lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:301/613)

Minibabeczki z owocami 119

Coś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche minibabeczki (ja użyłam gotowych Dancake), można też zrobić samemu z przepisu na kruche ciasto szklanka mleka łyżka cukru pół opakowania cukru wanilowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej pół kostki masla owoce Przygotowanie Mleko

Kulinarne Inspiracje
Bułeczki orzechowe 169

Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny(...)wyrośnięcia. Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Liska podaje, aby bułki piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 137

cytryny. Mieszamy łyżką i obserwujemy konsystencję – ma być gęsta, ale lekko lejąca – taka aby nałożona na łyżkę wolno z niej spływała. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy znów trochę soku i ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc

Moja Delicja
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 563

delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne - Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasta wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne, do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół. Krem - jajko i cukier(...)kawy a następnie nasączyć nim biszkopty. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować

Złote przepisy
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 137

trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał ;) Powstało pyszne ciasto, które z mig zniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 305

szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka(...)pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto sie zarumieni

Monia miesza i gotuje
Wielkanocne mazurki. 157

temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały mazurek z bakaliami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki. Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód

Kulinarny karnet Christophera
Tort miodowy 382

miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia - tak samo postąpić z następnymi pięcioma blatami - upieczone i ostudzone(...)każdym razem krem należy wyrównać i przycisnąć do niego lekko następny blat - wierzch i boki można udekorować płatkami migdałów, a górę tortu malinami Tort miodowy najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce (1-2 dni), masy uzupełniają się smakowo i wizualnie - krem budyniowy jest mało słodki, najsłodszym elementem w cieście jest masa krówkowa, obie masy ładnie ze sobą kontrastują

Smakołyki Bereniki
Kurczak w ziołowej panierce 246

kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę

dom-agi.pl
ciasto Latte Macchiato 1962

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)posypania Pierwszy blat ponczujemy i rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószamy je kakaem. Biszkopty przykrywamy drugim blatem posmarowanym cienką warstwą kremu, górę biszkoptu ponczujemy, smarujemy resztą masy, układamy namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto schładzamy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem

Domowy Smak Jedzenia
Kokosanki - najlepsze! 196

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Tort z malinami i bitą śmietaną 450

Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki: Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą

Oryginalny smak
HUMMUS Z DYNIĄ. 165

Chłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z musem truskawkowym 382

 Kochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy

Smaki Edyty
Waniliowe Ptasie Mleczko na zimno 784

Na przekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi

Z miłości do słodkości