrotach aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto zacznie nam się odrywać od brzegów miski możemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 188

smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka

Kulinarne przygody Gatity
Kremówka bez pieczenia + film 131

Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka(...)zagotowujemy a następnie odstawiamy z ognia. Formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
MUFFINKI BURACZANO-KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ (vel muffinki z Talbota) 133

gumowate, jak te moje troszeczkę tym razem :P), - przelać ciasto do foremek (od razu, żadnego czekania, bo nie wyrosną!), - po wierzchu obsypać jeszcze kokosem i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego - piec do suchego patyczka czyli około pół godziny w temp. 180 stopni. Gotowe muffinki zostały oblane czekoladą, taką zwykłą gorzką lekko podrasowaną czyli: - pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem(...)chce, trochę cukru, - mieszamy wszystko, dodajemy odrobinę oleju i kiedy czekolada lekko zgęstnieje wylewamy ją na ciacha. Na górę jeszcze raz wiórki kokosowe i w zasadzie można jeść od razu, oblizując palce z czekolady ;) Niestety po upieczeniu nie widać już tego pięknego buraczanego koloru, jakie miało surowe ciasto, jedynie po wierzchu jest trochę różowawo, ale smak jest jak najbardziej buraczano

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 192

etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;)) Składniki: 650g mąki pszennej, 150g cukru,  jajko, 5 żółtek,  150g margaryny Palma z murzynkiem, 3/4 szklanki mleka, 50g świeżych drożdży, szczypta soli. Wykonanie Mleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Odstawić

Z miłości do słodkości
Mazurek migdałowo-kajmakowy 124

masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Już dosyć gęstą ale jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy dowolnymi bakaliami i rozpuszczoną czekoladą

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 207

gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki(...)Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem

sama złodycz
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 119

razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciąć w poprzek na trzy blaty i przełożyć je warstwą konfitury. Lekko docisnąć, oprószyć cukrem pudrem i zajadać

Kuchenne zapiski Edyty
Brownie z serową masą kajmakową i malinami 172

pieczenia. W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut

Czerwień i błękit
Lazania na własnym cieście 155

kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto  i grubsza warstwa sosu beszamelowego. Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min. Przed podaniem lekko przestudzić i kroić na kawałki

Gotowanie jest łatwe
Doughnuts - donuts - pieczone pączki z dziurką 248

składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do każdej z dziurek na donut'y (bądź na patelnię) umieszczamy po 1 łyżecz ce ciasta. Zamykamy pokrywę, nie dociskając jej (donut'y rosnąc wypychają pokrywę do góry) i pieczemy do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Możemy trzymać je dłużej, jeżeli wolimy ich bardziej chrupiącą wersję. Dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Proste ciasto dyniowe 173

wlewając mokre składniki do suchych i mieszając niezbyt porządnie łyżką (to również ma znaczenie jeśli chcemy uniknąć zakalca). Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem  i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45-55 minut do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy z formy, żeby odparowało. Smacznego! Post powstał w ramach jesiennego wyzwania blogowego Mocnej Grupy Blogerów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 168

blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę. Układać przygotowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować  lekko roztrzepanym białkiem. Piec ok 25-30 min w 170'C Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier

Malinowa Kawiarenka
Placuszki z jagodami goji 122

obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 104

być. Po wrzuceniu pierwszych klusek przyjrzyjcie się czy się nie rozpadają. Jeżeli tak to dodajcie mąki do ciasta. Kluski gotuje się 5-7 minut aż nie będą surowe w środku. Następnie wyciągamy je z wody odsączamy lekko i na talerz. Do tego kapusta i jakaś zasmażka. Można podawać z cebulką, samym masłem lub też coś bardziej niezdrowego typu boczek smażony

Kulinarna Patilogia