lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:291/613)

SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2847

może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie(...)drugim blatem, nasącz go pozostałą kawą i posmaruj kremem kakaowo-śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Pokrój na kawałki. Gotowe! Smacznego! Źródło (lekko zmodyfikowanego) przepisu

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 233

daje się kroić w bardzo cienkie kromki, jest wilgotny ale nie mokry nie kruszy się i pachnie delikatnie jabłkiem. Skórka lekko twardawa ale dość cienka. Bardzo polecam ten chlebek wszystkim domowym piekarzom. Starałam się opisać jak najdokładniej prowadzenie ciasta chlebowego począwszy od zrobienia zakwasu do upieczenia. Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki na chleb • 800g kaszy gryczanej

Leśny Zakątek
Hot Cross Buns- angielskie bułeczki z krzyżykiem 123

bułeczki przygotowywane w okresie Wielkanocy. Rodzynki nadają im słodyczy, a konfitura sprawa, że są błyszczące. Bardzo lekkie i puszyste, najlepsze z masełkiem lub dżemem. Polecam upiec na świąteczne śniadanie!     Składniki: (na ok. 10 sztuk)   Ciasto: 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki cukru pudru

Nastoletnie Wypiekanie
Ekapresowe bułeczki drożdżowe i masło pietruszkowo-czosnkowe 121

ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy okrągłe bułeczki- około 16 sztuk. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym wkładamy bułeczki do piekarnika na 15-18 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik chałwowo-czekoladowy 143

ostygnięcia ciasta. Po upieczeniu przechowywać w chłodnym miejscu.  * Sernik przygotowałam w formie 24 cm. Jeżeli chcecie wyższe ciasto to użyjcie formy o średnicy 20-22 cm. Tylko pamiętajcie o tym, że czas pieczenia będziecie musieli lekko wydłużyć. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Ugotować
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 381

mąką i ugniatamy.Możemy dosypać mąki,ale ciasto ma pozostać lepkie,inaczej nie będzie można go dobrze  skleić. wałkujemy ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym

Niespełnione zdolności kulinarne
Kluski leniwe 176

twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy

Atlas Smaków
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 171

upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Lekko ostudzone babeczki (nie muszą być zupełnie zimne, ale nie mogą być też gorące) będziemy nadziewać konfiturą różaną. Małym nożykiem wycinamy stożek

Ciastkozercy
Serowe chmurki z akacją 132

zmarszczki oraz w produktach do aromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych.  Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym

SzczyptaSmaQ
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 146

podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu

Tradycyjna Kuchnia
Kluski serowe z kaszką kukurydzianą 122

lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu) delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu czekamy, aż lekko przestygną podajemy z dodatkami wg. gustu ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe kluski z serem 135

jako dodatek przygotowałam prażone jabłko z cynamonem Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelce dodajemy jajko, otręby, fruktozę i mieszamy lepimy z ciasta wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy wrzącej wody i zmniejszamy ogień, tak żeby woda tylko lekko bulgotała gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry z truskawkami - jak z budki 91

dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier puder

Kolorowy Przepisownik
Sernik migdałowy 78

Kolejne ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie to sernik. Zmienia się tylko jego rodzaj. Tym razem jest to lekki, wilgotny, delikatny sernik z wyczuwalnym migdałowym posmakiem

Milion Smaków
Drożdżowa poducha 64

ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w  ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na pół. Z jednej części zrobić okrągły placek,na którym układamy składniki nadzienia.Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy ranty. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!   Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt