lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:314/613)

Leniwe 96

obiad. Nieco później moja mama opracowała wersje leniwych z jakiegoś serka kremowego, ale muszę ją o to jeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe z białego sera podane oczywiście z cukrem i cynamonem. Zdecydowanie jest to mój smak dzieciństwa, który polecam wszystkim spragnionym prostej, taniej, szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe(...)mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić ostrym nożem pod kątem na centymetrowe kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucać porcjami (nie za dużo na raz, bo kluseczki rosną) na gotującą się wodę, lekko posoloną. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut, tak aby po przekrojeniu nie było widać śladów

Codzienne Gotowanie
CIASTO MAXI KING 86269

już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną. SKŁADANIE CIASTA: Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu(...)miski i za pomocą ściereczki pocieraj wszystkie orzechy, aby zeszła z nich skórka. Nie przejmuj się, jeśli odrobina skórki zostanie:) Orzechy posiekaj drobno, małą garstkę odłóż do posypania wierzchu ciasta. W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć posiekanych wcześniej orzechów. Wyjmij ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Warstwowy sernik malinowy 330

inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę z spodem do lodówki(...)całości cukru odebrać 4 łyżki i zmiksować 4 łyżki cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ser na spód ciasta, wyrównać i z powrotem wsadzić ciasto do lodówki. 3. Rozrobić pozostałą żelatynę w odrobinie gorącej

zjem to blog kulinarny
Ciasto miodowe 516

orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę. Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Mleko zagotowałam(...)garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Gotową masę lekko wystudziłam. *całość: Krem podzieliłam na dwie części. Na jeden blat wyłożyłam połowę masy, przykryłam drugim blatem, na który wyłożyłam drugą część masy i przykryłam trzecim blatem. Wierzch ciasta pokryłam masą orzechową. Ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi dwa dni w lodówce

Kulinarny Pamiętnik
Jabłko, gruszka i cukinia, czyli słodki wegański chlebek. 117

Dzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki

greenscarf
Drożdżowe pierożki z wiśniami 213

zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać!   SKŁADNIKI: 150 g twarogu (u mnie z wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli

Kto ugości moich gości?
Najlepsze Ciasto Czekoladowo Pomarańczowe 289

wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy kilka minut w formie, następnie wyciągamy z formy i odwracamy do ‚góry nogami’ w celu lekkiego spłaszczenia zbyt wyrośniętej góry. Zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia, następnie z powrotem odwracamy. Ganche(...)wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę, zostawiamy tak na 2-3 minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Zostawiamy na około 30 minut to zgęstnienia. Następnie wykładamy na ciasto. Posypujemy skórka kandyzowaną. *źródło : bbcgoodfood.com The post Najlepsze Ciasto Czekoladowo Pomarańczowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Muffinki z truskawkami i kruszonką 140

soku będzie bardzo dużo odlewamy nadmiar. Dodajemy mąkę i dalej podgrzewamy. Sok powinien nieco zgęstnieć. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. zwilgotnienia składników     Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, ciasto przekładamy do foremek, do połowy wysokości. Następnie nakładamy owoce i zakrywamy ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej

Mania Gotowania
Sernik wiedeński 461

minut piekarnika (w trakcie pieczenia też nie..;)), a po tym czasie lekko uchylić drzwiczki, żeby tylko włożyć jakąś łyżkę drewnianą w szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia. Smacznego Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV Polska Post Sernik wiedeński pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Clafoutis z truskawkami 160

zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić

Monia miesza i gotuje
Placki z cukinii 2 165

składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1 duże jajko,lekko ubite duża garść koperku garść pietruszki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek + tarta bułka opcjonalnie przygotowanie Cukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki. Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim  ogniu.  Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się  ładnie zezłoci  -  około 2 minut

Stare Gary
Domowy Zinger KFC 1622

łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem(...)powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko

Słodka Strona
Kamień do pieczenia pizzy Emako 166

tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę(...)kamień można położyć chleb, pizzę, bułki..albo ułożyć pizzę [ tak jak ja] i wstawić razem z pizzą do zimnego piekarnika. Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie mąką..zapobiega to przywarciu ciasta do kamienia. Pizzę lub chleb ostrożnie należy zsunąć za pomocą szerokiej łopatki lub cienkiej deski na nagrzany kamień.[Niestety żadnej łopatki nie ma dołączonej do tego kamienia..- i to jest

Moje domowe kucharzenie
Krokodyle oczy 132

sztuk. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 1 godzinę. Ciasto 2; Jasny biszkopt; 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut. Krem(...)masła W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.   Przełożenie ciasta; Ciasto 1- krem - ciasto2 (biszkopt) - polewa.   źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Kebab ze szparagami 141

Czas na piknik! A co je się na pikniku? Smaczne, lekkie przekąski które można włożyć do koszyka. Dziś właśnie taki przepis przygotowałam dla Was. Bardzo wiosenny, a nawet letni. Pomysł na piknikową przekąskę ze szparagami i młodą sałatą. Zapraszam Was na Kebab ze szparagami i kurczakiem" Składniki : 1 jajko 80 g mąki szklanka wody szczypta soli łyżeczka oliwy z oliwek(...)jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor. Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia

Słodkie Przyjemności