lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:288/613)

Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 196

jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity.  Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 żółtko

Apetyczna babeczka
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 150

cytryną i imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować  udka z kurczaka po chińsku  czy  orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne

Kraina Miodem Płynąca
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 208

godzinę aby podwoiło swoją objętość. - po tym czasie wyciągamy na lekko omączony blat i chwilkę wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny

Basia w kuchni
LEKKA SAŁATKA OWOCOWA 214

Bomba witaminowa i wspaniała alternatywa do popołudniowej kawy zamiast ciasta :) Składniki: 1 kiwi 1 czerwony grejpfrut 1/2 mango 1 banan 2 krążki ananasa (mozna uzyć z

Walijskie Pichcenie
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 167

pęcznienia, zaś po rozpuszczeniu w wodzie gorącej i lekkim przestudzeniu, tworzy koloidalną substancję, która po całkowitym zestaleniu staje się przeźroczystym ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni(...)przekładamy do jakiegoś małego naczynia, może być to miseczka. Zalewamy obficie zimną wodą, aby listki swobodnie mogły pływać. Pozostawiamy do napęcznienia (jakieś 10 minut), po czym wyciągamy z wody, lekko odciskamy. Następnie należy ją rozpuścić, podgrzewając, czy to w mikrofali na małej mocy czy na palniku gazówki. Ważne, by jej nie zagotować! Zostawiamy, aby przestygła. 3. Na sam koniec - żelatyna

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 710

wędzona. Dodatkowo: żółtko jaja kurzego i świeży koperek. Zaczynamy tworzyć :-) Na początku przygotowuję zaczyn. Podgrzewam lekko mleko, zdejmuję z gazu i dodaję drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Pozostawiam na jakieś 15 minut żeby spokojnie zachodziła fermentacja :) Kiedy drożdże są gotowe biorę się za ciasto.        Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, zaczyn, sól rozpuszczoną w odrobinie wody

Życie na widelcu
Drożdżowy bukiet z serem i gruszką 158

oczkach 2x. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtko -  Wszystko dobrze mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego duże kółka ( ja użyłam plastikowej miseczki o średnicy 6 cm). Bierzemy 3 kółka i układamy je na siebie, lekko przesunięte, na środku umieszczamy 1 łyżkę nadzienia i zwijamy. Zwinięty rulon przekrajmy

Niezły Młynek
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 245

podstawie p rzepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna składniki: (dla 4 osób) 500 g gotowego ciasta francuskiego roztrzepane jajko do posmarowania nadzienie : ok. 1/2 kg ziemniaków łyżka oleju ok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku 2 duże cebule 200 g Chedar'a  3 łyżki śmietany 30% pieprz przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st.C(...)małe kawałki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Podsmażać boczek, mieszając,  aż zacznie lekko brązowieć ( przez 2 - 3 min) . Dodać cebulę, smażyć kolejne 4-5 min , cebula ma zmięknąć ale nie zbrązowieć. Odstawić do przestygnięcia. Ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować na koło o średnicy ok 25 cm - spód tarty, drugą ok 28 cm - wierzch

Stare Gary
Tarta makaronowa 123

założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem w 10. Tarta wyszła pikantna, z nutką słodyczy, chrupiącym spodem i lekko wilgotnym nadzieniem. Spokojnie możemy ją przygotować dzień wcześniej(...)cebula  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię, paprykę i chilli zmiksować na gładką masę. Pastę usmażyć na oleju kokosowym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną gorgonzolę i mozzarellę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie- al dente! Uwaga

Wielki apetyt
A'la Malakoff truskawkowy 188

Dziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko  i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka(...)dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Smacznego

paapilotkaa
Słodkie środy - Ciasto "Kostka cappuccino" 341

Góra ciasta 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 20 g cappuccino   PRZYGOTOWANIE: Ciasto: do miski wkładamy masło i ucieramy je do białości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do masła - dokładnie miksujemy. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i dodać do masy, razem z cukrem - dokładnie zmiksować. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Murzynek 105

Przepis z maminego zeszytu. Czyli dawny smak i tradycja. Uwielbiam murzynka i jego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie: 1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. 4. Pod koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą. 5. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 30 min. w temperaturze 180 st.C 6. Po upieczeniu polać polewą i posypać startą czekoladą

Pasja Smaku
Letnia tarta z cukinią 135

kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym ciastem francuskim, tak by pokrywała spód i boki. Możemy zawinąć wystające rogi ciasta do środka, nie trzeba ich ucinać (szkoda ciasta). Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wysypujemy obciążeniem. Wstawiamy na 10 min. do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię z cebulą, czosnkiem, kaparami i oliwkami. Bardzo(...)sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek i sera. Pozostałą część ciasta francuskiego nacinamy w naprzemienne paski tak, by po rozciągnięciu uzyskać siatkę. Przykrywamy nią ciasto. Można posmarować ciasto jajkiem. Całość

W kuchni wieczorem
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 143

obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukrem goraca patelnie wysmarowac maslem wylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc  patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora ani tak pozostanie lekko plynna delikatnie lopatka omlet odwrocic,by sciela sie gorna warstwa z jagodami i smazyc(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI: mozna zrobic ten sam omlet bez odwracania.Po nasypaniu jagod na ciasto,przykryc patelnie i na bardzo malenkim ogniu trzymac tak dlugo,az gorna warstwa omletu sie zetnie.Trwa to niestety okolo 15-20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Księżycowe BAT ciasteczka 141

jest już dość  drobna niby kruszonka,  zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę.  Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać je w ciasteczkach. Jabłka mogą lekko ściemnieć pod wpływem ciepła i tlenu, można ich takich użyć

I tu będę miała takie te