lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:290/613)

Ciasto marchewkowe z kremem 132

ironicznie zmrużonymi oczami Dopiero późną nocą przy szczelnie zasłoniętych oknach gryziemy z bólu ręce umieramy z miłości Małgorzata Hillar Nie widzicie tutaj przypadkiem własnego odbicia...? Do tej pory piekłam ciasto marchewkowe ze sprawdzonego przepisu ale tym razem postawiłam na inny przepis. I żałuję. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłam, bo ten nowszy przepis okazał się o wiele lepszy od poprzedniego(...)własnych potrzeb. Ten aromat unoszący się w kuchni w czasie pieczenia jest po prostu nieziemski. A dodatek lekkiego, orzeźwiającego kremu wieńczy całość. Wprawdzie zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju

My simple kitchen
Czekoladowo - kokosowe babeczki 138

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników(...)babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki

pink envelope
Lemon 'n' ricotta Bar 202

Piec nagrzewamy do 180*C Foremkę do pieczenia, najlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:) pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.  Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek(...)białek.  Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut.  Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy oprószone cukrem pudrem:) P.S Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor

Luźna Kuchnia
Ciastka - Łapy Misia 119

sobą. Ogarniam myśli. Refleksji czas.  Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują(...)masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem

My simple kitchen
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 188

rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej. Ogólnie ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze.  Kruche, lekko się listkujące, intensywnie serowe. Bajka. Przepis z gazetki Lubię gotować nr 6/2005. Pikantne ciasteczka z żółtym serem Składniki(...)tarce o dużych oczkach.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać. Wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mleko. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać na blaszce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 270

później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała na znalezieniu dobrego ciasta z kokosem. Idealne znalazłam na blogu " W kuchennym oknie ". Może i Wam przypadnie do gustu. Jest wyśmienite! Jabłka obrać, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli mają dużo soku, należy lekko odcisnąć go dłońmi. Margarynę utrzeć do białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać

Świat Ciasta
Drożdżówki z serem 170

czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach! By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi! Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi! SKŁADNIKI: ( ok. 8 szt ) CIASTO: * mąka – 250 g * drożdże suszone – 10 g * miód – 10 g * jajko – 1 szt * mleko

Ostra na Słodko
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 148

ciepły kocyk i kubek rozgrzewającej herbaty. A co do herbaty? Polecam aromatyczną, pachnącą cynamonem szarlotkę na półkruchym cieście. Pyszna solo, a jeszcze lepsza na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. Ciasto: 500g mąki 1 kostka masła 3/4szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier z prawdziwą wanilią(...)brązowym cukrem i cynamonem i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się lekko miękkie, a sok, który puszczą, wraz z cukrem i cynamonem stworzą gęsty, brązowy syrop. Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto. Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, ekstrakt

Zawsze głodna!
SERNICZEK WINOGRONOWY 213

winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami. Zalewamy galaretką. Odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeje serek miksujemy razem

Z Majeczką w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem i jabłkami 191

stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 jajka 200 g cukru pudru 150 ml oleju

Domowa cukiernia Ewy
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 145

czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb. Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest słodki. Wszak porządne, gorzkie kakao jest... Gorzkie . Chleb jest pyszny z dżemem czy nutellą(...)drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml wody. Odstawić. Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Do drugiej miski (z kakao) dodać resztę wody i 1 łyżkę oliwy, zagnieść i dobrze wyrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik serowy 295

zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica  21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób(...)częśc masy serowej. Ułożyc na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryc je masą serową. Na wierzchu ułożyc biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalac tężęjącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 106

wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :) Składniki : 150 g cukru 6 małych jaj (m) 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)Odstawiamy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę - dodajemy ekstrakt cynamonowy i olej, lekko mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa. Przygotowujemy

Słodkie Przyjemności
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 179

drożdży instant (1 saszetka) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 250-300 ml wody Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne. Uformować kulę i wstawić do miski. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu(...)świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa  Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić.  Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem.  Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki. Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa

Food Square
Brownie z masą śmietanową i karmelem 255

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Sos karmelowy : 1/3 kostki masła pół szklanki cukru  pół szklanki śmietany 30% Dodatkowo : 100g migdałów w płatkach  Wykonanie : Ciasto : Czekolady rozpuścić razem z masłem  . Przestudzić . Jajka razem z cukrem ubić na gęstą puszystą masę . Wlać czekoladę  . Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć całą masę .  Piec(...)ogniu, aż do momentu gdy cukier nabierze delikatnie złotego koloru . Wtedy wlać śmietanę i gotować całość do lekkiego zgęstnienia sosu. Przestudzić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Na upieczone i wystudzone brownie wyłożyć masę śmietanową . Posypać migdałami , całość polać sosem.  Ciasto schłodzić mocno w lodówce .  Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka