lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:327/613)

Blondies 134

Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).     Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne

Kulinarna rozmowa
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2106

godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Gotowe pierniczki przekładamy

Słodka Strona
Kruidnoten - Holenderskie pierniczki 151

łyżki mleka 2 łyżki miodu 2 łyki przyprawy do piernika Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę lekko smarujemy tłuszczem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika. Dodaj masło i posiekaj nożem. Nastepnie dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto. Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę. Piecz

Moje pyszne gotowanie
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 157

przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek: Po spięciu, oprószyć lekko mąką.  Na patelni rozgrzać masło i na niebyt dużym ogniu obsmażać zraziki. Obsmażone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 126

prostokąt o wymiarach około 30-40 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb orkiszowy z ziarnami 143

mąką. Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę. I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając

Z Kuchni Do Kuchni
Pampuszki z polewą czosnkową 158

wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut. Polewa czosnkowa: Obrany czosnek

Oryginalny smak
Proste babeczki waniliowe 3289

pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" albo poukładać na kratce, żeby ostygły. ...lub zjeść na ciepło z pyszną lekko rozpuszczoną czekoladą w środku :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 357

ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie

Wypisz Wymaluj
CHLEB OWSIANY (bezglutenowy) 150

ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie

Wypisz Wymaluj
RACUCHY DROŻDŻOWE 167

ciepłego mleka z rozmieszaną w niej łyżką jogurtu. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn lekko podrośnie dodać resztę ciepłego mleka, całe jajko, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić chwilę całość do połączenia się składników. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1/2h (do podwojenia objętości). Na patelni rozgrzewamy olej (około

Walijskie Pichcenie
Bułeczki śniadaniowe 154

dużej miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wsypać sól, cukier, wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże i podsypać całość lekko mąką z brzegów miski, przykryć i zostawić na 10-15 minut po tym czasie całość delikatnie przemieszać, dodać masło, żołtka, wyrobić na gładkie ciasto odstawić na kolejne 10-15 minut do delikatnego podrośnięcia, podzielić ciasto na kilkanaście kawałków, ja podzieliłam

Anioły w kuchni
Knedelki z pomidorkami 113

ciepłej wodzie. Osączyć. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesianą  mąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną  wodę i gotować, aż wypłyną. Podawać ze śmietanką. Knedelki, nadziane słodkimi  pomidorkami  cherry

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 291

pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.  W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę

Niezły Młynek
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1130

wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut.  Studzić

Słodkości i nie tylko