posypać na górze resztą malin. Piec około 1 godziny w 170 st. wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami. Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem,kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Moją poprzednią propozycję znajdziecie tutaj
Ala piecze i gotujeMożemy kwiaty suszyć całą noc na powietrzu w temperaturze pokojowej, lub wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny
Symfonia Smakówminut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, posiekane masło i jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
Z miłości do słodkościcukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło
Zainspirowana w kuchnioknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno. Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek(...)zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Smacznego
Krakowskie smaki Aniciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać(...)imbir i pepperoni, gotować aż sos zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim oleju. Pierożki podawać
królestwo garówzakwasie Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki 200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy go na 1-2 godziny(...)nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 350 g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu. Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą
Kulinarne przygody GatityKremówkę ubić, dodając serki i rozpuszczoną w szklance wody jedną galaretką. Wylać delikatnie na biszkopty. Gdy lekko stężeje ułożyć pokrojone w plasterki banany. Drugą galaretkę przygotować w szklance wody i gdy zacznie tężeć to wylać ja na banany. Odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto w smaku przypomina sernik na zimno, ale ubita kremówka dodaję lekkości i smakuje jak pianka
Magiczne Życie Martyreguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję. Oryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika(...)wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy
Mia Cucina Sofietarośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki, są na prawdę pyszne, lekkie i domownikom, jak i gościom przypadły bardzo do gustu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuję olej(...)pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto: - 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 40 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka - 350 g mąki pszennej tortowej
dom-agi.plłyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Jeżeli chcemy uzyskać charakterystyczny dla Grandera kształt(...)powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko
Słodka Stronaumytych i wyparzonych cytryn. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Ja dla ułatwienia podgrzewam lekko miskę na parze i krótko ubijam, aż masa będzie puszysta. Teraz, po godzinie gdy rozczyn jest gotowy, dodaj do niego masę jajeczną, przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto, gdy już się składniki połączą dodawaj po troszku stopione masło. Gdy ciasto wchłonie tę odrobinę masła
Pasje JolkiUdekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki(...)mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje oryginalne ciast
Proste Potrawyciężkie- a świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę. Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe... Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :) * nutella- 300 g + 1 kopiasta łyżka * jajka- 3 szt. * porzeczki- 150 g (lub inne owoce(...)minut, a mnie wystarczyło 1,5 minuty). Nutellę lekko podgrzać w mikrofali, aby była bardziej płynna i delikatnie- aby nie niszczyć puszystości- łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej. Przelać do małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie). Posmarować
Kraina Miodem PłynącaPisałam już o tym w poście dotyczących Ptysioli:) Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie jak z pierwszą częścią. Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może być krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką(...)masłem, wlewamy do niego mieszankę żółtek i mąk. Gotujemy około 1-2 minuty miksując przez cały czas, aby nie porobiły się grudki. Gorący krem wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, zostawiając wolny brzeg ok. 1cm, ponieważ po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął. Oczywiście przykładamy drugim płatem ciasta. Studzimy. Schładzamy. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.Przepis pochodzi z Moje
Blondynka Gotuje